Την απονομή στον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου τον ρόλο του εκτελεστικού προέδρου αποφάσισε το ΔΣ της Ideal Holdings, κίνηση που σε αυτή τη φάση -της διεύρυνσης του σχήματος- εγείρει ερωτηματικά για την αξιοπιστία του διευθύνοντος συμβούλου καθώς και για τις ισορροπίες μεταξύ των μετόχων.
Απόφαση για την μετατροπή του προέδρου Λάμπρου Παπακωνσταντίνου από μη-εκτελεστικό σε εκτελεστικό έλαβε το ΔΣ της IDEAL Holdings, χωρίς ωστόσο να αιτιολογεί την απόφασή αυτή, γεγονός που εγείρει ερωτηματικά.
Η IDEAL βρίσκεται από το 2022 σε διαδικασία διεύρυνσης με πρώτη μεγάλη κίνηση την απόκτηση των Αττικών Πολυκαταστημάτων και την είσοδο των βασικών μετόχων της εξαγορασθείσας εταιρίας στο ΔΣ της holding. Με δεδομένο ότι η IDEAL ολοκλήρωσε και άλλες επιτυχημένες συναλλαγές -και εξόδους- το 2023, αποκτώντας ικανή ρευστότητα και βελτιώνοντας το δανειακό της προφίλ, η απόφαση για αλλαγή του διοικητικού οργανογράμματος, σε αυτή τη φάση, όταν δεν αιτιολογείται επαρκώς -ή καθόλου- εγείρει εύλογα ερωτηματικά για τα κίνητρα.
Επίσης, πρέπει να σημειωθεί ότι οι κίνδυνοι από την απονομή εκτελεστικού ρόλου στον πρόεδρο και η ρήτρα υποκατάστασης του προέδρου από τον CEO, ανεβάζουν αναπόδραστα το προφίλ ρίσκο της εταιρίας. Η εισαγωγή νέου μέλους ως ανεξάρτητου μη-εκτελεστικού αντιπροέδρου, χωρίς όμως αρμοδιότητες στο πλαίσιο της διασφάλισης της διαφάνειας, δεν αντισταθμίζει επαρκώς τις διοικητικές αναταράξεις.
Μετά την απόκτηση εκτελεστικού ρόλου από τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου, η IDEAL αποκτά τρία εκτελεστικά μέλη στο διοικητικό συμβούλιο που αριθμεί συνολικά εννέα μέλη.
Η ανακοίνωση της εταιρίας
Η IDEAL Holdings A.E. ανακοίνωσε ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας, στην από 10.07.2024 συνεδρίασή του, αποφάσισε, σύμφωνα με την παρ.2 του άρθρου 5 του Ν.4706/2020, σε αλλαγή της ιδιότητας του Προέδρου του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Λάμπρου Παπακωνσταντίνου, από Μη Εκτελεστικό Μέλος σε Εκτελεστικό Μέλος.
Κατόπιν αυτού το Διοικητικό Συμβούλιο συγκροτήθηκε σε σώμα, ως ακολούθως:
- Λάμπρος Παπακωνσταντίνου, Πρόεδρος – Εκτελεστικό Μέλος.
- Ελένη Τζάκου, Αντιπρόεδρος – Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος.
- Παναγιώτης Βασιλειάδης, Διευθύνων Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος.
- Σάββας Ασημιάδης, Σύμβουλος – Εκτελεστικό Μέλος.
- Μαρίνα Εφραίμογλου, Σύμβουλος – Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος.
- Αναστασία Δρίτσα, Σύμβουλος – Ανεξάρτητο, Μη Εκτελεστικό Μέλος.
- Γεώργιος Διάκαρης, Σύμβουλος – Mη Εκτελεστικό Μέλος.
- Ιωάννης Αρτινός, Σύμβουλος – Μη Εκτελεστικό Μέλος.
- Παναγιώτης Κανελλόπουλος, Σύμβουλος – Μη Εκτελεστικό Μέλος.
Η ανωτέρω συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου είναι σύμφωνη με τις διατάξεις του Ν.4706/2020 και ειδικότερα με την παρ.2 του άρθρου 8, όπου προβλέπεται ότι σε περίπτωση που ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας είναι εκτελεστικό μέλος, διορίζεται αντιπρόεδρος υποχρεωτικά από τα μη εκτελεστικά μέλη.
Η κα Ελένη Τζάκου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι Ανεξάρτητο- Μη Εκτελεστικό Μέλος, εκλεγείσα υπό της ιδιότητας του Ανεξάρτητου Μέλους από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων της Εταιρείας στις 02.12.2021.
Σε περίπτωση κωλύματος ή απουσίας του Προέδρου στα εκτελεστικά του καθήκοντα θα τον αντικαθιστά το Εκτελεστικό Μέλος και Διευθύνων Σύμβουλος, κ. Παναγιώτης Βασιλειάδης.
Η ανωτέρω συγκρότηση του Διοικητικού Συμβουλίου και ανάθεση αρμοδιοτήτων είναι σύμφωνη με τις ειδικές συστάσεις του Κώδικα Εταιρικής Διακυβέρνησης που ακολουθεί η Εταιρεία (ΕΚΕΔ/06.2021).
Πιθανά ρίσκα από τον ορισμό εκτελεστικού προέδρου
Ο διορισμός ενός εκτελεστικού προέδρου στο διοικητικό συμβούλιο μιας μητρικής εταιρείας ενέχει αρκετούς κινδύνους, οι οποίοι μπορούν να κατηγοριοποιηθούν σε κατηγορίες διακυβέρνησης, στρατηγικής, λειτουργικής, οικονομικής και φήμης. Εδώ είναι μια ανάλυση αυτών των κινδύνων:
1. Κίνδυνοι Διακυβέρνησης:
- Σύγκρουση Συμφερόντων: Ο εκτελεστικός πρόεδρος μπορεί να έχει συμφέροντα που συγκρούονται με αυτά της μητρικής εταιρείας ή των θυγατρικών της, οδηγώντας σε μεροληπτική λήψη αποφάσεων.
- Δυναμική του Συμβουλίου: Ο εκτελεστικός πρόεδρος μπορεί να κυριαρχήσει στις συζητήσεις και τις αποφάσεις του συμβουλίου, υπονομεύοντας την ανεξαρτησία και την αποτελεσματικότητα των άλλων μελών του συμβουλίου.
- Εποπτεία και Λογοδοσία: Με σημαντική εξουσία, ο εκτελεστικός πρόεδρος μπορεί να αντιμετωπίζει λιγότερο αυστηρό έλεγχο από το συμβούλιο, μειώνοντας τη συνολική λογοδοσία.
2. Στρατηγικοί Κίνδυνοι:
- Στρατηγική Μη Ευθυγράμμιση: Το όραμα του εκτελεστικού προέδρου μπορεί να μην ευθυγραμμίζεται με τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της μητρικής εταιρείας, οδηγώντας σε στρατηγικά λάθη.
- Απόσπαση Προσοχής: Ο εκτελεστικός πρόεδρος μπορεί να δίνει προτεραιότητα σε προσωπικά έργα ή σε εκείνα των προηγούμενων ρόλων του, αποσπώντας την προσοχή από τους κύριους στόχους της μητρικής εταιρείας.
3. Λειτουργικοί Κίνδυνοι:
- Κεντρικοποίηση Λήψης Αποφάσεων: Πολύ μεγάλη εξουσία στα χέρια του εκτελεστικού προέδρου μπορεί να οδηγήσει σε κεντρικοποίηση της λήψης αποφάσεων, μειώνοντας την ευελιξία και την ανταποκρισιμότητα της οργάνωσης.
- Εξάρτηση: Η εταιρεία μπορεί να εξαρτηθεί υπερβολικά από τις δεξιότητες και το δίκτυο του εκτελεστικού προέδρου, δημιουργώντας ευπάθειες αν φύγει ή είναι ανίκανος.
4. Οικονομικοί Κίνδυνοι:
- Αποδοχές και Κόστη: Οι εκτελεστικοί πρόεδροι συνήθως απαιτούν υψηλά πακέτα αποδοχών, που μπορούν να επιβαρύνουν τους οικονομικούς πόρους της εταιρείας.
- Κατανομή Πόρων: Υπάρχει κίνδυνος αναποτελεσματικής κατανομής πόρων βάσει των προτιμήσεων του εκτελεστικού προέδρου και όχι των αναγκών της εταιρείας.
5. Κίνδυνοι Φήμης:
- Δημόσια Αντίληψη: Η αγορά μπορεί να αντιληφθεί το διορισμό ως συγκέντρωση εξουσίας, βλάπτοντας πιθανόν τη φήμη της εταιρείας για καλή διακυβέρνηση.
- Εμπιστοσύνη Μετόχων: Οι μέτοχοι, οι εργαζόμενοι και άλλοι ενδιαφερόμενοι μπορεί να χάσουν την εμπιστοσύνη τους αν πιστεύουν ότι ο διορισμός υπονομεύει την ακεραιότητα και τα πρότυπα διακυβέρνησης της εταιρείας.
Στρατηγικές Μείωσης:
Για να μετριάσουν αυτούς τους κινδύνους, οι εταιρείες μπορούν να εφαρμόσουν διάφορες στρατηγικές:
- Σαφής Ορισμός Ρόλου: Ορίστε σαφώς το ρόλο και τις ευθύνες του εκτελεστικού προέδρου για να αποφύγετε επικαλύψεις και συγκρούσεις με άλλα μέλη του συμβουλίου.
- Ισχυρό Πλαίσιο Διακυβέρνησης: Ενισχύστε τα πλαίσια διακυβέρνησης για να εξασφαλίσετε ελέγχους και ισορροπίες, συμπεριλαμβανομένων τακτικών ανεξάρτητων ελέγχων και αξιολογήσεων.
- Ισορροπημένη Σύνθεση Συμβουλίου: Εξασφαλίστε ότι το συμβούλιο αποτελείται από ένα μείγμα ανεξάρτητων διευθυντών που μπορούν να παρέχουν αντικειμενική εποπτεία και να προκαλούν τον εκτελεστικό πρόεδρο όταν χρειάζεται.
- Δείκτες Απόδοσης και Λογοδοσία: Εγκαθιδρύστε σαφείς δείκτες απόδοσης και δομές λογοδοσίας για τον εκτελεστικό πρόεδρο.
- Επικοινωνία με Ενδιαφερόμενους: Διατηρήστε διαφανή επικοινωνία με τους ενδιαφερόμενους για να διαχειριστείτε τις αντιλήψεις και την εμπιστοσύνη.
Αναγνωρίζοντας και αντιμετωπίζοντας αυτούς τους κινδύνους προληπτικά, μια μητρική εταιρεία μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα τις πολυπλοκότητες που σχετίζονται με το διορισμό ενός εκτελεστικού προέδρου στο διοικητικό της συμβούλιο.