Ο άλλοτε μάστερ των διεθνών ισορροπιών και πολιτικών συναινέσεων, Τζο Μπάιντεν δεν είναι σίγουρα στην καλύτερη του κατάσταση και μετά το τελευταίο πρωτοσέλιδο του Economist θεωρείται εν πολλοίς ακατάλληλος για πρόεδρος. Σε μια ύστατη προσπάθεια να σώσει την υποψηφιότητά του ο Μπάιντεν θα προσπαθήσει να πείσει τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών ότι μπορεί να κυβερνήσει τις ΗΠΑ και να συνεχίζει να παίζει κεντρικό και συνεκτικό ρόλο στη διεθνή πολιτική σκηνή στη Σύνοδο Κορυφής του NATO. Στόχος του Μπάιντεν είναι με το διεθνές με “την έξωθεν καλή μαρτυρία” να επανακάμψει νικητής.
Η αλήθεια είναι ότι οι ξένοι ηγέτες μπορεί να αποτελούν προνομιακό ακροατήριο του Μπάιντεν και ιδιαίτερα οι σύμμαχοι στο NATO, καθώς με την εξαίρεση του Όρμπαν και της Μελόνι, οι υπόλοιπο έχουν ευθυγραμμιστεί με την πολιτική των ΗΠΑ στην Ουκρανία και τείνουν να προτιμούν τον …”γνωστό διάολο” από τον άγνωστο. Ο Τραμπ, άλλωστε έχει μιλήσει για διάλυση του NATO, για συμφωνίες με τον Πούτιν, για εξαγορά της Γροιλανδίας και αντιμάχεται την πράσινη ατζέντα.
Έτσι, η ομάδα της εκστρατείας του Τζο Μπάιντεν έχει ποντάρει πολλά στην δυναμική που μπορεί να δώσει μια στιβαρή παρουσία του Μπάιντεν στη Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο, οι ξένοι ηγέτες θα χρειαστούν διαβεβαιώσεις για την περίπτωση αντικατάστασης του Μπάιτεν από την αντιπρόεδρο -που πιθανότατα θα είναι πάλι η Καμάλα Χάρις-.
Η Χάρις, όμως, μετά το φιάσκο στο Βιετνάμ, όπου οι Κινέζοι χάλασαν το deal με τις ΗΠΑ την ώρα που η Χάρις προσγειωνόταν στη χώρα, περιόρισε τις διεθνείς της εμφανίσεις, ενώ και εσωτερικά δεν είναι ιδιαίτερα συμπαθής. Θεωρείται δε, βέβαιο ότι δεν μπορεί να σταθεί απέναντι στον Τραμπ, ενώ και οι δημοσκοπήσεις δεν δείχνουν ότι κάποιος άλλος Δημοκρατικός θα μπορούσε να κερδίσει τις εκλογές… Υπάρχουν βέβαια και οι out of the box επιλογές, όπως αυτή της Μισέλ Ομπάμα, η οποία εν αντιθέσει με τη Χίλαρι έχει καθαρό μητρώο.., ακόμα.
Ο Μπάιντεν στο επίκεντρο
Ο Τζο Μπάιντεν από τη Σύνοδο Κορυφής για την 75η επέτειο της ίδρυσης του NATO ευελπιστεί να στείλει ένα μήνυμα στους πιθανούς αντιπάλους ότι μια μεγαλύτερη, πιο ισχυρή ομάδα δυτικών συμμάχων έχει αναδυθεί μετά από περισσότερα από δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία.
Αυτή η αυτοπεποίθηση φαίνεται τώρα να επισκιάζεται από την αβεβαιότητα: Θα μπορέσει τελικά ο Τζο Μπάιντεν να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία και τι θα μπορούσε να συμβεί αν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στην προεδρία;
Ο Μπάιντεν φιλοξενεί την τριήμερη εκδήλωση, η οποία ξεκίνησε χθες στην Ουάσιγκτον, ενώ βρίσκεται ο ίδιος στον μεγεθυντικό φακό για σημάδια ότι δεν μπορεί να διαχειριστεί μια νέα τεραετία. Ο Αμερικανός πρόεδρος είπε η προσοχή είναι ευπρόσδεκτη. «Υποθέτω ότι ένας καλός τρόπος να με κρίνουν», είπε, είναι να με παρακολουθήσουν στη Σύνοδο Κορυφής — και να δουν πώς αντιδρούν οι σύμμαχοι. «Ελάτε να ακούσετε. Δείτε τι λένε».
Όταν ήταν στην εξουσία, ο Τραμπ απείλησε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το ΝΑΤΟ και είχε δηλώσει κάποτε ότι η συμμαχία ήταν «παρωχημένη». Φέτος, είπε ότι θα άφηνε τους Ρώσους να κάνουν «ό,τι θέλουν» σε οποιαδήποτε χώρα μέλος θεωρούσε ανεπαρκή συνεισφέροντα.
Προοπτικές
Οι κορυφαίοι Δημοκρατικοί στο Κογκρέσο έδειξαν ότι δεν ήταν πρόθυμοι, τουλάχιστον προς το παρόν, να προσπαθήσουν να παραγκωνίσουν τον Μπάιντεν, παρά τις σοβαρές ανησυχίες.
Με το μέλλον του Μπάιντεν να είναι αβέβαιο, ίσως κανείς δεν βρίσκεται σε πιο λεπτή θέση από την αντιπρόεδρό του — και πιθανή διάδοχό του.
Το μέτωπο της Ουκρανίας
Η Ρωσία είναι απίθανο να κερδίσει πολύ περισσότερο έδαφος στην Ουκρανία τους επόμενους μήνες, υποδηλώνοντας μια σημαντική αλλαγή στη δυναμική του πολέμου, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους.
Την άνοιξη και το πρώιμο καλοκαίρι, η Ρωσία έχει υποστεί χιλιάδες απώλειες καθώς τα στρατεύματά της αγωνίζονται να σπάσουν τις ουκρανικές γραμμές, οι οποίες έχουν ενισχυθεί με δυτικά πυρομαχικά. Παρόλο που η Ουκρανία φαίνεται απίθανο να ανακτήσει όλα τα κατεχόμενα εδάφη, οι δυτικές προσπάθειες να ενισχύσουν την Ουκρανία φαίνεται να αποδίδουν.
ΝΑΤΟ: Μιλώντας στην Ουάσιγκτον, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι παρακάλεσε για περισσότερα όπλα και λιγότερους περιορισμούς στη χρήση τους στον πόλεμο κατά της Ρωσίας. Οι ηγέτες στη σύνοδο κορυφής αναμένεται να ενισχύσουν μια δέσμευση ότι η Ουκρανία θα μπορούσε τελικά να ενταχθεί στη συμμαχία.