Σε διαδικασία λειτουργικής και οργανωτικής αναδιάρθρωσης εισέρχεται η Intrakat, με πρώτο ορόσημο στον οδικό χάρτη του Αλέξανδρου Εξάρχου το Νοέμβριο, όταν και θα ανακοινώσει το νέο οργανόγραμμα και όνομα της εταιρίας.
Κινήσεις για την ενδυνάμωση του κορμού της Intrakat τόσο σε λειτουργικό, χρηματοοικονομικό όσο και σε οργανωτικό επίπεδο ετοιμάζει ο CEO Αλέξανδρος Εξάρχου.
Με στόχευση τη διανομή κερδών από τα κέρδη του 2024 και διπλασιασμό EBITDA το 2025, που θα της επιτρέψουν να ενισχύσει τον δανεισμό χωρίς να επιβαρύνει τους δείκτες μόχλευσης, σε η διοικητική ομάδα της Intrakat επεξεργάζεται σενάρια για εξαγορές ώριμων επενδύσεων στις ΑΠΕ, που θα αυξήσουν τα EBITDA και θα διασφαλίσουν την επαναληψιμότητα των κερδών.
Αναδιάρθρωση και spin-off
Σε οργανωτικό διοικητικό επίπεδο, η Intrakat αναμένεται να αναβαπτιστεί, να αποκτήσει τρεις διακριτούς λειτουργικούς βραχίονες, με οικονομική αυτονομία και κεντρικό συντονισμό, έτσι ώστε να ξεκελιδώσει αξία, να γίνει ευκολότερη η παρακολούθηση ανά κλάδο και να κατανεμηθούν αντίστοιχα τα οικονομικά βάρη, περιορίζοντας τη μόχλευση για τη μητρική, η οποία πιθανότητα θα καταστεί holding. Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εταιρικής παρουσίας στη Ρουμανία, όπου ο όμιλος δραστηριοποιείται με υποκατάστημα της ΑΚΤΩΡ, αλλά η στόχευση είναι για αναβάθμιση σε αυτόνομη ρουμανική εταιρία srl. Σε αυτή την κατεύθυνση, ο Αλέξανδρος ΕΞάρχου βολιδοσκοπεί ρουμανικές κατασκευαστικές εταιρίες, αναζητώντας ευκαιρίες και περιορισμένο ρίσκο.
Για να καταστούν δυνατά τα σχέδια διεύρυνσης και ενδυνάμωσης της Intrakat απαιτείται η αναβάθμιση και πρόσληψη νέου στελεχειακού δυναμικού.
Τζίρος και EBITDA
Σύμφωνα με όσα έχει δηλώσει ο CEO της Intrakat, στόχος είναι η επίτευξη τζίρου της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ ετησίως, με EBITDA 250 εκατ., τα οποία στο κατασκευαστικό σκέλος μεταφράζονται σε πολύ μεγάλο βαθμό σε καθαρά κέρδη. Σύμφωνα με τον στρατηγικό σχεδιασμό, η κατασκευαστική δραστηριότητα θα συνεισφέρει το 40% του τζίρου, τα ΣΔΙΤ το 30% και οι ΑΠΕ το εναπομένων 30%. Σε αυτό το πλαίσιο το 20% του τζίρου -και με το μεγαλύτερο περιθώριο EBITDA- θα προέρχονται από τη Ρουμανία.
Εξαγορές… εξοπλισμού
Σε λειτουργικό επίπεδο, η Intrakat επιζητά εξειδικευμένα στελέχη και μηχανολογικό εξοπλισμό που θα επιτρέψουν την ταχύτερη και με εξορθολογισμένο κόστος εκτέλεση έργων που ήδη διαθέτει στο pipeline της η εταιρία, ενώ θα της επιτρέψουν να διεκδικήσει με αξιώσεις και καλύτερα περιθώρια κέρδους και νέα.
Κέρδη από τη… Ρουμανία
Για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας, εκτός από την ελληνική αγορά, που έχει ακόμα σημαντικό αντικείμενο σε όλους τους τομείς που ενδιαφέρουν την Intrakat, μείζονα ρόλο παίζει η Ρουμανία, όπου αν και η προοπτική περιορισμού των ευρωπαϊκών κονδυλίων δημιουργεί μια αίσθηση επικείμενης καχεξίας, ο Αλέξανδρος Εξάρχου εκτιμά ότι δημιουργεί παράλληλα σημαντικές ευκαιρίες και κυρίως μέσα από την αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου των έργων σε… ΣΔΙΤ.
Στο γενικότερο πλαίσιο ο κ. Εξάρχου επισήμανε τη γεωοικονομική δυναμική που δημιουργεί η de facto ενίσχυση του γεωπολιτικού βάρους της χώρας για το NATO και τις ΗΠΑ. Υπ’ αυτό το πρίσμα, ο Αλέξανδρος Εξάρχου υπογράμμισε ότι δημιουργούνται πολύ σημαντικές ευκαιρίες στις υποδομές. Σε αυτές περιλαμβάνονται ο κάθετος άξονας Αλεξανδρούπολης – Κωστάντζας και άλλες και το λιμάνι της Κωστάντζας.
Όπου ανεκτέλεστο βάλτε… προβλεψιμότητα
Ο Αλέξανδρος Εξάρχου, σκιαγράφησε τη στρατηγική που πρόκειται να ακολουθήσει η Ιntrakat, τονίζοντας πως ο όμιλος «θα λάβει τα μέτρα του, ώστε όταν μειωθεί η δυνατότητα διακράτησης υψηλού ανεκτέλεστου, να αναπτυχθεί στον χώρο των ΑΠΕ, αλλά και μέσω επιθετικής συμμετοχής στα έργα ΣΔΙΤ και στις παραχωρήσεις».
Στόχος της διοίκησης της Intrakat είναι η συσσώρευση ανεκτέλεστου ύψους 5 έως 7 δισ. την επόμενη πενταετία, «ώστε ο όμιλος να είναι διασφαλισμένος για εποχές που είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί το 10% περιθώριο κέρδους», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η διαμόρφωση προφίλ σταθερότητας και επαναληψιμότητας απέναντι στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, με στόχο την επιμήκυνση του δανειακού βάρους με ευνοϊκούς όρους, ώστε να μειωθεί το κεφαλαιακό κόστος και να ενισχυθεί το καθαρό περιθώριο κέρδους.
Το deal με τη ΔΕΗ
Επιπλέον, επισήμανε την σημαντική αξία της στρατηγικής συνεργασίας με τον Όμιλο της ΔΕΗ, με την οποία η Intrakat αποκτά έναν ισχυρό εταίρο για την ανάπτυξη των έργων ΑΠΕ. Μάλιστα, σημείωσε ότι η συμφωνία με τη ΔΕΗ θα προσφέρει στον όμιλο ένα σημαντικό ανεκτέλεστο άνω του €1 δισ., αλλά και έργα ΑΠΕ τα οποία θα λειτουργήσουν ως πυλώνας για την ανάπτυξη.
Ασφάλεια σε όρους τιμών η συμφωνία με τη ΔΕΗ, προσθέτει ανεκτέλεστο 1 δισ. προοδευτικό, το pipeline είναι 1,7 GW, βάθος 5ετίας, αλλά δύσκολα θα ολοκληρωθεί όλο, η ταχύτητα εξαρτάται από αδειοδότηση
Ρίσκα και …καμπανάκια
Ερωτηθείς σχετικά για τους πιθανούς κινδύνους επανέλαβε ότι το μακροοικονομικό περιβάλλον, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, είναι θετικό μέχρι το 2030, επισήμανε όμως ότι υπάρχουν επιμέρους ζητήματα, όπως ο κατακερματισμός της αγοράς των ΑΠΕ και η πρακτική διάλυση των τιμών στα αιολικά.
Επί του θέματος των τιμών, μάλιστα, έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου λέγοντας ότι αν δεν υπάρξει παρέμβαση για τον εξορθολογισμό της αγοράς, τότε σύντομα το πρόβλημα θα μεταφερθεί από τα αιολικά πάρκα στις τράπεζες, καθώς οι εταιρίες που δεν έχουν PPA θα αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τον δανεισμό που έχουν μέσω project finance προϊόντων, δημιουργώντας νέα γενιά κόκκινων δανείων.
Αναφορικά με το μακροοικονομικό περιβάλλον, ο Αλέξανδρος Εξάρχου έχει κατ επανάληψη επισημάνει τους κινδύνους ενόψει της χρονιάς ορόσημο, του 2032, όταν και θα εκπνεύσει η περίοδος χάριτος και θα εξαντληθεί ο ασφαλής διάδρομος για το ελληνικό χρέος. Τότε θα προστεθούν επιπλέον 16 δισ. στο Δημόσιο χρέος και θα αναπροσαρμοστεί το κόστος εξυπηρέτησης, ενώ θα γίνουν και νέες μελέτες εξυπηρετησιμότητας και βιωσιμότητας.