Σε δημόσια επικοινωνία προς τον ηγέτη της Χεζμπολάχ ο νέος μεταρρυθμιστής και μετριοπαθής πρωθυπουργός του Ιράν επαναβεβαίωση τη στήριξή του στον αγώνα κατά του Ισραήλ, κίνηση εν πολλοίς αναμενόμενη, που όμως δεν στοχοποιεί άλλες χώρες, αφήνοντας έτσι ανοιχτή τη διπλωματική οδό.
Κύρια Σημεία
- Υποστήριξη Κινημάτων Αντίστασης
- Συνέπεια Παρά τις Μεταρρυθμιστικές Υποσχέσεις
- Πλοήγηση σε Εσωτερικές και Εξωτερικές Προκλήσεις
- Εκτίμηση κινδύνου
Ο Μασούντ Πεζεσκιάν, ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος του Ιράν, επαναβεβαίωσε κατηγορηματικά την ακλόνητη αντι-Ισραηλινή στάση της χώρας του.
Σε μια αποφασιστική δήλωση, ο Πεζεσκιάν τόνισε ότι τα κινήματα αντίστασης στη Μέση Ανατολή δεν θα επιτρέψουν να συνεχιστούν οι “εγκληματικές πολιτικές” του Ισραήλ κατά των Παλαιστινίων. Η δέσμευσή του σε αυτή την υπόθεση υπογραμμίζει τη συνέχεια στην εξωτερική πολιτική του Ιράν, παρά το μεταρρυθμιστικό του υπόβαθρο.
Σε πρώτη φάση, η δήλωση στόχο έχει να καταδείξει την πολιτική συνέχεια του Ιράν, να επιβεβαιώσει τη στήριξη στις Ένοπλες Δυνάμεις και συγκεκριμένα στους Φρουρούς της Επανάστασης και να διασφαλίσει την ομαλή μετάβαση. Η Δύση γνωρίζει το πρωτόκολλο αλλαγής ηγεσίας στο Ιράν και τα περιθώρια του εκάστοτε πρωθυπουργού. Έτσι, οι δηλώσεις δεν αναμένεται να διαφοροποιήσουν άμεσα το πλαίσιο των σχέσεων, καθώς αναμένουν περισσότερες κινήσεις, σε μια σειρά από μέτωπα για να σκιαγραφήσουν το πολιτικό, διπλωματικό και επιχειρησιακό προφίλ του Πεζεσκιάν. Ακόμα και η εκδήλωση νέων πληγμάτων από τη Χεζμπολάχ, τους Χούθι και ενδεχόμενες ενέργειες από τους Φρουρούς της Επανάστασης δεν θα αποδοθούν αφιλτράριστα ως πρόθεση κλιμάκωσης από τον νέο πρωθυπουργό.
Υποστήριξη Κινημάτων Αντίστασης
Σε ένα μήνυμα προς τον Χασάν Νασράλα, τον ηγέτη της Χεζμπολάχ, ο Πεζεσκιάν επανέλαβε την μακροχρόνια υποστήριξη του Ιράν για την περιφερειακή αντίσταση κατά του Ισραήλ. Ανέφερε, “Η Ισλαμική Δημοκρατία ανέκαθεν στήριζε την αντίσταση του λαού της περιοχής απέναντι στο παράνομο σιωνιστικό καθεστώς” (WRVO). Ο Πεζεσκιάν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα κινήματα αντίστασης θα αποτρέψουν το Ισραήλ από τη συνέχιση των επιθετικών του ενεργειών κατά των Παλαιστινίων και άλλων εθνών της περιοχής (Times of Israel) (Institute for the Study of War).
Συνέπεια Παρά τις Μεταρρυθμιστικές Υποσχέσεις
Παρόλο που ο Πεζεσκιάν είναι μεταρρυθμιστής και έχει εκφράσει την επιθυμία να βελτιώσει τις σχέσεις με τις δυτικές χώρες, η στάση του απέναντι στο Ισραήλ παραμένει σταθερή. Πρόσφατες ενέργειες της κυβέρνησής του, συμπεριλαμβανομένων των άμεσων επιθέσεων με πυραύλους και drones σε ισραηλινούς στόχους, ήταν μια άμεση απάντηση στις ισραηλινές επιθέσεις κατά των ιρανικών συμφερόντων στη Συρία (UPI) (WRVO). Αυτό υπογραμμίζει την αμετάβλητη φύση της πολιτικής του Ιράν απέναντι στο Ισραήλ, ακόμα και όταν ο Πεζεσκιάν πλοηγείται στην εσωτερική πολιτική και προσπαθεί να εφαρμόσει εσωτερικές μεταρρυθμίσεις (Malay Mail) (WRVO).
Πλοήγηση σε Εσωτερικές και Εξωτερικές Προκλήσεις
Η κυβέρνηση του Πεζεσκιάν αντιμετωπίζει σημαντική αντίθεση από τις συντηρητικές φράξιες στο Ιράν. Η προσέγγισή του τόσο στις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις όσο και στην εξωτερική πολιτική θα είναι κρίσιμη για τον καθορισμό της μελλοντικής κατεύθυνσης του Ιράν. Παρά την μεταρρυθμιστική του ατζέντα, ο Πεζεσκιάν έχει δημόσια υποστηρίξει τους παραστρατιωτικούς της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν και δεν έχει δείξει καμία πρόθεση απομάκρυνσης από την υποστήριξη σε ομάδες όπως η Χεζμπολάχ και η Χαμάς, οι οποίες αποτελούν μέρος του αποκαλούμενου “Άξονα της Αντίστασης” (Malay Mail) (WRVO).
Εκτίμηση Κινδύνου
Η προεδρία του Πεζεσκιάν αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων. Η σταθερή υποστήριξή του σε αντιισραηλινές ομάδες μπορεί να οδηγήσει σε περαιτέρω εντάσεις στη Μέση Ανατολή και να επηρεάσει τις σχέσεις του Ιράν με τις δυτικές χώρες. Παράλληλα, η μεταρρυθμιστική του προσέγγιση και η επιθυμία του να βελτιώσει τις σχέσεις με τη Δύση μπορεί να δημιουργήσουν νέες δυναμικές στις διεθνείς σχέσεις.
Η Δύση, και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχουν δείξει μια πιο κριτική στάση απέναντι στο Ισραήλ τα τελευταία χρόνια, ειδικά σε ζητήματα που αφορούν την Παλαιστίνη. Εάν αυτή η τάση συνεχιστεί, μπορεί να δημιουργηθούν ευκαιρίες για διπλωματικές λύσεις και μειωμένη ένταση.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει υιοθετήσει σκληρή γραμμή κατά του Ιράν. Εάν αποχωρήσει από την ηγεσία, η πολιτική του Ισραήλ μπορεί να αλλάξει, αλλά είναι αβέβαιο αν αυτό θα οδηγήσει σε αποκλιμάκωση της έντασης με το Ιράν. Η δυναμική στις σχέσεις Ιράν-Ισραήλ θα συνεχίσει να επηρεάζεται από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και στις δύο χώρες, καθώς και από τις στρατηγικές τους συμμαχίες και αντιπαραθέσεις στην περιοχή (WRVO)