Τραπεζικό πόλο με κοινωνικό ρόλο σχεδιάζει να δημιουργήσει ο Αλέξανδρος Εξάρχου μέσα από τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, στοχεύοντας στη διαμόρφωση πανελλαδικού αποτυπώματος, ικανού να διαμορφώσει οικονομικό μικροκλίμα και να επηρεάσει καταλυτικά αναπτυξιακές πρωτοβουλίες.
Με τη συμφωνία μετόχων για την επόμενη ημέρα της Attica Bank και τη συγχώνευση με τη Παγκρήτια έτοιμη και τις διαπραγαμτεύσεις να βρίσκονται σε τελικό επίπεδο, το ενδιαφέρον στρέφεται από τα απόλυτα μεγέθη και τους οικονομικούς πόρους στις ποοπτικές του νέου -υπό δημιουργία σχήματος.
Αφού Attica Bank και Παγκρήτια τέθηκαν σε διαδικασία εκ βάθρων αναδιάρθρωσης και ενώ τόσο η Ελένη Βρεττού όσο και ο Αντώνης Βαρθολομαίος, ακόμη υλοποιούν σχέδια εκσυγχρονιισμού, εσωτερικής ρύθμισης και ευθυγράμμισης, ταυτόχρονα ο Αλέξανδρος Εξάρχου επιχειρεί να σκιαγραφήσει το προφίλ του νέου τραπεζικού πυλώνα.
Πρόκειται για την πρώτη και μόνη ελληνική τράπεζα που απευθύνεται στο ευρύ κοινό στην οποία ο βασικός μέτοχος θα ελέγχει άμεσα και έμμεσα το 65%. Αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό καθώς η νέα τράπεζα -αν και θα μεγεθυνθεί- δεν θα υπάγεται στο κανονιστικό πλαίσιο των τεσσάρων συστημικών τραπεζών. Επίσης, νέα τράπεζα -πιθανότητα Attica Bank- δεν θα κινηθεί στο μοντέλο της Optima, αλλά θα παραμείνει και θα αναπτυχθεί ως μια λαϊκή τράπεζα διαμορφώνοντας ένα πανελλαδικό δίκτυο 100 καταστημάτων, με έμφαση στη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας.
Όπερ σημαίνει ότι ο νέος τραπεζικός πόλος στοχεύει να κινηθεί στη ζώνη της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας που μένει ακάλυπτη από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ θα διεκδικήσει από το Δημόσιο αντίστοιχη στήριξη σε επίπεδο καταθέσεων, ώστε να μπορέσει να παίξει ενεργό ρόλο στην οικονομία.
Το turn-arround story
Έως το Φθινόπωρο του 2022, οι προοπτικές τόσο της Attica Bank όσο και της Παγκρήτιας ήταν γκρίζες και αχαρτογράφητες. Χτυπημένες από την κρίση, την έλλειψη κεφαλαίων και με ένα βαρύ χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων, αμφότερες ισορροπούσαν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας. Την ίδια ώρα ο τραπεζικός χάρτης στην Ελλάδα μεταβαλλόταν ραγδαία, με τις συστημικές τράπεζες να αναπτύσσονται εκμεταλλευόμενες την εξυγίανση του ισολογισμού τους, την αναβάθμιση της οικονομίας και τα κοινοτικά πακέτα.
Κάτι περισσότερο από ενάμιση χρόνο μετά, Attica Bank και Παγκρήτια βρίσκονται σε σαφώς καλύτερη θέση, με διακηρυγμένες προοπτικές συγχώνευσης και περαιτέρω ανάπτυξης, ισχυρούς μετόχους και οδικό χάρτη για την πλήρη ιδιωτικοποίηση του νέου σχήματος.
Συνολικά, η Thrivest έχει επενδύσει μέχρι σήμερα €140 εκατ. ευρώ στις δύο αυτές τράπεζες και μάλιστα, όταν αντιμετώπιζαν σοβαρά προβλήματα, διαφυλάσσοντας την ελληνική οικονομία από τις επιπτώσεις μίας τυχόν κατάρρευσης
Το νέο τραπεζικό σχήμα θα έχει τελικά έναν ιδιώτη βασικό μέτοχο με 65% και το δημόσιο ως ΤΧΣ και Ταμεία με περίπου 35%, σε πρώτη φάση, καθώς και περί τα €10 δισ. καταθέσεις. Παράλληλα, θα έχει μηδενικό αναβαλλόμενο φόρο, κεφαλαιακό δείκτη 15%, μη εξυπηρετούμενα δάνεια κάτω του 3% και δίκτυο καταστημάτων σε όλη την Ελλάδα.
Οι διαπραγματεύσεις
Με τον χρόνο -από την παράταση της ΤτΕ- να κυλάει αντίστροφα ο Αλέξανδρο Εξάρχου και τον Ηλία Ξηρουχάκη να έχουν μεν ανακοινώνει κατ αρχήν συμφωνία, τα τεχνικά κλιμάκια όμως να συνεχίζουν τις διαβουλεύσεις επί τεχνικών λεπτομερειών. Η αρχική ανακοίνωση καταληκτικής συμφωνίας από την ΤτΕ και το συνεπακόλουθο αίτημα παράτασης, φαίνεται ότι εντάσσεται στην αμφίπλευρη προσπάθεια άσκησης πιέσεων για την ολοκλήρωσητου deal και τον περιορισμό των αναθεωρήσεων…
Η Thrivest των κ.κ. Εξάρχου, Καϋμενάκη και Μπάκου είχε συμμετάσχει στην Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) της Παγκρήτιας Τράπεζας τον Οκτώβριο του 2022 και ανέλαβε τον έλεγχό της. Στην συνέχεια, το 2023, τόσο απευθείας όσο και μέσω της Παγκρήτιας Τράπεζας, εισήλθε στο μετοχικό κεφάλαιο της Attica Bank. Μάλιστα, με την επικείμενη συμμετοχή της στην ΑΜΚ της νέας τράπεζας, θα είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης επενδυτής στον ελληνικό τραπεζικό χώρο.
Η συγχώνευση
Όπως έχει κατ επανάληψη επισημάνει το Crisis Monitor Attica Bank και Παγκρήτια έχουν αλληλεπικαλυπτόμενες και διακριτές δραστηριότητες, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έχουν πλεονάζον κατά τόπους και δραστηριότητα προσωπικό. Έτσι, στο πλαίσιο της συγχώνευσης θα δημιουργηθούν προγράμματα κινητικότητας και εθελουσίας εξόδου, πριν ξεκινήσει η αναστελέχωση του νέου οργανισμού.
Παράλληλα, θα απαιτηθεί η τεχνική συνένωση και αναβάθμιση της νέας τράπεζας, project ιδιαίτερα απαιτητικό, υπάρχουν πολλές διαφορές στον τρόπο λειτουργίας.
Στην κορυφή, η διαδικασία συγχώνευσης θα δημιουργήσει ένα, ενιαίο διοικητικό συμβούλιο με μη-εκτελεστικό πρόεδρο τον Αντώνη Βαρθολομαίο και CEO την Ελένη Βρεττού. Δεν είναι ακόμη σαφές αν θα υπάρχουν και άλλα εκτελεστικά μέλη στο ΔΣ.
Στα άνω κλιμάκια της διοικητικής πυραμίδας, όπως όλα δείχουν επενδυτική τραπεζική, dealing room και Wholesale banking θα ελέγχουν άτομα από την υφιστάμενη ομάδα της Ελένης Βρεττού. Μάχες δίνονται για τα πρόσωπα που θα αναλάβουν την τεχνολογική μετάβαση και την επόμενη ημέρα, το νομικό τμήμα της ενοποιημένης τράπεζας και την οικονομική διεύθυνση.
Στον επιχειρησιακό βραχίονα η κατάσταση παραμένει χαοτική, καθώς η Παγκρήτια διαθέτει πιο εκπαιδευμένα στελέχη, η Attica Bank όμως έχει ευρύτερο πελατολόγιο και καταστήματα. Η Παγκρήτια απέκτησε ιδιαίτερα φιλόδοξο mid-level με την απορρόφηση της HSBC, τομέας που σε στελεχειακό επίπεδο βγάζει προβλήματα αποδοτικότητας όμως. Από την άλλη πλευρά, η Attica Bank έχει αποκτήσει από την αγορά στελέχη που έχουν θητεύσει στην HSBC και θα μπορούσαν να “κουμπώσουν” αποτελεσματικά στη συγχώνευση. Το ζήτημα είναι αν το μοντέλο της HSBC εκτός από γνωριμίες θα είναι και αποτελεσματικό.
Η Παγκρήτια στο μεταξύ αναπτύσσει τομέα ναυτιλιακών χρηματοδοτήσεων και η Attica Bank δομημένων προϊόντων και project finance, διευθύνσεις που δεν είναι σαφές πως θα κατανεμηθούν στο νέο οργανόγραμμα, καθώς οι σύμβουλοι έχουν παράσχει αντικρουόμενες προτάσεις σε πολλές περιπτώσεις.