Θετική είναι η έως τώρα αντίδραση των αγορών, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, στο αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, χωρίς ωστόσο να σημαίνει ότι έχει εκλείψει ή ότι παραγνωρίζεται το ρίσκο.
Ο περιορισμός της ακροδεξιάς στην τρίτη θέση, παρά τη δυναμική άνοδο και η διάσωση του κόμματος του Μακρόν, μετριάζουν τον κίνδυνο ριζικών αλλαγών πολιτικής, αντισταθμίζοντας εν μέρει το ρίσκο δυσκυβερνησίας στη Γαλλία και τον αντίκτυπο που θα έχει στην Ευρώπη.
Με ανακούφιση αντιδρούν οι αγορές στο αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών, καθώς η απομάκρυνση της ακροδεξιάς από την εξουσία αποτιμάται υψηλότερα από το ρίσκο δυσκυβερνησίας που προκύπτει από την επιβεββλημένη συνεργασία της Αριστεράς με το κόμμα του Μακρόν.
Αν και το αποτέλεσμα της εξίσωσης εξουσίας στη Γαλλία δεν θα είναι σε καμία περίπτωση zero sum game, εκτιμάται ότι οι όποιες διαφοροποιήσεις θα είναι στη σφαίρα του διαχειρίσιμου αποτελέσματος για την οικονομία της Γαλλίας. Πιο σύνθετη είναι η κατάσταση στις σχέσεις της Γαλλίας – ΕΕ και της επίπτωσης στην ευρωπαϊκή πολιτική, καθώς αυτή την περίοδο συντίθεται η ατζέντα της νέας Κομισιόν.
Παρόλο που το ακροδεξιό κόμμα “Εθνική Συσπείρωση” (RN) με επικεφαλής τη Μαρίν Λεπέν κατάφερε να κερδίσει σημαντικό ποσοστό ψήφων, δεν εξασφάλισε την απόλυτη πλειοψηφία. Αντίθετα, η ευρεία αριστερή συμμαχία κατάφερε να κερδίσει τις περισσότερες έδρες, ενώ η συμμαχία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατέλαβε τη δεύτερη θέση, με την Εθνική Συσπείρωση να καταλήγει τρίτη.
Τα ρίσκα καταγράφει το Crisis Monitor τόσο σε πολιτικό όσο και γεωπολιτικό και οικονομικό επίπεδο αναλυτικά. Παράλληλα, οι αγορές εστιάζουν πλέον στο πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού και στα σενάρια μέσα από τα οποία θα προκύψει η νέα κυβέρνηση στη Γαλλία.
Η αντίδραση των αγορών
Η αγορά αντιδρά θετικά στη μείωση των φόβων για ακροδεξιά κυριαρχία, με τον δείκτη CAC 40 να ανοίγει με κέρδη πάνω από 2% τη Δευτέρα, τα οποία περιορίστηκαν αρκετά στη συνέχεια, καθώς οι αγορές άρχισαν να τιμολογούν την αβεβαιότητα. Αυτή η άνοδος αντικατοπτρίζει την ανακούφιση των επενδυτών για την αποφυγή μιας πιθανής ακροδεξιάς κυβέρνησης, ταυτόχρονα όμως κάνει kick-in η ανησυχία για τις πολιτικές ισορροπίες της επόμενης ημέρας.
Η πιθανότητα μιας ατελέσφορης Βουλής προκαλεί ανησυχίες για πολιτική παράλυση, καθώς κανένα κόμμα δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία για να περάσει νομοθετικές μεταρρυθμίσεις εύκολα. Αυτή η πολιτική αστάθεια μπορεί να οδηγήσει σε δυσκολίες στη λήψη αποφάσεων και να επηρεάσει αρνητικά την οικονομική σταθερότητα της χώρας.
Συνολικά, οι βραχυπρόθεσμες αντιδράσεις των αγορών δείχνουν θετικά σημάδια, αλλά οι μακροπρόθεσμες προοπτικές εξαρτώνται από το πώς θα εξελιχθεί η συνεργασία και η ισορροπία δυνάμεων στην εθνική συνέλευση.