Την εκ βάθρων αναδιάταξη του πολιτικού και κοινοβουλευτικού τοπίου στη Γαλλία σηματοδοτούν τα πρώιμα αποτελέσματα των πρόωρων εκλογών, καθώς η επικράτηση της Αριστεράς και η υποχώρηση της Ακροδεξιάς στην τρίτη θέση, διαμορφώνουν ένα εντελώς νέο και εν πολλοίς απρόβλεπτο σκηνικό.
Last Update: 07/08/2024, 09:23:04
Main Points
- Οι αρχικές προβολές από τις έκτακτες βουλευτικές εκλογές της Κυριακής στη Γαλλία έδειξαν ότι το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – ένας αριστερός συνασπισμός που σχηματίστηκε βιαστικά –
- προηγείται τόσο του κυβερνώντος κόμματος του Μακρόν (στη δεύτερη θέση) όσο
- και του δεξιού Εθνικού Μετώπου (στην τρίτη θέση), αλλά
- δεν καταφέρνει να κερδίσει απόλυτη πλειοψηφία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις της Ipsos Talan.
- Ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ δήλωσε ότι θα παραιτηθεί τη Δευτέρα, αλλά θα εκτελεί τα καθήκοντά του όσο χρειάζεται.
- Η αντίδραση των αγορών
- Auditor’s note
Το αριστερό Νέο Λαϊκό Μέτωπο, υπό τον Μελανσόν επικράτησε στις Κοινοβουλευτικές εκλογές, ενώ το κόμμα του Μακρόν αναρριχήθηκε στη δεύτερη θέση και η ακροδεξιά της Λεπέν υποχώρησε στην τρίτη θέση, σύμφωνα με τα πρώιμα αποτελέσματα και τις προβλέψεις της Ipsos.
Η εκλογική νίκη της Αριστεράς αν και θεωρείται βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε δυσλειτουριγκή συγκατοίκηση στην εξουσία, έγινε δεκτή με ανακούφιση στις Βρυξέλλες, ενώ σύμφωνα με τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ, το αποτέλεσμα δυσαρεστεί τη Μόσχα και είναι ενθαρρυντικό για το Κίεβο.
Τα δεδομένα αυτά δημιουργούν μια αίσθηση συνοχής και συνέχειας στην Ευρώπη, που θα μπορούσε να αντισταθμίσει -εν μέρει- την ανησυχία από την συμπόρευση δύο ασύμβατων και αντίρροπων πολιτικών δυνάμεων. Δεν είναι όμως σαφές αν θα ικανοποιήσει τις αγορές που φοβούνται εκτροχιασμό των δαπανών, αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων και επιβράδυνση της ανάπτυξης.
Οι νέες ισορροπίες
Πολλοί άνθρωποι προετοιμάζονταν για ένα σοκαριστικό ξέσπασμα της ακροδεξιάς, αλλά τελικά ήταν ένας αριστερός συνασπισμός που προηγήθηκε τόσο της δεξιάς όσο και των κεντρώων του Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.
Όσον αφορά την ισορροπία δυνάμεων στην Εθνοσυνέλευση των 577 εδρών, θα έχει ως εξής:
- Νέο Λαϊκό Μέτωπο 182 έδρες εδρών,
- Συμμαχία Ensemble του Μακρόν 168,
- Ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο 143, και
- Ρεπουμπλικάνοι 60
Αυτό σημαίνει κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία.
Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Μακρόν, ο οποίος προκήρυξε τις πρόωρες εκλογές και ακόμη δεν έχει μιλήσει για τα πολιτικά σχέδιά του μετά το εκλογικό αποτέλεσμα.
Έγινε το απροσδόκητο
Ήταν μια νύχτα που κανείς στη Γαλλία δεν περίμενε. Το αποτέλεσμα αυτών των βουλευτικών εκλογών ήταν σοκαριστικό.
Ο αριστερός συνασπισμός που σχηματίστηκε βιαστικά από τον Ζαν-Λικ Μελανσόν ήταν στην κορυφή, οι κεντρώοι του Εμανουέλ Μακρόν πραγματοποίησαν μια απροσδόκητη επιστροφή και το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο (RN) έπεσε από τα φαβορί στην τρίτη θέση.
Αλλά κανείς δεν έχει αρκετές έδρες για να κυβερνήσει, και η Γαλλία τώρα αντιμετωπίζει ένα κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία.
Η αριστερή εφημερίδα Libération συνόψισε όλη τη νύχτα με τον τίτλο C’est Ouf – “τρελό”. Αλλά για πολλούς αυτό έφερε και ανακούφιση – το RN απέτυχε να πάρει την εξουσία.
Πυροδοτούνται εξελίξεις
Ο Γάλλος πρωθυπουργός, Γκαμπριέλ Ατάλ, δήλωσε ότι θα προσφέρει την παραίτησή του στον Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν τη Δευτέρα, μετά την αποτυχία του κυβερνώντος κόμματος να κερδίσει την πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές.
Πρόσθεσε όμως ότι, αν η παραίτησή του απορριφθεί, είναι έτοιμος να παραμείνει στο αξίωμα “όσο απαιτεί το καθήκον”, δεδομένου ότι οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Παρισιού είναι προγραμματισμένοι να ξεκινήσουν στις 26 Ιουλίου.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, αναλύει επί του παρόντος τα τελευταία αποτελέσματα των εκλογών και θα περιμένει να διαμορφωθεί πλήρης εικόνα στο κοινοβούλιο πριν λάβει οποιεσδήποτε αποφάσεις, ανέφερε την Κυριακή η Γαλλική προεδρία.
“Ο πρόεδρος, ως εγγυητής των θεσμών μας, θα σεβαστεί την επιλογή του γαλλικού λαού,” προστέθηκε στην ανακοίνωση.
Ο αριστερός συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο της Γαλλίας κέρδισε τις περισσότερες έδρες στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών, βάζοντας τους σε τροχιά για μια απρόσμενη νίκη έναντι του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, αλλά χωρίς να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.
Ο πρόεδρος της Γαλλίας είναι αυτός που διορίζει τον πρωθυπουργό, αλλά ο υποψήφιος πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο και έτσι συχνά προέρχεται από το κόμμα ή τον συνασπισμό που κατέχει τις περισσότερες έδρες.
Η γαλλική αριστερά είναι έτοιμη να σχηματίσει νέα κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Γκαμπριέλ Ατάλ πρέπει να παραιτηθεί αφού τα πρώιμα αποτελέσματα της Κυριακής κατέδειξαν τη δυναμική του Αριστερού συνασπισμού, καθώς οδεύει για νίκη στις Κοινοβουλευτικές εκλογές,, δήλωσε ο ηγετικός εκπρόσωπος της σκληρής αριστεράς Ζαν-Λικ Μελανσόν.
“Ο λαός μας έχει σαφώς απορρίψει το χειρότερο σενάριο,” είπε ο τρεις φορές υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος Η Ανυπότακτη Γαλλία. “Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει… Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο είναι έτοιμο να κυβερνήσει.”
Η αντίδραση των αγορών
Οι χρηματοοικονομικές αγορές άνοιξαν στην Ασία και η αβεβαιότητα σχετικά με τα εκλογικά αποτελέσματα της Γαλλίας προκάλεσε νέες ανησυχίες.
Το ευρώ υποχώρησε κατά 0,2% στα 1,08 δολάρια και τα μακροπρόθεσμα γαλλικά ομόλογα επίσης έπεσαν στην πρώιμη διαπραγμάτευση της Ασίας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Οι επενδυτές ανησυχούν για το πολιτικό αδιέξοδο – η Γαλλία θα έχει κοινοβούλιο χωρίς πλειοψηφία με κανένα κόμμα να μην έχει πλειοψηφία.
Οι αναλυτές έχουν αρχίσει να αποτιμούν το ρίσκο αντιστροφής των market-friendly μεταρρυθμίσεων που πέρασε ο Μακρόν από τον αριστερό συνασπισμός Νέο Λαϊκό Μέτωπο που θα βρεθεί σε θέση ισχύος στη νέα Βουλή.
“Θα υπάρξει πραγματικά ένα κενό όσον αφορά τη νομοθετική ικανότητα της Γαλλίας,” δήλωσε στο Reuters ο Σάιμον Χάρβεϊ, επικεφαλής ανάλυσης συναλλάγματος στην Monex Europe.
Οι βασικές ερωτήσεις για τις αγορές είναι ποιος θα είναι ο πρωθυπουργός, πόσο καλά θα μπορέσει να συνεργαστεί με την άκρα αριστερά για να θεσπίσει νομοθεσία, και το πιο σημαντικό, τι σημαίνει αυτό για την δημοσιονομική ευταξία της Γαλλίας, σημειώνει.
Το χρέος της Γαλλίας ήδη διογκώνεται. Ωστόσο, η κεντρώα συμμαχία του Μακρόν τα πήγε καλύτερα από ότι αναμενόταν και θα έχει βασικό ρόλο σε οποιονδήποτε συνασπισμό. Αυτό σημαίνει ότι μερικές από τις πιο ριζοσπαστικές πολιτικές δαπανών ίσως να μην περάσουν από την Εθνοσυνέλευση
Auditor’s note: Τελικά ποιός θα κυβερνήσει τη Γαλλία;
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο (ΝΛΜ), ένας αριστερός συνασπισμός που σχηματίστηκε την τελευταία στιγμή για να δώσει τη μάχη των εκλογών, φαίνεται να έχει κερδίσει τις περισσότερες έδρες. Αλλά δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία.
Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι ακόμη σαφές ποιος θα κυβερνήσει τη Γαλλία.
Πολλά θα εξαρτηθούν από την ισορροπία δυνάμεων εντός του ΝΛΜ. Τα συνιστώντα μέρη του κυμαίνονται από σοσιαλδημοκράτες έως σκληροπυρηνικούς αντικαπιταλιστές. Κάποιοι μετριοπαθείς σοσιαλιστές θα μπορούσαν να δελεαστούν να αποσπαστούν και να ενταχθούν στην ομάδα του Μακρόν για να σχηματίσουν μια κεντροαριστερή κυβέρνηση.
Αν δεν μπορέσει να συγκροτηθεί μια λειτουργική πλειοψηφία, τότε ο Πρόεδρος Μακρόν μπορεί να ζητήσει από το μεγαλύτερο κόμμα να ηγηθεί μιας κυβέρνησης μειοψηφίας. Εναλλακτικά, θα μπορούσε να διορίσει μια τεχνοκρατική κυβέρνηση, αλλά είναι απίθανο να επιβιώσει για πολύ.
Θα μπορούσε να προκύψει αστάθεια, ιδιαίτερα δεδομένου ότι ο πρόεδρος δεν μπορεί να προκηρύξει νέες βουλευτικές εκλογές για έναν χρόνο ακόμα.
Τέλος, να σημειωθεί ότι ο Μελανσόν ζήτησε να το ανατεθεί η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης και ξεκαθάρισε απριόρι ότι θα προωθήσει το σύνολο της ατζέντα του και δεν θα κάνει πολιτικά παζάρια και συμφωνίες με τον Μακρόν.
Διεθνείς αντιδράσεις
Ο Πέδρο Σάντσεθ, αριστερός πρωθυπουργός της Ισπανίας, χαιρέτισε την “απόρριψη της ακροδεξιάς” από τη Γαλλία και υποδέχθηκε την άνοδο “μιας κοινωνικής αριστεράς που αντιμετωπίζει τα προβλήματα του λαού με σοβαρές και γενναίες πολιτικές”.
Είπε ότι η Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, που εξέλεξαν νέα κυβέρνηση των Εργατικών την Πέμπτη, είχαν πει “ΝΑΙ στην πρόοδο και την κοινωνική πρόοδο και ΟΧΙ στην οπισθοδρόμηση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών”.
“Δεν κάνεις συμφωνίες ούτε κυβερνάς με την ακροδεξιά,” είπε
Οι περισσότεροι ηγέτες του κόσμου συνεχάρησαν την αριστερά της Γαλλίας για την απρόσμενη νίκη επί της ακροδεξιάς.
Ο πρόεδρος της Βραζιλίας Λουίς Ινάσιο Λούλα ντα Σίλβα, που έχει συναντήσει προσωπικά τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, δημοσίευσε στο X ότι οι Γάλλοι πολιτικοί ενώθηκαν κατά του “εξτρεμισμού”.
Είπε ότι αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του διαλόγου μεταξύ των προοδευτικών δυνάμεων, κάτι από το οποίο οι Νοτιοαμερικανοί θα μπορούσαν να εμπνευστούν.
Ο πρώην υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ από τους Δημοκρατικούς, Μπέρνι Σάντερς, δημοσίευσε ένα συγχαρητήριο μήνυμα για την αριστερά της Γαλλίας στο X για την “αντιμετώπιση του δεξιού εξτρεμισμού και τη νίκη”.
“Να ένα απλό γεγονός: Αν οι πολιτικοί σταθούν στο πλευρό των εργατικών οικογενειών, οι εργατικές οικογένειες θα σταθούν στο πλευρό τους. Όπως αποδεικνύεται, η μείωση της ηλικίας συνταξιοδότησης και η αύξηση του κατώτατου μισθού είναι πολύ δημοφιλείς,” είπε.