Εβδομάδα που χαρακτηρίστηκε από την απόσυρση των πωλητών, κάτι που επέτρεψε στους αγοραστές με πολύ ήπιες συναλλαγές και λίγα κεφάλαια να βελτιώσουν σημαντικά τις αποτιμήσεις ήταν η πρώτη του Ιουλίου και του 2ου εξαμήνου στο ελληνικό χρηματιστήριο.
- Κέρδη 2,58% στην πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου στο Χρηματιστήριο
- Πτώση κατά 45% στο τζίρο στην πρώτη εβδομάδα του νέου εξαμήνου
- Ράλι 5,26% για τις τράπεζες το πενθήμερο
- Αρνητικό ρεκόρ τζίρο το τελευταίο διήμερο
Οι μέσες συναλλαγές αυτό το πενθήμερο υποχώρησαν στα 81,6 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας κατακόρυφη μείωση κατά 45,1% έναντι της τελευταίας εβδομάδας του Ιουνίου και του εξαμήνου, ενώ το διήμερο Πέμπτης και Παρασκευής καταγράφηκε αρνητικό ρεκόρ τζίρου για το 2024.
Είναι σαφές ότι τα ισχυρά χαρτοφυλάκια μετά το πέρας του πρώτου εξαμήνου φαίνεται πως ολοκλήρωσαν έναν κύκλο πρωτοβουλιών, οπότε θα περιμένουν νέους ισχυρούς καταλύτες για να προβούν σε νέες κινήσεις, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για την αγορά, ειδικά σε ημέρες καλοκαιρινής ραστώνης. Βεβαίως, ρόλο στην κατακόρυφη μείωση των συναλλαγών αυτή την εβδομάδα έπαιξε το γεγονός ότι η Wall Street την Τετάρτη είχε ημιαργία και την Πέμπτη αργία λόγω της Ημέρας Ανεξαρτησίας, όμως οι συναλλαγές ήταν έτσι κι αλλιώς μειωμένες.
Η ελληνική αγορά φαίνεται πως έχει προεξοφλήσει πολλά από τα θετικά που έχουν λάβει χώρα, όπως τις διαρκείς αναβαθμίσεις από ξένους οίκους, το deal της Τέρνα Ενεργειακή και όλα τα υπόλοιπα, οπότε θα απαιτηθούν νέοι ισχυροί καταλύτες για μια νέα αγοραστική αφύπνιση.
Από εκεί και πέρα και οι ευρωπαϊκές αγορές κινήθηκαν ανοδικά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου, καταγράφοντας σημαντικά κέρδη ασχέτως με την ήπια διόρθωση σήμερα. Η εικόνα των αγορών πιστοποιεί πως δεν ανησυχούν σε βαθμό συστημικής διατάραξης και εκτός ελέγχου κλυδωνισμών με αφορμή τις πολιτικές εξελίξεις στη Γαλλία και τις εκλογές του δευτέρου γύρου της προσεχούς Κυριακής.
Η εικόνα στο ταμπλό του Χ.Α.
Ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α. ενισχύθηκε κατά 2,58% το πενθήμερο που πέρασε, ο FTSE 25 κατέγραψε άνοδο 3,39%, ο Mid Cap κέρδισε 1,32%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 5,26%. Έτσι, από την αρχή του έτους βελτιώθηκε η εικόνα, με το Γ.Δ. να καταγράφει άνοδο 11,40%, τον FTSE 25 να κερδίζει 12,62%, τον Mid Cap στο +1,23%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης πρωτοστατεί στα κέρδη με +20,32%.
Σήμερα ο Γ.Δ. κινούμενος όλη την ημέρα σε θετική τροχιά έκλεισε στις 1.440,52 μονάδες με άνοδο 0,33%, έχοντας κινηθεί σε πολύ στενό εύρος διακύμανσης μόλις 5,66 μονάδων ή ποσοστό 0,39%. Ο FTSE έκλεισε στις 3.517,97 μονάδες με άνοδο 0,42%, ο Mid Cap για άλλη μια φορά υστέρησε με κλείσιμο στο -0,09% και στις 2.278,49 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 1.277,31 μονάδες με άνδοο 0,78%.
Η αξία συναλλαγών μειώθηκε περαιτέρω και διαμορφώθηκε μόλις στα 56,77 εκατ. ευρώ, επίδοση που δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί φέτος, επιβεβαιώνοντας την… αποχή των μεγάλων «παικτών». Από αυτά, τα 48,8 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 19,3 εκατ. ευρώ έγιναν στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 5,11 εκατ. ευρώ.
Στον Large Cap ξεχώρισε η Σαράντης με άνοδο 5,45%, στο +2,48% η Viohalco, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι HelleniQ Energy, ΕΥΔΑΠ, Εθνική, Metlen, Cenergy Holdings (νέα ιστορικά υψηλά τα 9,96 ευρώ) και Autohellas. Στον αντίποδα, απώλειες άνω του 1% είχαν οι Aegean Airlines, Lamda Development και ΔΕΗ.
Στο χώρο του Mid Cap κέρδη 2,47% είχε η Ideal Holdings, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι ΕΥΑΘ, Profile Software, Κρι Κρι και Τεχνική Ολυμπιακή. Απεναντίας, απώλειες 2,28% είχε η Epsilon Net, στο -1,16% η Intracom Holdings, ενώ ηπιότερη πτώση είχαν τίτλοι όπως ΕΧΑΕ, Intrakat, AVAX, Optima Bank κ.λπ. Στο σύνολο της αγοράς, 76 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 45 με πτώση.