Σήμερα Παρασκευή εκπνέει η διορία που είχε δώσει η Τράπεζα της Ελλάδος στη Thrivest και το ΤΧΣ προκειμένου να συμφωνήσουν επί του capital action plan για τη συγχώνευση Attica Bank και Παγκρήτιας, χωρίς όμως να διαφαίνεται κάποια ανακοίνωση.
Εντός της επόμενης εβδομάδας και πιθανότατα τη Δευτέρα, αναμένονται οι ανακοινώσεις για τη συγχώνευση Attica Bank κα Παγκρήτιας, καθώς αν και συμφωνία μετόχων σε αδρές γραμμές υπάρχει εδώ και 15 μέρες, εν τούτοις οι υπογραφές στο συνυποσχετικό προς την Τράπεζα της Ελλάδος δεν έχουν μπει ακόμη.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, η απόφαση της Τράπεζας της Ελλάδος να στείλει επιστολή θέτοντας deadline για την επίτευξη συμφωνίας μετόχων ήταν αποτέλεσμα προσπάθειας να πιέσει τις δύο πλευρές να ολοκληρώσουν τις διαβουλεύσεις σε τεχνικό επίπεδο. Το μείζον ζήτημα που έπρεπε να κλείσει πριν την ανακοίνωση οποιασδήποτε συμφωνίας ήταν η διεύρυνση του ΗΡΑΚΛΗ, την οποία ανακοίνωσε προσφάτως ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Όπως είναι προφανές η DBRS έχει στείλει από καιρό την έκθεσή της για τα NPE’s, ενώ διατηρείται ανοιχτός δίαυλος ανταλλαγής πληροφοριών για διορθωτικές κινήσεις.
Έτσι, με τα ζητήματα του ΗΡΑΚΛΗ και των NPE’s κλειστά, το ύψος της ΑΜΚ θεωρείται συμφωνηθέν, όπως και η συμμετοχή των δύο μετόχων. Ανοιχτά παραμένουν όμως επιμέρους θέματα αποτίμησης και ιδίων κεφαλαίων, καθώς και ο οδικός χάρτης και οι παραδοχές για την αποεπένδυση του ΤΧΣ.
Οι διοικήσεις Attica Bank και Παγκρήτιας κατάφεραν τα αποτελέσματα τους να δείξουν ισχυρή παραγωγή οργανικής κερδοφορίας, η οποία μπορεί να μην περνάει τον πήχη του ESM λόγω των συγκυριακά αυξημένων εσόδων από τόξους (NII), είναι όμως αρκετή για να αξιολογηθεί θετικά ως προς τη δυνατότητα βραχυχρόνιας επίτευξης των στόχων ρευστότητας και παραγωγής κεφαλαίου. Παράλληλα, τόσο η Ελένη Βρεττού, όσο και ο Αντώνης Βαρθολομαίος δημιούργησαν νέα business units, τα οποία ενισχύουν τη δυναμική διαφοροποίησης των εσόδων και ενίσχυσης της αντικυκλικότητας.
Όλα τα παραπάνω αποτελούν ζητούμενα, δεδομένων των ζημιών που θα προκύψουν από την τιτλοποίηση κόκκινων δανείων και για τις δύο τράπεζες. Αναμένεται λοιπόν η απάντηση των τραπεζών η οποία κατ’ αρχήν θα περιγράφει ένα status της συμφωνίας αυτής, όχι ωστόσο το περιεχόμενό της.
Στη συνέχεια, πηγές της αγοράς σημειώνουν, πως θα ακολουθήσουν πυρετώδεις διαπραγματεύσεις – πιθανότατα και εντός Σαββατοκύριακου – προκειμένου να μην υπάρξει χρηματιστηριακή επίδραση σε ότι αφορά το αποτέλεσμα- με την ελπίδα τη Δευτέρα ή εν πάσει περιπτώσει όσο συντομότερα γίνεται, να υπάρχει και δομημένη συμφωνία.
Σε κάθε περίπτωση οι συζητήσεις θα συνεχιστούν έως την ολοκλήρωση της συμφωνίας που είναι και το ζητούμενο.
Τα κόκκινα και οι ισορροπίες
Το συνολικό χαρτοφυλάκιο προβληματικών δανείων Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας υπολογίζεται περί τα 3,3 δισ. ευρώ.
Μετοχικά,
- το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank,
- η Thrivest το 4,4% και
- η Παγκρήτια Τράπεζα θα συμμετάσχει με 5% ενώ
- η Thrivest ελέγχει το 44% της Παγκρήτιας.
Η συμμετοχή του e-EΦΚΑ στην Attica Bank είναι 7,6%, του ΤΜΕΔΕ 4% και 6,5% κατέχουν μέτοχοι με χαμηλότερα του 5% ποσοστά.
Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι το συνολικό ποσοστό του στρατηγικού επενδυτή στην Attica Bank θα ανέλθει στο 56% μετά την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και της πρώτης φάσης αποεπένδυσης του ΤΧΣ. Οι μεγάλες τράπεζες που είχαν συμμετάσχει στην τελευταία αμκ θα υποστούν dilution, καθώς δεν θα καλύψουν τη συμμετοχή τους στη νέα αμκ.