Αχαλίνωτες συνεχίζει να αφήνει το κράτος τις ιδιωτικές κλινικές, παρά τις καταγγελίες από ασφαλισμένους και θεσμικούς φορείς, όπως το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, και τις Ενώσεις των Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών.
Η ιδιωτική αγορά νοσοκομειακής περίθαλψης Υγείας παραμένει αρρύθμιστη. Τρεις επιχειρήσεις που ελέγχουν το 80% της αγοράς υγειονομικής περίθαλψης κινούνται πρακτικά χωρίς καμία εποπτεία. Πλέον, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, οι επιπτώσεις των πολιτικών που εφαρμόζουν οι ιδιωτικές κλινικές γίνονται εντεινόμενα αισθητές και στις ασφαλιστικές εταιρίες και κατ επέκταση στους ασφαλισμένους.
Η κατάσταση είναι έκρυθμη. Συνολικά, 192.000 ασφαλισμένοι ακύρωσαν τα συμβόλαιά τους το 2022, 613.571 σε 5 μόλις χρόνια σύμφωνα με την ΠΕΚΑΠ λόγω των υπέρογκων αυξήσεων στα ασφάλιστρα υγείας.
Διαφορετικά τιμολόγια…
Σύμφωνα με στοιχεία, οι ιδιωτικές κλινικές εφαρμόζουν διασταλτικά μοντέλα τιμολόγησης, διαχωρίζοντας μεταξύ ασφαλισμένων με το κριτήριο της ασφαλιστικής και του Δημοσίου.
Οι ιδιωτικές κλινικές αν και δεσμεύονται από τον ίδιο κανονισμό λειτουργίας με τα Δημόσια νοσοκομεία, στην πραγματικότητα δεν έχουν εποπτεία με αποτέλεσμα να καταστρατηγούν πρωτόκολλα διαχείρισης ασθενών και έκδοσης ιατρικών γνωματεύσεων για την εισαγωγή και έξοδο περιστατικών.
Η επιθετική πολιτική των ιδιωτικών κλινικών για την επιβολή διακριτικών τιμολογιακών πολιτικών έχει εξωθήσει τα πράγματα στα άκρα.
Το ζήτημα δεν περιορίζεται μόνο στις ιδιωτικές κλινικές, αλλά ασκεί σημαντικές και πολυεπίπεδες πιέσεις τις ασφαλιστικές εταιρίες, οι οποίες αδυνατώντας να αναδιαπραγματευτούν αποτελεσματικά τις συμβάσεις με τα ιδιωτικά νοσοκομεία, καταλήγουν να αυξάνουν τα ασφάλιστρα Υγείας κάθε χρόνο. Αυτό γίνεται ως εξής:
- Τα ιδιωτικά νοσοκομεία, εφαρμόζουν διαφορετική τιμολογιακή πολιτική στους ασφαλισμένους σε ασφαλιστικές εταιρίες, επιβάλλοντας υψηλότερες έως και τριπλάσιες χρεώσεις, πρακτική που καταδεικνύει την διακριτική μεταχείριση κατά των ιδιωτικά ασφαλισμένων.
- Ως αποτέλεσμα, το κόστος για την ασφαλιστική που αποζημιώνει τα ιδιωτικά νοσοκομεία αυξάνεται κατακόρυφα.
- Ακολούθως, οι ασφαλιστικές μετακυλούν το αυξημένο κόστος στους ασφαλισμένους.
Οι ασφαλιστικές εταιρίες, μέχρι στιγμής έχουν προτιμήσει τη λύση της μετακύλισης του κόστους στους ασφαλισμένους, καθώς η κυβέρνηση έχει κατεβάσει το επίπεδο της εποπτείας, επιτρέποντας αθρόες αυξήσεις στα ασφάλιστρα, θέτοντας έναν δείκτη του ΙΟΒΕ ως σημείο αναφοράς.
Ι. Περιστέρης, Αναλογιστής: Οι συντελεστές στις αυξήσεις ασφαλίστρων υγείας
Ωστόσο «το συνολικό κόστος που καταβάλλει κάθε ασφαλιστική εταιρία για υπηρεσίες υγείας που έλαβαν οι ασφαλισμένοι της ΔΕΝ είναι ο μοναδικός βασικός παράγοντας διαμόρφωσης του ύψους του ασφαλίστρου «Υγείας», αναφέρει ο κος Ιωάννης Περιστέρης, Αναλογιστής. «Εξίσου βασικοί παράγοντες είναι το πραγματικό κόστος «πρόσκτησης & διατήρησης σε ισχύ» των αντίστοιχων συμβολαίων, καθώς και η πίεση των Μετόχων για «εδώ και τώρα» κέρδη προς διανομή», προσθέτει.
Τονίζει πως «όντως οι τιμές των υπηρεσιών υγείας ΔΕΝ καθορίζονται από τις ασφαλιστικές εταιρίες, αλλά όσες είναι «συμβεβλημένες» με τις τοπικές ιδιωτικές κλινικές, μπορούν να έχουν αυτές τις τιμές υπό τουλάχιστον σημαντικό μερικό έλεγχο, τόσο μέσω των συμβάσεων που συνυπογράφουν με της ιδιωτικές κλινικές (βλέπε«ιατρικά πρωτόκολλα» και εμφανείς εκπτώσεις στα νοσήλια, ανάλογα με τον τζίρο που η καθεμία κάνει σ’ αυτές), όσο και μέσω της κατάταξής τους σε περισσότερες από μια ομάδες, έτσι ώστε οι ασφαλισμένοι που επιλέγουν τις πιο ακριβές από αυτές και ιδιαίτερα για «ψήλου πήδημα» (π.χ. μικροπεριστατικά νοσηλείας), να γνωρίζουν εκ των προτέρων πως θα έχουν μια αυξημένη ποσοστιαία συμμετοχή ή «απαλλαγή» στο συνολικό κόστος της νοσηλείας τους.»
Καταλήγει διευκρινίζοντας, πως «πάρα πολλά προβλήματα που επηρεάζουν τα μικτά ετήσια ασφάλιστρα των προγραμμάτων «Υγείας» μπορούν να ελαχιστοποιηθούν, αν οι συντάκτες των Γενικών & Ειδικών τους Όρων δεν υποκύπτουν πάντα σε όλες τις αξιώσεις των Διευθυντών Πωλήσεων & Marketing».
Μείωση του ΦΠΑ και Φόρου Ασφαλίστρων;
Αναφερόμενος στο ΦΠΑ και την πρόταση της ΕΑΕΕ για να μειωθούν τα ασφάλιστρα υγείας αναφέρει: «η 5η και τελευταία ενότητα της επίμαχης ανάρτησης εμπλέκει άμεσα την σημερινή Κυβέρνηση, η οποία (και πολύ καλώς για εμένα) αρνείται να μειώσει σημαντικά ή να καταργήσει εντελώς τον ΦΠΑ των υπηρεσιών «Υγείας», μια και αν το κάνει (δηλαδή αν υποκύψει στις πιέσεις των Lobbies των τοπικών Ασφαλιστικών Εταιριών και των τοπικών Ιδιωτικών Κλινικών), απλά θα ωφελήσει αποκλειστικά και μόνο αυτά τα 2 Lobbies και όχι τον απλό καταναλωτή ασφαλιστικών προγραμμάτων «Υγείας».
Τέλος σχετικά με την πρόταση της ΕΑΕΕ περί άρσης ή τουλάχιστον μείωσης και του Φόρου Ασφαλίστρων, υπογραμμίζει πως «ο Φόρος Ασφαλίστρων ισχύει εδώ αι αρκετές 10ετίες, χωρίς αυτό να έχει χρησιμοποιηθεί ποτέ από κάποιο μέλος της ΕΑΕΕ, για να δικαιολογήσει τα μικτά ετήσια ασφάλιστρα που πληρώνουν οι Συμβαλλόμενοι/Λήπτες της Ασφάλισης σ’ αυτήν, ακόμα και όταν μερικά από αυτά τα μικτά ετήσια ασφάλιστρα χρησιμοποιούνται ως «δέλεαρ» για την άγρα νέας πελατείας».