Το θέμα της πυρηνικής ενέργειας άνοιξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού προηγουμένως αποδέχθηκε ότι οι στόχοι ενεργειακής μετάβασης είναι ανέφικτη, ενώ έθεσε και ζήτημα καταλληλόλητας του ενεργειακού μίγματος που έχει επιλέκει η ΕΕ.
Τρία μείζονα ζητήματα έθεσε σε μία ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια συζήτησης με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, στο πλαίσιο του 28ου Ετήσιου Συνεδρίου «Economist Government Roundtable».
Ειδικότερα, ο Έλληνας πρωθυπουργός μεταξύ άλλων δήλωσε ότι «η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια. Δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς την πυρηνική ενέργεια. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων;».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άνοιξε το θέμα της πυρηνικής ενέργειας, αναγνωρίζοντας ότι οι στόχοι ενεργειακής μετάβασης είναι ανέφικτοι με το τρέχον ενεργειακό μίγμα της ΕΕ. Κατά τη διάρκεια συζήτησης στο 28ο Ετήσιο Συνέδριο «Economist Government Roundtable» με τον πρώην πρωθυπουργό της Ιταλίας, Ενρίκο Λέτα, έθεσε τρία μείζονα ζητήματα.
Δηλώσεις Μητσοτάκη
Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε πως «η Ευρώπη ήταν και παραμένει ηγέτιδα δύναμη στην πυρηνική τεχνολογία. Η Ελλάδα δεν διαθέτει πυρηνική ενέργεια και δεν υπάρχει τρόπος να φτάσουμε στο ουδέτερο ισοζύγιο εκπομπών χωρίς αυτή. Επενδύουμε, λοιπόν, ως Ευρωπαίοι, στην επόμενη γενιά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων;». Αυτές οι δηλώσεις σηματοδοτούν μια αλλαγή στάσης στο ζήτημα της ενεργειακής μετάβασης, καθώς απεμπολούν τους στόχους της Κομισιόν και εγείρουν ζήτημα επανασχεδιασμού της πολιτικής πράσινης μετάβασης. Παρά το γεγονός ότι δεν αμφισβητεί ευθέως την πολιτική της Κομισιόν, θέτει ζητήματα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε αναθεώρηση της βάσης του σχεδιασμού της ενεργειακής πολιτικής.
Καταλληλότητα του Ενεργειακού Μίγματος της ΕΕ
Ο Μητσοτάκης έθεσε θέμα καταλληλόλητας του ενεργειακού μίγματος της ΕΕ, κάτι που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναθεώρηση της στρατηγικής σε κεντρικό επίπεδο. Οι δηλώσεις του τον φέρνουν πιο κοντά στο μέτωπο των βιομηχάνων, σημαντική ομάδα των οποίων εκπροσωπεί θεσμικά στην ΕΕ ο Βαγγέλης Μυτιληναίος.
Η Επιστροφή της Πυρηνικής Ενέργειας
Η πυρηνική ενέργεια επανέρχεται στο προσκήνιο στην Ευρώπη ως η πιο αμφιλεγόμενη μορφή ενέργειας. Οι υπέρμαχοί της υποστηρίζουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι απαραίτητη για τη μείωση των εκπομπών καυσαερίων κατά 55% μέχρι το 2030. Η Γαλλία, που προμηθεύεται περίπου το 70% της ηλεκτρικής της ενέργειας από πυρηνική ενέργεια, αποτελεί ένα «ενεργειακό θαύμα», αφού το πρώτο τρίμηνο του 2024 ενίσχυσε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά 500%.
Μικροί Αρθρωτοί Αντιδραστήρες (SMR)
Η Ελλάδα φαίνεται να εξετάζει τη λύση των μικρής κλίμακας αντιδραστήρων, οι οποίοι θεωρούνται ασφαλέστεροι, φθηνότεροι και πιο εύκολοι στην κατασκευή. Ωστόσο, η πυρηνική ενέργεια είναι η πιο ακριβή μορφή ενέργειας, ακόμα και σε μικρότερες κλίμακες. Ο επικεφαλής της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης, είχε ήδη χαρακτηρίσει τους μικρούς αρθρωτούς αντιδραστήρες ως σημαντική τεχνολογία για το μέλλον. Οι SMR παρουσιάστηκαν στον νόμο Net-Zero Industry Act της Ευρωπαϊκής Επιτροπής το 2023 και το κύριο πλεονέκτημά τους είναι ότι μπορούν να συναρμολογηθούν στο εργοστάσιο και να παραδοθούν σε απομακρυσμένες περιοχές.
Προκλήσεις της Πυρηνικής Βιομηχανίας
Ωστόσο, η πυρηνική βιομηχανία αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις, όπως καθυστερήσεις στα projects, υπερβάσεις προϋπολογισμών, τεχνικά ζητήματα και κοινωνικές αντιδράσεις. Η εξασφάλιση ενεργειακής αυτάρκειας σε μια περίοδο γεωπολιτικών εντάσεων είναι μεγάλο στοίχημα. Η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού αποτελεί επίσης τροχοπέδη για την ανάπτυξη της πυρηνικής βιομηχανίας.