Τέλος στις παρασκηνιακές διεργασίες μεταξύ Thrivest και ΤΧΣ βάζει η Τράπεζα της Ελλάδος, καθώς με επιστολή που έστειλε ζητά να ενημερωθεί για συμφωνία ή μη των μετόχων για την επικείμενη συγχώνευση των Attica Bank και Παγκρήτιας, καθώς και την αμκ που απαιτείται για την υποστήριξη του εγχειρήματος.
Η Διεύθυνση Εποπτείας της Τράπεζας της Ελλάδος έστειλε επιστολή στους μετόχους των Attica Bank και Παγκρήτιας θέτοντας deadline για την ανακοίνωση συμφωνίας έως τις 5 Ιουλίου.
Η επιλογή του Γιάννη Στουρνάρα, να παρέμβει θεσμικά τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι τυχαία, αλλά αποτελεί συνάρτηση μιας σειράς παραγόντων. Η επίτευξη συμφωνίας μετόχων θα ήταν πρακτικά αδύνατη χωρίς να έχει ληφθεί η έκθεση αποτίμησης της DBRS, κάτι που σημαίνει ότι διοικήσεις και μέτοχοι έχουν στα χέρια τους τα στοιχεία, αλλά προσπαθούσαν να κρατήσουν χαμηλά τη δημοσιότητα για να διευκολύνουν τις διεργασίες.
Υπ΄ αυτό το πρίσμα, η παρέμβαση της ΤτΕ δείχνει αφενός ότι τα περιθώρια διεργασιών έχουν εξαντληθεί και αφετέρου ότι για την έγκαιρη επίτευξη του οδικού χάρτη απαιτείται η άμεση λήψη αποφάσεων και η εκκίνηση των διαδικασιών. Επίσης, η επιστολή έρχεται μετά τη δημοσίευση αποτελεσμάτων για το πρώτο τρίμηνο από την Attica Bank, στέλνοντας το μήνυμα ότι η εικόνα είναι πλήρης και δεν μπορεί να διαφοροποιηθεί. Μάλιστα, στα αποτελέσματα της Attica Bank καταγράφεται αύξηση NPE’s εξαιτίας της επανάκτησης χαρτοφυλακίων.
Πρέπει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε, μετά από πολλές παρατάσεις, την διεύρυνση και παράταση του ΗΡΑΚΛΗ προκειμένου να ενταχθούν σε αυτόν πρόσθετα NPE’s, η πλειονότητα των οποίων -αν όχι όλα- θα αφορούν τις Attica Bank και Παγκρήτια. Το ζήτημα αυτό αναδεικνύει άλλωστε και στις δηλώσεις που συνοδεύουν τα αποτελέσματα και η Ελένη Βρεττού.
Σύμφωνα με τον άτυπο οδικό χάρτη, η συγχώνευση των δύο τραπεζών αναμένεται να ξεκινήσει το Φθινόπωρο και η αμκ να λάβει χώρα στα τέλη Οκτωβρίου, αρχές Νοεμβρίου. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ θα πραγματοποιηθεί μάλλον με δεύτερη αμκ και πιθανώς με placement εντός του πρώτου εξαμήνου του 2025.
Από την πλευρά των ιδιωτών μετόχων διαρρέεται ότι τα κεφάλαια που απαιτούνται -και που είναι διατεθειμένοι να επενδύσουν για τη δημιουργία του πέμπτου πόλου είναι διαθέσιμα. Σε αυτό το σημείο πρέπει να σημειωθεί ότι αυτά έχουν ελεγχθεί και λάβει τη “σφραγίδα” fit and proper” από την τράπεζα της Ελλάδος. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα σε τυπικό επίπεδο ο Γιάννης Στουρνάρας έχει σαφή αίσθηση των κεφαλαίων και χρηματοδοτικών σχημάτων και ως εκ τούτου η παρέμβασή του δείχνει ότι οι συνθήκες έχουν ωριμάσει.
Το σκάκι της συγχώνευσης
Για τον περιορισμό των κεφαλαιακών αναγκών που θα χρειαστεί να καλύψουν οι μέτοχοι, οι διοικήσεις τόσο της Attica Bank όσο και της Παγκρήτιας ακολούθησαν στρατηγική διεύρυνσης πηγών εσόδων, αύξησης επαναλήψιμων κερδών και βελτίωσης της λειτουργικής κερδοφορίας. Όσον αφορά στη συγχώνευση και οι δύο τράπεζες ολοκλήρωσαν σχεδιασμούς για τη μείωση του κόστους και τον εξορθολογισμό της λειτουργικής δομής με εθελουσίες και αναδιάρθρωση δικτύου και κεντρικών υπηρεσιών.
Η Παγκρήτια προέρχεται από πολλαπλές συγχωνεύσεις, αποκτώντας DNA που θα χρειαστεί για τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πόλου, ενώ η Ελένη Βρεττού έχει φροντίσει να ενσωματώσει στην Attica Bank στελέχη που έχουν θητεύσει στην HSBC, θέλοντας να δημιουργήσει προϋποθέσεις για τη διευκόλυνση της μετάβασης. Διοικητικά οι δύο τράπεζες θα συστεγαστούν στα κτίρια της HSBC, εγκαταλείποντας τα γραφεία τους στο Σύνταγμα και την Πλατεία Αγίων Θεοδώρων.
Στο ανώτατο επίπεδο εκτιμάται ότι η Ελένη Βρεττού θα αναλάβει ρόλο CEO στη νέα τράπεζα και ο Αντώνης Βαρθολομαίος προέδρου. Θέση στο διοικητικό συμβούλιο θα έχει πιθανότητα και ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Στην κεντρική διοίκηση εκτιμάται ότι ρόλους Chief Officer θα έχουν κυρίως στελέχη της Attica Bank, με εξαίρεση τμήματα στα οποία δεν υπάρχουν αντίστοιχα, όπως η ναυτιλία. Ακόμα τα περισσότερα ζητήματα της συγχώνευσης παραμένουν ανοιχτά. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές μετά την ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης θα υπάρξει και νέο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου.