Ανοδικά για τρίτη σερί εβδομάδα κινούνται οι τιμές του πετρελαίου επιβεβαιώνοντας τα σενάρια για ράλι στις τιμές εντός του καλοκαιριού.
Τα futures τόσο του WTI όσο και του Brent έγραψαν σημαντικά κέρδη την Παρασκευή, με το WTI να ξεπερνά τα 82 δολάρια ανά βαρέλι και το Brent τα 85,5 δολάρια ανά βαρέλι, σημειώνοντας την τρίτη συνεχόμενη εβδομαδιαία άνοδο.
Η κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή, ιδίως οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ του Λιβάνου, επισκιάζει τις αβεβαιότητες στη ζήτηση, οδηγώντας τις τιμές υψηλότερα. Τόσο το WTI όσο και το Brent αναμένεται να σημειώσουν σημαντικά κέρδη, με το WTI να ενισχύεται πάνω από 6% τον Ιούνιο και σχεδόν 15% το πρώτο εξάμηνο του 2024, ενώ το Brent αυξάνεται περίπου 6% τον Ιούνιο και πάνω από 10% μέχρι σήμερα.
WTI Crude:
- Τρέχουσα Τιμή: Πάνω από 82 δολάρια ανά βαρέλι
- Κέρδη Ιουνίου: Πάνω από 6%
- Κέρδη στο πρώτο 6μηνο: Σχεδόν 15%
Brent Crude:
- Τρέχουσα Τιμή: Πάνω από 85,5 δολάρια ανά βαρέλι
- Κέρδη Ιουνίου: Περίπου 6%
- Κέρδη στο πρώτο 6μηνο: Πάνω από 10%
Το γεωπολιτικό σκηνικό
Οι εντάσεις μεταξύ Ισραήλ και Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν ενταθεί, καθώς η Χεζμπολάχ εντατικοποίησε τις επιθέσεις με ρουκέτες και drones στο βόρειο Ισραήλ τις τελευταίες εβδομάδες, ασκώντας περισσότερη πίεση στην κυβέρνηση του Ισραήλ που είναι ήδη βυθισμένη σε πόλεμο με τη Χαμάς. Μια ευρύτερη σύγκρουση θα μπορούσε ενδεχομένως να εμπλέξει τον μεγάλο παραγωγό πετρελαίου Ιράν, με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν να εκφράζει αλληλεγγύη προς τον Λίβανο και να ζητά περιφερειακή υποστήριξη.
Εν τω μεταξύ, τα τελευταία στοιχεία δείχνουν αυξανόμενα αποθέματα αργού πετρελαίου και βενζίνης στις ΗΠΑ, αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη ζήτηση στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο. Οι επενδυτές αναμένουν επίσης τα στοιχεία του πληθωρισμού PCE των ΗΠΑ, τα οποία θα μπορούσαν να καθοδηγήσουν τις προοπτικές για αναμενόμενες περικοπές επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα.
Προβλέψεις
Σύμφωνα με την Υπηρεσία Ενεργειακής Πληροφόρησης των ΗΠΑ (EIA), οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent αναμένεται να κυμανθούν κατά μέσο όρο στα 82 δολάρια ανά βαρέλι το 2024, ενώ το αργό πετρέλαιο WTI αναμένεται να κυμανθεί γύρω στα 77,7 δολάρια ανά βαρέλι. Η πρόβλεψη της EIA υποδηλώνει ένα σχετικά σταθερό περιβάλλον τιμών με βάση την ισορροπία της παγκόσμιας προσφοράς και ζήτησης.
Η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA) είναι ελαφρώς πιο αισιόδοξη, προβλέποντας ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 1,1 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd) το 2024, οδηγούμενη από την οικονομική ανάκαμψη και τις βιομηχανικές δραστηριότητες. Αυτή η πρόβλεψη έχει ενισχύσει το ανοδικό συναίσθημα στην αγορά, παρά τις ανησυχίες για διαταραχές στην προσφορά και γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο OPEC διατηρεί την πρόβλεψή της για ισχυρή ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου το 2024, παρά τη χαμηλότερη από την αναμενόμενη χρήση στο πρώτο τρίμηνο, λέγοντας ότι τα ταξίδια και ο τουρισμός θα υποστηρίξουν την κατανάλωση το δεύτερο εξάμηνο του έτους. Ειδικότερα, ο OPEC αναφέρει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,25 εκατομμύρια bpd το 2024 και κατά 1,85 εκατομμύρια bpd το 2025, με σταθερή παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη να συνεχίζεται το πρώτο εξάμηνο του 2024. Ο οργανισμός προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά 2,3 εκατομμύρια bpd το δεύτερο εξάμηνο, υποστηριζόμενη από τη σταθερή δυναμική στον τομέα των υπηρεσιών.
Οι αναλυτές από την τράπεζα ANZ προβλέπουν ότι το Brent θα μπορούσε να φτάσει τα 90 δολάρια ανά βαρέλι μέχρι το τέλος του 2024, με το WTI ενδεχομένως να φτάσει τα 85 δολάρια ανά βαρέλι. Εν τω μεταξύ, η Standard Chartered έχει μια πιο επιθετική πρόβλεψη, προβλέποντας ότι το Brent θα κυμανθεί κατά μέσο όρο στα 92 δολάρια ανά βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του 2024, ενδεχομένως να φτάσει τα 98 δολάρια μέχρι το τρίτο τρίμηνο.
Οι προβλέψεις της S&P Global, όπως αναφέρθηκε στο Crisis Monitor, προβλέπουν θερινό ράλι στις τιμές του πετρελαίου, εκτός εάν υπάρξουν σημαντικές διαταραχές. Οι αναλυτές του οίκου επισημαίνουν ότι η ζήτηση για μεταφορές πιθανότατα θα ωθήσει την αγορά σε έλλειμμα το τρίτο τρίμηνο, υποστηρίζοντας υψηλότερες τιμές.