Η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν θα έχει μια δεύτερη θητεία ως πρόεδρος της Κομισιόν, η οποία όπως όλα δείχνουν θα είναι δυσκολότερη από την πρώτη, όπως φάνηκε ήδη από την τεταμένη συνεδρίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, με επίκεντρο τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Άμυνας.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν για τα πρόσωπα που θα ηγηθούν στην Κομισιόν το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και την Ύπατη Εκπρόσωπο, διαφώνησαν όμως για την ατζέντα και τη χρηματοδότησή της.
Μάλιστα, Σολτς και Μακρόν προκάλεσαν αντιδράσεις όταν προσπάθησαν να εισάγουν κείμενο χωρίς διαβουλεύσεις για μια σειρά ζητήματα, με μείζον τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Άμυνας από εθνικά κονδύλια, χωρίς Ευρωομόλογο.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα έχει μια δεύτερη θητεία στο τιμόνι της Κομισιόν, παρά τις έντονες αντιρρήσεις της Τζόρτζια Μελόνι, ο Αντόνιο Κόστα για την προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, και η Κάγια Κάλας ως επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.
Διαπραγματεύσεις
Οι διαπραγματεύσεις είχαν ξεκινήσει από νωρίς και η επίτευξη της συμφωνίας απαιτούσε σημαντικές προσπάθειες κατευνασμού της Ιταλίδας πρωθυπουργού από ηγέτες του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Παρά τις δυσκολίες και την αρχική αντίθεση της Μελόνι, η οποία κατηγόρησε τους ηγέτες για κρυφές διαπραγματεύσεις, η τελική συμφωνία εγκρίθηκε, αν και όχι ομόφωνα.
Πριν την επίτευξη της συμφωνίας, υπήρξαν εντάσεις στις συζητήσεις για τη στρατηγική ατζέντα της Ε.Ε., με τη Γερμανία και τη Γαλλία να παρουσιάζουν νέο κείμενο με τροποποιήσεις, τις οποίες αρνήθηκε η Ελλάδα με τη στήριξη της Ιταλίας, της Πολωνίας και άλλων οκτώ κρατών-μελών. Ο Έλληνας πρωθυπουργός τόνισε ότι οι αλλαγές αυτές δεν μπορούσαν να γίνουν τελευταία στιγμή, καθώς είχαν ήδη συμφωνηθεί σε επίπεδο μονίμων αντιπροσώπων της Ε.Ε.
Η επικοινωνία με την Ιταλίδα πρωθυπουργό, καθώς και η παρέμβαση του Αυστριακού καγκελάριου και του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας. Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αποφάσισε να παραπέμψει το κρίσιμο ζήτημα στο δείπνο των ηγετών, αρκετές ώρες μετά την έναρξη του συμβουλίου.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συζήτησαν επίσης τις εξελίξεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και ζητήματα άμυνας και ασφάλειας, που αποτελούν βασικές προτεραιότητες της Ε.Ε. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε την ανάγκη για αμυντικές επενδύσεις ύψους 500 δισ. ευρώ τη δεκαετία, αν και το ζήτημα της χρηματοδότησης παραμένει ασαφές.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε πρότειναν τη χρηματοδότηση της ευρωπαϊκής άμυνας από δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, αποφεύγοντας την έκδοση ευρωομολόγων, κάτι που αντιμετώπισε αντιδράσεις από τον Έλληνα και τον Πολωνό πρωθυπουργό. Η υπογραφή “εγγυήσεων ασφαλείας” μεταξύ Ε.Ε. και Κιέβου, παρουσία του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, τόνισε τη δέσμευση της Ε.Ε. για τη στήριξη της Ουκρανίας με στρατιωτικά, οικονομικά και πολιτικά μέσα.