Σε συμπληγάδες μερισμάτων – τραπεζών έπεσε το Χρηματιστήριο, με αποτέλεσμα τη συνέχιση της διολίσθησης, αυτή τη φορά με μεγαλύτερη ένταση και τζίρο, ενδείξεις νέας πτωτικής εκτόνωσης, που οδήγησε τον Γενικό Δείκτη σε καίριες στηρίξεις και αντιμέτωπο με την αμφισβήτηση της μεσοπρόθεσμης τάσης.
- Νέα πτώση στο όριο των 1.400 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη
- Σημαντικές πιέσεις σε Motor Oil – Metlen λόγω αποκοπής μερίσματος
- Νέο «πιστολίδι» στις τράπεζες, με θηριώδεις συναλλαγές 100 εκατ. ευρώ
- Στήριγμα στις 1.400 μονάδες έδωσαν οι ΟΠΑΠ, Τιτάν, ΓΕΚ Τέρνα
Στο ίδιο έργο θεατές οι επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο με την αγορά να πιέζεται διαρκώς από τις νέες σοβαρές αποκοπές μερισμάτων σε Motor Oil και Metlen, κάτι που τις οδήγησε σε μεγάλη πτώση 5,25% και 3,42% αντίστοιχα, επηρεάζοντας καταλυτικά όλη την αγορά που κινήθηκε μόνιμα πτωτικά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης, ενώ νέα ισχυρή πτώση κατέγραψαν οι τράπεζες, εν μέσω θηριωδών συναλλαγών αξίας άνω των 100 εκατ. ευρώ!
Στον τραπεζικό κλάδο υπάρχει νευρικότητα και σύγχυση καθώς συνεχίζονται οι φόβοι αρκετών επενδυτών για ενδεχόμενη «παρέμβαση» και στα τραπεζικά κέρδη, στο μοντέλο της φορολόγησης των υπερκερδών των διυλιστηρίων, ασχέτως αν κάτι τέτοιο δεν προκύπτει προς το παρόν από πουθενά.
Παράλληλα, σήμερα ενέσκηψε και ανησυχία για τυχόν παρέμβαση και στο θέμα των προμηθειών, ύστερα από τις δηλώσεις του υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Ο υπουργός κάλεσε χθες τις τράπεζες να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα προμηθειών, με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, προειδοποιώντας ότι σε διαφορετική περίπτωση θα χρειαστεί να προχωρήσει σε νομοθετική παρέμβαση.
«Η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών», είπε ο υπουργός, «δεν προσφέρει τίποτα ούτε στις τράπεζες, ούτε στην κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία». Σημειώνεται ότι ήδη έχει ψηφιστεί ρύθμιση για τις προμήθειες στις συναλλαγές έως 10 ευρώ.
Πιέσεις στις τράπεζες
Μέσα σε αυτό το κλίμα ο τραπεζικός κλάδος συνέχισε να πιέζεται, κλείνοντας για 4η σερί συνεδρίαση με απώλειες, έχοντας χάσει αυτό το διάστημα 4,33%. Σήμερα έκλεισε στις 1.206,82 μονάδες με νέες απώλειες 1,71%, ανεβάζοντας την πτώση το μήνα Ιούνιο στο -2,81%, ενώ απομένουν δύο συνεδριάσεις για την ολοκλήρωσή του. Συνάμα, όπως προαναφέρθηκε, στον τραπεζικό κλάδο διακινήθηκε τζίρος 100,4 εκατ. ευρώ, ένας από τους μεγαλύτερους φέτος, ενώ θυμίζουμε και χθες είχε διακινήσει τεράστιο τζίρο αξίας 81 εκατ. ευρώ.
Είναι σαφές ότι στον κλάδο κάνουν κινήσεις μεγάλοι παίκτες και απ’ ότι φαίνεται, πρόκειται για κινήσεις ρευστοποιήσεων στην πλειονότητά τους. Στην κορυφή των συναλλαγών βρέθηκε η Εθνική με 30,9 εκατ. ευρώ, ακολούθησε η Eurobank με 28 εκατ., η Πειραιώς με 23,96 εκατ. και η Alpha Bank με 14,4 εκατ. ευρώ.
Ο συνολικός τζίρος της αγοράς ήταν στα 166,9 εκατ. ευρώ, που σημαίνει ότι σε όλη την υπόλοιπη αγορά έγιναν συναλλαγές μόλις 66,5 εκατ. ευρώ, επίδοση που δείχνει τον ακραία τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Auditor’s note: Οι τραπεζίτες σε θέση… άμυνας
Κατά πολλούς, οι πιέσεις στις τράπεζες είναι αποτέλεσμα του κυβερνητικού pressing για εξορθολογισμό των προμηθειών, ωστόσο τα ζητήματα με τις τράπεζες είναι ευρύτερα. Εκτός από την κυβέρνηση τους Έλληνες τραπεζίτες πιέζουν ο Γιάννης Στουρνάρας και ο SSM για τη σύνδεση μερισμάτων – DTC, καθώς και η ανησυχία για την δυνατότητά τους να διατηρήσουν υψηλά περιθώρια σε περιβάλλον μείωσης επιτοκίων. Αν μάλιστα συνυπολογιστούν και οι δηλώσεις του Έλληνα κεντρικού τραπεζίτη για την ανάγκη εξορθολογισμού των spreads στις καταθέσεις και την έλλειψη ανταγωνισμού, τότε ολοκληρώνεται μια εικόνα που θέλει τους τραπεζίτες αντιμέτωπους με πολύπλευρες πιέσεις.
Το ήδη βεβαρυμένο κλίμα επιδεινώνουν και οι δηλώσεις Στουρνάρα – Ρεν για δύο μειώσεις επιτοκίων φέτος από την ΕΚΤ…
Η εικόνα της αγοράς
Ο Γενικός Δείκτης έστω και με δυσκολία κατάφερε να κρατήσει το όριο των 1.400 μονάδων καθώς έφτασε έως το χαμηλό των 1.399,55 μονάδων (-1,44%) στις 14:36 μ.μ., όμως τελικώς έκλεισε στις 1.406,24 μονάδες με πτώση 0,97%. Το μήνα Ιούνιο ο Γ.Δ. υποχωρεί κατά 1,79%.
Ο FTSE 25 έχοντας παρόμοιο γράφημα με το Γ.Δ. έκλεισε στις 3.405,32 μονάδες με πτώση 1,08%, ενώ ο Mid Cap έκλεισε με πτώση 1,12% στις 2.257,33 μονάδες, ενώ έφτασε να υποχωρεί έως και 1,81%.
Στο ταμπλό
Στο χώρο του Large Cap στήριγμα στο Γ.Δ. έδωσαν οι ΟΠΑΠ και Τιτάν που ενισχύθηκαν κατά 2,97% και 2,07% αντίστοιχα, ενώ ηπιότερα θετικά έκλεισαν οι ΓΕΚ Τέρνα, HelleniQ Energy, Viohalco και Τέρνα Ενεργειακή. Στον αντίποδα, πλην των Motor Oil και Metlen που έκοψαν μέρισμα, ισχυρές απώλειες 2,46% και 2,02% είχαν οι Εθνική και Eurobank αντίστοιχα, ενώ άνω του 1% υποχώρησαν το Διεθνές Αεροδρόμιο (-1,90 με νέα ιστορικά χαμηλά), Jumbo (-1,85%) και ΔΕΗ (-1,61%).
Στον Mid Cap κέρδη 1,61% είχε η Τεχνική Ολυμπιακή και +0,92% το ΑΔΜΗΕ, όμως στον αντίποδα ισχυρές απώλειες είχε η Lavipharm (-4,91%), AVAX (-3,18%), Optima Bank (-3,08%), ενώ άνω του 1% υποχώρησαν οι Profile, Πλαστικά Θράκης, Ideal Holdings, Fourlis, AustriaCard και Intrakat. Στο σύνολο της αγοράς, 44 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 77 με απώλειες.