Έφοδο στην ΕΥΠ πραγματοποίησε ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αχιλλέας Ζήσης, που χειρίζεται την υπόθεση των υποκλοπών, σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, απαντώντας έτσι σε καταγγελίες από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς και άλλων πολιτικών προσώπων.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Καθημερινής ο αντεισαγγελέας του ανωτάτου δικαστηρίου, που έχει αναλάβει την έρευνα της υπόθεσης μετέβη στην ΕΥΠ συνοδευόμενος από δύο ειδικούς πραγματογνώμονες, από τον κατάλογο που διαθέτει το Πρωτοδικείο Αθηνών. Ο έλεγχος στα αρχεία της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, πραγματοποιήθηκε προκειμένου να διαπιστωθεί, αν υπήρξε παρακολούθηση και από την ΕΥΠ των προσώπων εκείνων, που έλαβαν μήνυμα (sms) με στόχο να εγκατασταθεί για την παρακολούθησή τους το παράνομο λογισμικό pretador.
Προφανώς, η δυνατότητα δύο πραγματογνωμόνων να διενεργήσουν έλεγχο στην ΕΥΠ είναι υποτυπώδης, ακόμη και αν η έρευνα ήταν πραγματικά αιφνιδιαστική. Το μείζον ζήτημα είναι όμως ότι η Δικαιοσύνη Πραγματοποίησε έρευνα στην ΕΥΠ δύο χρόνια μετά από την αποκάλυψη, αφού έχει αλλάξει δύο φορές η ηγεσία της ΕΥΠ και έχει αναδιαρθρωθεί διοικητικά τόσες φορές που έχει χαθεί κάθε έννοια συνέχειας. Με δεδομένο μάλιστα ότι-όπως έχει αποκαλυφθεί- οι παρακολουθήσεις με το predator δεν εκτελούνταν από την ΕΥΠ, αλλά από συνεργαζόμενες εταιρίες όπως η Intellexa την οποία διαχειριζόταν ο Φίλιξ Μπίτζιος, που εργαζόταν στον όμιλο Libra, ενώ σε αυτή την υπόθεση εμπλέκεται, χωρίς να έχει ερευνηθεί ουσιαστικά και ο Γιάννης Λαβράνος.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι ο όμιλος Libra έχει κινηθεί νομικά εναντίον του Μπίτζιου και συνεργατών του από το 2019 για ανεξάρτητα ζητήματα και η σχετική αγωγή εκκρεμεί προς εκδίκαση ενώπιων των δικαστηρίων της Κύπρου.
Η έρευνα
Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ της Καθημερινής, πλέον το μείζον ζήτημα της έρευνας είναι η επιβεβαίωση ή μη της παρακολούθησης και από την ΕΥΠ των προσώπων που συγκροτούν τη λεγόμενη «λίστα pretador».
Ωστόσο, δεν έχει γίνει σαφές αν από τον αιφνιδιαστικό έλεγχο του κ. Ζήση, βρέθηκαν στοιχεία που να επιβεβαιώνουν ότι κάποιοι ή όλοι που είναι στη «λίστα predator» παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ. Αν κάτι τέτοιο επιβεβαιωθεί, τότε η έρευνα θα προσλάβει νέα τροπή.
Ερωτηματικά χωρίς απαντήσεις
Τα νομικά ζητήματα που εγείρονται γύρω από την υπόθεση είναι πολλά:
- Ακόμη και να εντόπισε στοιχεία ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, σε ποιό βαθμό μπορεί να χρησιμοποιήσει για την στοιχειοθέτηση δικογραφίας;
- Θα μπορούσαν και υπό ποιές συνθήκες να διωχθούν πρώην διοικητές της ΕΥΠ, υπηρεσιακοί παράγοντες της υπηρεσίας και νυν ή πρώην στελέχη της κυβέρνησης;
- Υπάρχουν και μπορούν να καταθέσουν στοιχεία και ενόρκως μάρτυρες;
- Μπορεί να ισχύσει ο νόμος για τους μάρτυρες Δημοσίου συμφέροντος;
- Η επίκληση του απορρήτου για λόγους εθνικής ασφαλείας μπορεί να υποταχθεί στο νόμο για τους μάρτυρες Δημοσίου συμφέροντος;