Η έκθεση της Κομισιόν για τις ελληνικές τράπεζες επισημαίνει την ανάγκη για ισορροπημένη μερισματική πολιτική, μείωση της συμμετοχής του αναβαλλόμενου φόρου, και άρση των νομικών εμποδίων που παρεμποδίζουν την ανάκτηση κεφαλαίων από τους servicers.
Να επανεξετάσουν τη στρατηγική ανταμοιβής των μετόχων σε σχέση με την ανάγκη για μείωση του αναβαλλόμενου φόρου, ζητά η Κομισιόν από τις ελληνικές τράπεζες.
Πρέπει όμως να σημειωθεί ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, Εθνική, Πειραιώς, Alpha Bank και Eurobank, διαθέτουν επαρκή ρευστότητα και κεφάλαια που μπορούν να διοχετεύσουν στη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου. Ωστόσο, οι τραπεζίτες έχουν αντιταχθεί πολλές φορές σε προσπάθειες για την υιοθέτηση ενιαίου σχεδίου, ενώ έχουν υποβαθμίσει τις πιέσεις του κεντρικού τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα που έθετε το θέμα περιφερειακά, προετοιμάζοντας το έδαφος.
Εστιάζοντας στον τομέα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs):
- Οι συστημικές τράπεζες έχουν σημειώσει πρόοδο, ευθυγραμμίζοντας τους δείκτες NPEs με τους αντίστοιχους των τραπεζών της Νότιας Ευρώπης.
- Οι μικρότερες τράπεζες αντιμετωπίζουν ακόμα προκλήσεις, με την λύση να αναζητείται στις τιτλοποιήσεις μέσω του προγράμματος Ηρακλής III.
- Οι νέες εισροές NPEs παραμένουν χαμηλές, αλλά δυσχεραίνουν την οργανική διαχείριση των εναπομεινάντων NPEs.
- Οι τράπεζες θα συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν τα NPEs μέσω πωλήσεων και τιτλοποιήσεων το 2024, και στη συνέχεια μέσω αναδιαρθρώσεων και ρυθμίσεων.
Επιπλέον σημεία:
- Η πορεία του Εξωδικαστικού Μηχανισμού κρίνεται ικανοποιητική, αλλά οι αιτήσεις πτώχευσης ιδιωτών παραμένουν χαμηλές.
- Ο Φορέας Απόκτησης και Επαναμίσθωσης ακινήτων αναμένεται να είναι έτοιμος το φθινόπωρο του 2024.
- Υπάρχει καθυστέρηση στην πληρωμή εγγυήσεων για δάνεια με κρατική εγγύηση, με τις αρχές να στοχεύουν στην ολοκλήρωση της διεκπεραίωσης μέχρι το τέλος του 2024.
Στον τομέα των servicers:
- Τα δικαστικά εμπόδια αποτελούν σημαντικό παράγοντα καθυστέρησης στην εξυγίανση των δανείων.
- Η υπο-απόδοση των business plan των servicers επηρεάζει την επιστροφή δανειοληπτών στο τραπεζικό σύστημα.