Το μεγάλο χάσμα των ανασφάλιστων κατοικιών, των δημοσιονομικών επιπτώσεων και των αναποτελεσματικών πολιτικών για την προαγωγή της ασφάλισης έναντι φυσικών καταστροφών αναδεικνύει με δηλώσεις του ο CEO της Interlife Ασφαλιστικής Γιάννης Βοτσαρίδης.
Καθώς οι φυσικές καταστροφές επελαύνουν αναγκάζοντας το Δημόσιο να καταβάλει 2,3 δισ. για αποζημιώσεις μόνο την τελευταία διετία, αναδεικνύεται το μεγάλο ζήτημα των ανασφάλιστων κατοικιών -και ιδιαίτερα έναντι φυσικών καταστροφών- εγείροντας ζήτημα αποτελεσματικότητας των πολιτικών και ικανότητας της αγοράς…
Σε 2 χρόνια (2020-2022), το ελληνικό Δημόσιο κατέβαλε 2,3 δισ ευρώ για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές σε ιδιοκτήτες κατοικιών και επιχειρήσεων. Αντίστοιχα, οι ασφαλιστικές τα τελευταία 20 χρόνια κατέβαλαν μόνο1 δισ ευρώ για αποζημιώσεις για φυσικές καταστροφές, τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Interlife Ασφαλιστικής Ιωάννης Βοτσαρίδης, σε μια προσπάθεια να υπογραμμίσει την απόκλιση που υπάρχει, μεταξύ ασφαλισμένων και ανασφάλιστων ζημιών.
Μόνο 1/7 των κατοικιών στην Ελλάδα είναι ασφαλισμένες και από αυτές το μεγαλύτερο ποσοστό ασφάλισης προέρχεται από τραπεζικά δάνεια λόγω υποχρέωσης μέσω τραπεζικού δικτύου.
Από τις περίπου 6.167.000 κατοικίες που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα, περίπου το 1.000.000 έχει ιδιωτική ασφάλιση, το 62% ωστόσο των ασφαλισμένων ακινήτων, έχουν την ασφάλιση ως υποχρέωση που απορρέει από στεγαστικό δάνειο. Από αυτές τις ασφαλισμένες κατοικίες, μόλις οι 215.000 περίπου πιστώθηκαν την έκπτωση του 10% στον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ του 2023 λόγω της ασφάλισης του ακινήτου τους έναντι του κινδύνου φυσικών καταστροφών. Ο λόγος, όπως εξήγησε ο κ. Βοτσαρίδης είναι ότι τα περισσότερα ασφαλιστήρια συμβόλαια αφορούσαν ακίνητα που είχαν πάρει δάνειο από τράπεζα, με διαμεσολαβητή (Bancassurance) την ίδια την Τράπεζα, χωρίς πρόβλεψη για σεισμό ή για πλημμύρα. Άρα δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις.
Αγνοείται ο κίνδυνος από κράτος και πολίτες
Αν και η ενημέρωση που έγινε από το κράτος προς του πολίτες δεν ήταν συστηματική ώστε να κατανοηθεί ο κίνδυνος των φυσικών καταστροφών, δεν αρκεί μόνο η ενημέρωση. Χρειάζονται κίνητρα. όπως οι φοροαπαλλαγές, με ολική έκπτωση των ασφαλίστρων φυσικών καταστροφών από το φορολογητέο εισόδημα και η έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ, ώστε να αφυπνιστούν οι πολίτες. Τα κίνητρα αυτά, διευκρίνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Interlife, θα έχουν ανταποδοτικό χαρακτήρα, προσδίδοντας επιπλέον έσοδα στο κράτος δεδομένου ότι από κάθε ασφαλιστικό συμβόλαιο το Δημόσιο εισπράττει φόρο 15%, ενώ ωφελείται επιπλέον και από τους φόρους που πληρώνουν οι Ασφαλιστικές Εταιρείες λόγω αύξησης των εσόδων τους.
Άδικη και αναποτελεσματική η έκπτωση ΕΝΦΙΑ
Παραθέτοντας τα στατιστικά στοιχεία, ο ίδιος, επιχειρηματολογώντας εξήγησε πως αποδεικνύεται από το πρώτο έτος εφαρμογής του μέτρου έκπτωσης 10% στον ΕΝΦΙΑ, τα αποτελέσματα δεν ήταν τα αναμενόμενα. Επιπλέον, το όφελος από το παραπάνω μέτρο για κατόχους ακινήτων με χαμηλές τιμές ζώνης ΕΝΦΙΑ, είναι πάρα πολύ μικρό, και δεν μπορεί να θεωρηθεί σοβαρό κίνητρο. Αντίθετα, ευνοημένοι είναι οι ιδιοκτήτες ακινήτων με υψηλές τιμές ζώνης, που, όμως δεν είναι η πλειοψηφία.
Κατά συνέπεια, το κίνητρο της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ είναι κατ’ αρχήν καλό, αλλά το ποσοστό αυτής της έκπτωσης, το 10%, είναι πάρα πολύ μικρό και πρέπει να αυξηθεί τουλάχιστον στο 25 % ώστε να υπάρχουν ουσιαστικά αποτελέσματα.
ΣΔΙΤ για να φτάσουν οι αποζημιώσεις στο 90%
Αναφερόμενος στην υποχρεωτικότητα της ασφάλισης επαγγελματικών και ιδιωτικών ακινήτων για φυσικές καταστροφές ξεκαθάρισε ότι το μέτρο που προτείνεται για υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων με τζίρο άνω των 2 δισεκ. αφήνει έκθετο το 90%, καθώς όλες οι επιχειρήσεις με τζίρο άνω των 2 δισεκ είναι ασφαλισμένες.
Στο πλαίσιο αυτό πρότεινε η υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση να μειωθεί στις επιχειρήσεις με τζίρο τις 500 χιλιάδες ευρώ και την θεσμοθέτηση μορφών ΣΔΙΤ, ώστε οι αποζημιώσεις να φθάνουν συνολικά το 90% των, με το ήμισυ και πλέον των αποζημιώσεων να καλύπτεται από ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες. Επεσήμανε τέλος ότι οι αποζημιώσεις της Πολιτείας σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνούν το 40% και οι διαδικασίες είναι εξαιρετικά χρονοβόρε με αποτέλεσμα οι περιουσίες καταστρέφονται και δεν μπορούν να επανασυσταθούν.
Μόνο 140.744 κατοικίες ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα
Σύμφωνα με την ΕΑΕΕ, μόλις 1.159.332 οι ασφαλισμένες κατοικίες, αυξημένες κατά 6,7% το 2023 σε σχέση με το 2022 συμπεριλαμβανομένου των κατοικιών που είναι ασφαλισμένες δάνειο από τις συνολικά 6.167.000 στην Ελλάδα. Από τις ασφαλισμένες κατοικίες με κάλυψη κτιρίου (995.936), ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα και σεισμό είναι οι 522.222.Για σεισμό μόνο οι 286.553, ασφαλισμένες για καιρικά φαινόμενα 140.744. Το 62% των ασφαλισμένων κατοικιών στις 619.140 είναι κατοικίες με δάνεια.