Τροπολογία που καθιστά την Τράπεζα της Ελλάδος και το υπό… διάλυση ΤΧΣ ενδιάμεσους στην απόδοση Δικαιοσύνης σε αδικήματα απιστίας τραπεζικών στελεχών, με έμφαση στη διαχείριση κόκκινων δανείων, κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή.
Με την τροπολογία ο υπουργός Δικαιοσύνη Γιώργος Φλωρίδης επιχειρεί να τηρήσει την δέσμευσή του για την άρση του ακαταδίωκτου των τραπεζικών στελεχών, κάνοντας όμως την δίωξή τους μια αρκετά δύσκολη και περίπλοκη διαδικασία και δίνοντας στην ουσία τον έλεγχο στην Τράπεζα της Ελλάδος και το ΤΧΣ.
Σύμφωνα με την τροπολογία τα δικαστήρια θα είναι υποχρεωμένα να ζητούν από την Τράπεζα Ελλάδος και το ΤΧΣ εκθέσεις για το ενδεχόμενο τέλεσης του αδικήματος της απιστίας κατά πιστωτικών ιδρυμάτων από στελέχη τους. Στην ουσία πρόκειται για πραγματογνωμοσύνη με το βάρος προδικαστικού ερωτήματος, καθώς η ΤτΕ είναι ο μείζον ελεγκτής και επόπτης, ενώ το ΤΧΣ απολαμβάνει αντίστοιχο, αλλά μειούμενο ρόλο έναντι των τραπεζών που έχει… δανείσει.
Ειδικότερα, στη ρύθμιση αναφέρεται:
Κατά τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης για την αξιόποινη πράξη που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 390 του Ποινικού Κώδικα (ν. 4619/2019, Α’ 95), αν η απιστία στρέφεται κατά πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος και αφορά σε αναδιάρθρωση ή διαγραφή δανείων, οφειλών ή χρεών, ή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, η αρμόδια Εισαγγελική Αρχή ζητά από την Τράπεζα της Ελλάδος την πρόταση δύο (2) επιθεωρητών αυτής, οι οποίοι, με βάση τα στοιχεία της δικογραφίας, συντάσσουν έκθεση, με την οποία διαπιστώνεται παράβαση ή μη του κανονιστικού πλαισίου που διέπει τις συναλλαγές του κάθε φορέα και η ύπαρξη βέβαιης και οριστικής ζημίας που συνδέεται αιτιωδώς με την τυχόν παράβαση και έχει προκληθεί στην περιουσία του πιστωτικού ή χρηματοδοτικού ιδρύματος ή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όπως αυτή αξιολογείται κατά τον σκοπό του ιδρυτικού του νόμου, καθώς και το ύφος αυτής.
Στόχος της κίνησης αυτής είναι να μην αποφασίζουν ουσιαστικά οι δικαστές με τεκμήριο τα προσκομισθέντα στη μήνυση στοιχεία, αλλά να αξιολογεί η Τράπεζα της Ελλάδος εκφράζοντας τεκμηριωμένη γνώμη, η οποία στην πραγματικότητα θα έχει καταλυτική βαρύτητα για τη Δικαιοσύνη.