Αν και το internet αποτελεί τη μείζονα πηγή ενημέρωσης, ξεπερνώντας την τηλεόραση, το ραδιόφωνο και τις εφημερίδες, εν τούτοις η μετάβαση από τα ειδησεογραφικά sites στα social media υπονομεύει την ποιότητα της ενημέρωσης και την αξιοπιστία των ειδήσεων.
Διεθνώς, αναλύσεις για τους παράγοντες ανάφλεξης επισημαίνουν τη χρήση των fake news, της προπαγάνδας και των social media ως κορυφαίους παράγοντες ανάφλεξης, ενώ τώρα που προστίθεται το AI το τοπίο γίνεται… τρομακτικό.
Σύμφωνα με την Έκθεση Ψηφιακών Ειδήσεων 2024 του Ινστιτούτου Reuters, το 77% των περισσότερων από 90.000 ερωτηθέντων σε 47 χώρες φέτος λαμβάνει τις ειδήσεις του διαδικτυακά, σε σύγκριση με το 55% που παρακολουθεί τις ειδήσεις στην τηλεόραση και το 19% που εξακολουθεί να διαβάζει έντυπες ειδήσεις.
Μέσα στο μεγάλο ποσοστό των καταναλωτών διαδικτυακών ειδήσεων, ωστόσο, έχει σημειωθεί μια μετατόπιση στην κατανάλωση διαδικτυακών ειδήσεων, καθώς οι πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης διαδραματίζουν ολοένα και πιο σημαντικό ρόλο, όχι μόνο ως πηγή ειδήσεων αλλά και ως γενική πύλη προς τις διαδικτυακές ειδήσεις. Ενώ η άμεση πρόσβαση σε ιστότοπους ή εφαρμογές ειδήσεων ήταν το πιο συνηθισμένο σημείο εισόδου για την κατανάλωση διαδικτυακών ειδήσεων το 2018, τώρα είναι μόνο η τρίτη πιο σημαντική πύλη προς τις διαδικτυακές ειδήσεις, πίσω από την αναζήτηση και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Κίνδυνοι
Ενώ η στροφή προς τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ως η κύρια πύλη των ανθρώπων προς τις ειδήσεις έχει τα πλεονεκτήματά της, καθώς έχει τη δυνατότητα να διαδώσει τις ειδήσεις πιο γρήγορα και να τις κάνει πιο προσβάσιμες και εξατομικευμένες, έχει επίσης σημαντικά μειονεκτήματα, καθώς οι ειδήσεις δεν επιμελούνται πλέον από συντάκτες αλλά από αλγόριθμους που συνήθως εκπαιδεύονται να εκτιμούν την αφοσίωση έναντι της ακρίβειας. Με αυτόν τον τρόπο, ο εντυπωσιασμός τείνει να υπερτερεί της ουσίας, καθιστώντας πιο δύσκολο για τους ανθρώπους να αποκτήσουν μια ισορροπημένη άποψη για ορισμένα θέματα. Επιπλέον, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τείνουν να δημιουργούν «ηχοθαλάμους» που ενισχύουν τις απόψεις και τις προκαταλήψεις των ανθρώπων, καθώς οι χρήστες συνήθως εξυπηρετούνται με ό,τι γνωρίζουν οι αλγόριθμοι ότι θα τους ελκύσει, κάτι που είναι καλό όταν πρόκειται για ψυχαγωγία, αλλά ενδεχομένως επικίνδυνο όταν πρόκειται για πολιτική και ειδήσεις.
Για τους εκδότες, η μείωση της άμεσης πρόσβασης σε ιστότοπους και εφαρμογές ειδήσεων είναι μια ανησυχητική τάση, καθώς τους καθιστά πιο ευάλωτους σε μετατοπίσεις πλατφόρμας. Η τελευταία άνοδος των εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να γίνει μια τέτοια αλλαγή πλατφόρμας. Στο μέλλον, οι άνθρωποι θα μπορούσαν απλώς να ζητήσουν από τα chatbots AI να τους δώσουν τις τελευταίες ειδήσεις για το θέμα XYZ, κάτι που θα αποτελούσε σημαντική απειλή για την επισκεψιμότητα των εκδοτών, καθιστώντας δυνητικά πιο δύσκολη την πώληση διαφημίσεων ή συνδρομών.
You will find more infographics at Statista