Αντιδράσεις που συνιστούν ενεργοποίηση ενός πολυεπίπεδου κοινωνικού-οικονομικού μπλοκ καταγράφονται στη Γαλλία, ενόψει των πρόωρων βουλευτικών εκλογών που προκήρυξε ο Εμάνουελ Μακρόν.
Οι αγορές καταποντίζονται, οι παίχτες της Εθνικής Γαλλίας στο ποδόσφαιρο με πρώτο τον MBappe παρεμβαίνουν στο πολιτικό σκηνικό και η Αριστερά επιχειρεί να σχηματίσει ενιαίο μέτωπο, μπροστά στην απειλή που συνιστά η άνοδος της ακροδεξιάς που που καταγράφηκε στις Ευρωεκλογές.
Με το Χρηματιστήριο του Παρισιού να μετρά ήδη απώλειες 210 δισ. ευρώ από την συνολική του κεφαλαιοποίηση μετά τις Ευρωεκλογές και την προκήρυξη εθνικών βουλευτικών εκλογών, είναι προφανές ότι οι αγορές αντιδρούν στην προοπτική των επιπτώσεων ενδεχόμενες “συγκατοίκησης” και ακόμη περισσότερο στην πίεση στην ατζέντα που μπορεί να ασκήσει η ακροδεξιά.
Παράλληλα, δεκάδες χιλιάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε όλη τη Γαλλία το Σάββατο για να αντιταχθούν στη στάση της Λεπέν για τα ανθρώπινα δικαιώματα, το περιβάλλον και την οικονομία.
Ταυτόχρονα ο αρχηγός της Εθνικής Γαλλίας Kyllian MBappe παρενέβη με δηλώσεις του κατά τη συνέντευξη Τύπου, παρέχοντας κάλυψη στον Τουράν. Αν και MBappe δεν τοποθετήθηκε ανοιχτά υπέρ ή κατά κάποιου κόμματος, μίλησε για ανοιχτή και συμπεριληπτική κοινωνία και κατά των άκρων. Η παρέμβαση ήταν τόσο ηχηρή που η Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία αναγκάστηκε να εκδώσει δήλωση ζητώντας σε βασμό του ουδετερότητας. Ο MBappe, πάντως ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για την πολιτική δεν βλάπτει τις προοπτικές της Εθνικής Γαλλίας.
Μπορεί η Αριστερά να συσπειρώνεται και η γαλλική κοινωνία να ριζοσπαστικοποιείται, τα πολύπλευρα μέτωπα όμως, περιορίζουν τη δυνατότητα ενιαίας στάσης ακόμη και σε κρίσιμα ζητήματα.
Το κοινό μέτωπο της Κεντροαριστεράς
Μετά από τέσσερις ημέρες έντονων διαπραγματεύσεων, οι αριστεροί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένων των ακροαριστερών κομμάτων La France Insoumise (LFI), του Σοσιαλιστικού, του Κομμουνιστικού και των Πρασίνων, δήλωσαν αργά την Πέμπτη ότι συμφώνησαν σε μια εκλογική συμμαχία που ονομάζεται Νέο Λαϊκό Μέτωπο. Την Παρασκευή, αποκάλυψαν ένα κοινό μανιφέστο, τα βασικά μέτρα του οποίου περιλάμβαναν την απόρριψη των αμφιλεγόμενων μεταρρυθμίσεων Μακρόν για τη μετανάστευση και τις συντάξεις, εάν κερδίσουν τις εκλογές. «Θα είναι είτε η ακροδεξιά, είτε εμείς», δήλωσε στους δημοσιογράφους η επικεφαλής των Πρασίνων, Μαρίν Τοντελιέ.
Υπέρ της Ουκρανίας
Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο δεσμεύτηκε να “υπερασπιστεί ακλόνητα την κυριαρχία και την ελευθερία του ουκρανικού λαού” και να προμηθεύσει το Κίεβο με παραδόσεις όπλων. Ο συνασπισμός πρότεινε επίσης την αποστολή ειρηνευτικών δυνάμεων για την ασφάλεια των πυρηνικών σταθμών στην Ουκρανία. Νωρίτερα την Παρασκευή, ο κορυφαίος αριστερός Γάλλος πολιτικός Ραφαέλ Γκλουκσμάν τάχθηκε υπέρ του συνασπισμού – παρά τις διαφορές που παραμένουν μεταξύ των κομμάτων του – λέγοντας ότι ήταν ο «μόνος τρόπος» για να αποτραπεί μια νίκη της ακροδεξιάς. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε τη Γαλλία στην οικογένεια Λεπέν», δήλωσε στον ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό France Inter ο 44χρονος Γκλουκσμάν, ο οποίος ηγήθηκε του καταλόγου που υποστηρίζεται από τους Σοσιαλιστές στις ευρωεκλογές. Το όνομα της συμμαχίας είναι μια αναφορά στο Λαϊκό Μέτωπο, μια πολιτική συμμαχία που ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1936 για την καταπολέμηση του φασισμού.
Η αβάσταχτη μοναξιά του Μακρόν
Για γενιές, το γαλλικό κατεστημένο είχε μια σιωπηρή συμφωνία που εμπόδιζε τα ακροδεξιά κόμματα να πλησιάσουν την εθνική εξουσία. Αυτό το μοντέλο τώρα κλυδωνίζεται.
Την εβδομάδα από τότε που ο Εμανουέλ Μακρόν διέλυσε την Εθνοσυνέλευση, οι αντίπαλοί του από όλο το πολιτικό φάσμα έχουν εμπλακεί σε έντονες διαπραγματεύσεις για να σφραγίσουν συμμαχίες που θα μεγιστοποιούσαν τις πιθανότητές τους στην ψηφοφορία των δύο γύρων που ολοκληρώνεται στις 7 Ιουλίου.
Αυτή η διαδικασία ολοκληρώθηκε την Κυριακή το βράδυ με τη λήξη της προθεσμίας για τα κόμματα να οριστικοποιήσουν τους υποψηφίους τους και αφήνει το κόμμα του Μακρόν, Αναγέννηση, υπό επίθεση τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά και να βρίσκεται στην τρίτη θέση στις δημοσκοπήσεις.
Αν το Εθνικό Μέτωπο της Λεπέν καταφέρει να διευρύνει το προβάδισμά του στις δημοσκοπήσεις για να εδραιώσει την πλειοψηφία, θα αποτελούσε μια θεμελιώδη πρόκληση για τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης – οι οποίοι συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες τη Δευτέρα για να συζητήσουν πώς να εντείνουν τον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής και να ενισχύσουν την αντίδρασή τους στη ρωσική επιθετικότητα.
Το έργο της διευκολύνεται από την αυξανόμενη ριζοσπαστικοποίηση ενός μέρους της γαλλικής Αριστεράς και από την άβολη συμμαχία μεταξύ ομάδων που κυμαίνονται από την ακροαριστερά La France Insoumise έως τους πιο μετριοπαθείς Σοσιαλιστές. Αυτό θα μπορούσε να υπονομεύσει το λεγόμενο δημοκρατικό μέτωπο, στο πλαίσιο του οποίου τα mainstream κόμματα θα ένωναν πάντα τις δυνάμεις τους για να νικήσουν την ακροδεξιά.
Τα κύρια κόμματα της γαλλικής Αριστεράς έχουν ξεπεράσει το κόμμα του Μακρόν στις δημοσκοπήσεις, σχηματίζοντας μια εύθραυστη συμμαχία τεσσάρων κομμάτων με επίκεντρο τον Ζαν-Λικ Μελανσόν, τον χαρισματικό ηγέτη της ακροαριστερής ομάδας La France Insoumise. Οι προεκλογικές τους δεσμεύσεις, που αποκαλύφθηκαν την περασμένη εβδομάδα, θα κατέστρεφαν την κληρονομιά των οικονομικών μεταρρυθμίσεων του Μακρόν και θα έθεταν τη χώρα σε πορεία σύγκρουσης με την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη δημοσιονομική πολιτική.
Αν προσθέσουμε την ιστορία του Μελανσόν στη χρήση αντισημιτικών τροπαίων, αυτό σημαίνει ότι η ψήφος υπέρ του Λαϊκού Μετώπου είναι πέρα από το όριο για πολλούς κεντρώους.
Ακόμα και ο Μακρόν αρνήθηκε να πει για ποιον θα ψήφιζε αν έπρεπε να διαλέξει μεταξύ Λεπέν και Μελανσόν. Η πρώην κυβερνητική του εκπρόσωπος, Ολίβια Γκρεγκουάρ, δήλωσε την Κυριακή ότι θα απείχε.
Οι ισχυρισμοί για αντισημιτισμό έχουν επικρεμαστεί στον Μελανσόν από το 2013, όταν κατηγόρησε τον σοσιαλιστή υπουργό Οικονομικών, Πιερ Μοσκοβισί, ότι δεν «σκέφτεται γαλλικά», αλλά «διεθνή χρηματοδότηση», επικαλούμενος το κλισέ του Εβραίου τραπεζίτη. Ο Μελανσόν είπε τότε ότι δεν γνώριζε ότι ο Μοσκοβισί ήταν Εβραίος.
Εβραίοι υπέρ της Λεπέν
Ο Σερζ Κλάρσφελντ, Εβραίος ιστορικός γνωστός για τον αγώνα του να λογοδοτήσουν οι Ναζί, δήλωσε στο LCI το Σάββατο ότι θα ψήφιζε το κίνημα της Λεπέν αντί του Μελανσόν, λέγοντας ότι είχε «αντισημιτικές χροιές και βίαιο αντισιωνισμό».
Για να είμαστε σίγουροι, το Λαϊκό Μέτωπο είναι μια εύθραυστη συμμαχία και τα μέλη του έχουν ξεπεράσει μια σειρά από βαθιά ριζωμένες διαφορές σε μια προσπάθεια να αποφύγουν τον κατακερματισμό της αριστερής ψήφου, επομένως θα μπορούσε ακόμα να υπονομευθεί από τις δημόσιες διαμάχες στις δύο εβδομάδες μέχρι τον πρώτο γύρο της ψηφοφορίας.
Καθώς η προεκλογική εκστρατεία αλλάζει ταχύτητα τη Δευτέρα, η Λεπέν και οι σύμμαχοί της προσπαθούν να εκμεταλλευτούν αυτή την εξέλιξη προσεγγίζοντας τους mainstream ψηφοφόρους επιμένοντας ότι μπορούν να εμπιστευτούν την οικονομία.
Το Εθνικό Μέτωπο βρίσκεται ήδη σε καλό δρόμο για να γίνει το μεγαλύτερο κόμμα στην κάτω βουλή, σύμφωνα με τις προβλέψεις των εταιρειών δημοσκοπήσεων, μια προοπτική που έχει προκαλέσει συναγερμό στους επενδυτές, τους διεθνείς εταίρους της Γαλλίας και ένα τμήμα του γαλλικού κοινού.
Ελιγμός Μελανσόν
Την Κυριακή, σε μια προσπάθεια να σταθεροποιήσει τη συμμαχία, ο Μελανσόν είπε ότι είναι έτοιμος να υποχωρήσει έναντι άλλου στην πρωθυπουργία, αν το Λαϊκό Μέτωπο κερδίσει την πλειοψηφία. Ένας προστατευόμενος του Μελανσόν που είχε προηγουμένως καταδικαστεί για ενδοοικογενειακή βία αποσύρθηκε επίσης από τις εκλογές την Κυριακή μετά από αντίδραση από άλλα κόμματα της συμμαχίας.