Ένα σκληρό δίπολο πολιτικής και γεωπολιτικής αβεβαιότητας επηρεάζει τις ευρωαγορές, με τους επενδυτές να αντιδρούν ενδεχομένως και υπερβολικά, καθώς φοβούνται ότι η δυναμική μείωσης του πληθωρισμού μπορεί να ανασχεθεί εξαιτίας των εντάσεων ΕΕ – Κίνας και λόγω των πολύ υψηλών για την εποχή θερμοκρασιών, αναγκάζοντας την ΕΚΤ να αναθεωρήσει τον οδικό της χάρτη για μείωση επιτοκίων.
- Γαλλικό ντόμινο πτώσης στις αγορές, μεγάλη βουτιά και στο Χ.Α.
- Μεγάλη πτώση στο Χ.Α. έφερε το Γενικό Δείκτη στη ζώνη των 1.400 μονάδων
- Απώλειες άνω ωτου 4% για τις τράπεζες, βούλιαξαν ΔΕΗ, Viohalco, Τιτάν, Motor Oil
- Δεν έπεισε την αγορά ο ανασχηματισμός
Αν και τα δημοσιεύματα εστιάζουν στο πολιτικό ρίσκο από την άνοδο της ακροδεξιάς, στην πραγματικότητα αυτό που προβληματίζει τις αγορές είναι η διαφαινόμενη συνεκτική αποδυνάμωση του γαλλογερμανικού άξονα και ανατροπές που θα φέρει ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ, τη στιγμή που μια σειρά από γεωπολιτικά και γεωοικονομικά μέτωπα παραμένουν ανοιχτά.
Οι κεντρικές τράπεζες ανησυχούν για τις πιέσεις από τον εντεινόμενο γεωοικονομικό ανταγωνισμό, το ρίσκο δυσκυβερνησίας πολλών χωρών και τις επιπτώσεις από την άσκηση ισχυρών αντίρροπων δυνάμεων στο κεντρικό πεδίο διαμόρφωσης πολιτικής στην ΕΕ και στις ΗΠΑ.
Στην Ελλάδα η διττή προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να δείξει ότι παραμένει πολιτικά κυρίαρχος και ότι κινείται για την αποκατάστασης των κοινωνικών του ερεισμάτων δεν φαίνεται να πείθει την αγορά. Οι δύο συνεντεύξεις στον Alpha και Bloomberg και ο ανασχηματισμός που ακολούθησε εκπέμπουν αντιφατικά μηνύματα, εγείροντας ερωτηματικά για την αποφασιστικότητα και τη δυνατότητα του Έλληνα πρωθυπουργού να διατηρήσει την κυβέρνηση και την οικονομία σε τροχιά πραγματικά υψηλών αποδόσεων.
Η ανάπτυξη της Ελληνικής οικονομίας βασίζεται τα τελευταία χρόνια στον πληθωρισμό, ενώ οι νέες επενδύσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις αποσβέσεις, που συνεπάγεται ότι στην πραγματικότητα η Ελλάδα βιώνει έλλειμμα επενδύσεων. Παράλληλα, το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και η μείωση των εξαγωγών καταδεικνύουν όχι ευοίωνες προοπτικές…
Οι αγορές μοιάζουν τώρα έτοιμες να δουν την κατάσταση χωρίς τους παραμορφωτικούς φακούς της απεριόριστης και φθηνής ρευστότητας…
Η εικόνα των αγορών
Οι σημερινές δηλώσεις του Γάλλου Υπουργού Οικονομικών, Μπρούνο Λεμέρ, ο οποίος επισήμανε ότι “το γαλλικό spread έχει πιάσει υψηλό 17 ετών και η παρούσα κατάσταση θα μπορούσε να εξελιχθεί σε οικονομική κρίση για τη Χώρα”, με τη διαφαινόμενη νίκη της ακροδεξιάς στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές που προκήρυξε ο Μακρόν, έφεραν ντόμινο σε όλες τις αγορές και εκτόξευσαν τα γαλλικά ομόλογα.
Ο CAC 40 στο Παρίσι, μετά τη μεγάλη πτώση 1,99% της Πέμπτης, σήμερα υποχώρησε εκ νέου κατά 2,66% πέφτοντας στις 7.5003,27 μονάδες, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Ο DAX της Φρανκφούρτης που χθες είχε υποχωρήσει κατά 1,96%, σήμερα υποχώρησε εκ νέου κατά 1,44% πέφτοντας στο όριο των 18.000 μονάδων, με κλείσιμο στις 18.002,02 μονάδες.
Τεράστια πτώση κατέγραψε και ο δείκτης του ιταλικού χρηματιστηρίου FTSE MIB ο οποίος έχασε 944,64 μονάδες ή 2,81% κατρακυλώντας στις 32.665,21 μονάδες. Μικρότερη πτώση 0,21% είχε ο βρετανικός FTSE 100, o ισπανικός ΙΒΕΧ 35 υποχώρησε κατα 0,67%, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 είχε απώλειες 0,97% στις 511,05 μονάδες.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο τραπεζικός κλάδος πανευρωπαϊκά δέχτηκε τις μεγαλύτερες πιέσεις με τον EuroStoxx Banks να πραγματοποιεί τη χειρότερη εβδομάδα του τρέχοντος έτους και κορυφαίες μετοχές όπως ΒΝΡ Ρaribas, Credit Agricole, UniCredit, Deutsche Bank κ.α. να καταγράφουν μεγάλες απώλειες.
Δεν αντέδρασε θετικά στον ανασχηματισμό το Χ.Α.
Εντός αυτού του κλίματος και με την ελληνική κυβέρνηση να δείχνει σημάδια πανικού και μεγάλου σοκ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, επισπεύδοντας τον ανασχηματισμό υπό την πίεση των Μέσων Ενημέρωσης, το ελληνικό χρηματιστήριο βούλιαξε για τα καλά, λαμβάνοντας μηνύματα που δεν βοηθούν στην ψύχραιμη διαχείριση από την πλευρά των επενδυτών.
Την ώρα που η κυβέρνηση δεν έχει κανένα απολύτως πρόβλημα διακυβέρνησης, καθώς οι εκλογές είναι σε τρία χρόνια, διάστημα πολύ μεγάλο για την προώθηση μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, εντούτοις τα μηνύματα που στέλνει ο πρωθυπουργός είναι κάθε άλλο παρά καθησυχαστικά.
Δεν είναι τυχαίο ότι μολονότι η Ελλάδα δεν έχει πολιτικό πρόβλημα ούτε υπάρχουν εκλογές στον ορίζοντα, εντούτοις καμιά θετική επίδραση δεν είχε ο ανασχηματισμός, με το Γενικό Δείκτη να κλείνει στο χαμηλό ημέρας, ενώ καμιά μετοχή του Large Cap δεν έκλεισε θετικά, ενδεικτικό του κλίματος που επικράτησε. Το πως θα διαβάσει η αγορά τις εξελίξεις και τη νέα σύνθεση της κυβέρνησης μένει πλέον να φανεί την επόμενη εβδομάδα, όπου μετά τη μεγάλη πτώση αυτού του πενθημέρου πρέπει να βγάλει αντίδραση αυτοσυντήρησης, ώστε να μην χάσει τις 1.400 μονάδες.
Διαφορετικά, αν η αγορά χάσει και τις 1.400 μονάδες, σημαίνει ότι πλέον εγχώριοι αλλά κυρίως ξένοι θεσμικοί διαβάζουν πολύ αρνητικά τις εγχώριες πολιτικές εξελίξεις και παύουν να εμπιστεύονται την κυβέρνηση.
Μεγάλη πτώση στο όριο των 1.400 μονάδων
Σήμερα ο Γ.Δ. λοιπόν έκλεισε στις 1.406,91 μονάδες με απώλειες 2,19%, πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας που ήταν σιτς 1.406,39 μονάδες (-2,23%). Ο Mid Cap έκλεισε στις 2.252,25 μονάδες με πτώση 1,58% ενώ έφτασε να χάνει έως 2,51%, με τον τραπεζικό δείκτη να καταποντίζεται σε ποσοστό -3,47% πέφτοντας στις 1.240,86 μονάδες, ενώ έφτασε έως το χαμηλό των 1.234,18 μονάδων (-3,99%).
Μάλιστα η σημερινή πτώση ήρθε με κλιμάκωση του τζίρου που ανήλθε στα 141,42 εκατ. ευρώ, με τα 128,1 εκατ. ευρώ να διακινούνται στον Large Cap εκ των οποίων τα 71,6 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 7,27 εκατ. ευρώ. Στην κορυφή των συναλλαγών η Eurobank με 20,7 εκατ. ευρώ, η Πειραιώς διακίνησε 19 εκατ. ευρώρ, η Εθνική 16,1 εκατ. και η Alpha Bank 15,6 εκατ. ευρώ.
Στον Large Cap απώλειες άνω του 4% είχαν οι Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς, άνω του 3% έχασαν οι ΔΕΗ, Viohalco και Τιτάν, ενώ άνω του 2% υποχώρησαν οι Motor Oil, ElvalHalcor, HelleniQ Energy, Jumbo, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Quest Συμμετοχών, Aegean Airlines και Mytilineos.
Στον Mid Cap πτώση 4,78% είχε η Ideal Holdings, -4,42% η Αλουμύλ, ενώ μεγάλες απώλειες είχαν μετοχές όπως Profile, Fourlis, AVAX, Κρι Κρι, Premia, Τεχνική Ολυμπιακή, ΑΔΜΗΕ, AustriaCard κ.α. Στο σύνολο της αγοράς 111 μετοχές έκλεισαν με πτώση και μόλις 18 με άνοδο.