Με τέσσερις υπουργούς και επτά υφυπουργούς να μένουν εκτός κυβέρνησης, αλλά το συνολικό μέγεθος της κυβέρνησης να αυξάνεται, ιδιαίτερα από τις προσθήκες υφυπουργών στο Μαξίμου, ο ανασχηματισμός είναι ελάχιστα δομικός, κυρίως λειτουργικός και με έντονο άρωμα κομματικής διαχείρισης.
Μπορεί το Υπουργικό Συμβούλιο να παραμένει σταθερό, χωρίς πρόσθετα υπουργεία και θέσεις αναπληρωτών υπουργών, ταυτόχρονα όμως το κυβερνητικό σχήμα διευρύνεται με την προσθήκη υφυπουργού στο Αγροτικής Ανάπτυξης και τριών υφυπουργών στον πρωθυπουργό.
Η αποχώρηση τεσσάρων υπουργών και επτά υφυπουργών από την κυβέρνηση, καθώς και η προσθήκη στελεχών στο Μαξίμου, μπορεί να αναλυθεί λειτουργικά, ως αναγνώριση δυσλειτουργιών και προσπάθεια αποκατάστασής τους. Από πολιτική σκοπιά όμως η αλλαγή 7 υφυπουργών και η προσθήκη τριών άνευ χαρτοφυλακίου αποτελεί μήνυμα ικανοποίησης του κομματικού ακροατηρίου.
Λειτουργικές είναι αλλαγές στο Εργασίας, και το Αγροτικής Ανάπτυξης. Η αλλαγή στο Εσωτερικών ήταν επιβεβλημένη λόγω του σκανδάλου Ασημακοπούλου-Gate. Στο Ανάπτυξης ο Σκρέκας χρεώνεται την αποτυχία της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει την ακρίβεια, “taking one for the team”, όπως θα έλεγαν και οι Αμερικάνοι. Ξεκάθαρα ανεπαρκείς αποδείχθηκαν οι Δόμνα Μιχαηλίδου και Δημήτρης Καιρίδης, οι οποίοι αντικαθίστανται και μένουν εκτός κυβέρνησης μετά από λίγο καιρό στις θέσεις τους.
Μήνυμα αποτελεί η περαιτέρω μείωση της συμμετοχής γυναικών στο Υπουργικό Συμβούλιο, μετά την απομάκρυνση της Δόμνας Μιχαηλίδου. Αναλογικά μειώθηκε και η ποσοστιαία συμμετοχή των γυναικών στην κυβέρνηση, καθώς και οι περισσότεροι νέοι υφυπουργοί είναι άνδρες.
Τα πολιτικά στοιχεία του ανασχηματισμού
Ειδικότερα, στο υπουργείο Ανάπτυξης ο Τάκης Θεοδωρικάκος αντικαθιστά τον Κώστα Σκρέκα, ο οποίος μένει εκτός κυβερνητικού σχήματος. Έτσι ο απερχόμενος υπουργός χρεώνεται την αποτυχία της κυβέρνησης στη μάχη κατά της ακρίβειας.
Αλλαγή καταγράφεται και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την επαναφορά του “αμετακίνητου” Κώστα Τσιάρα, ο οποίος αν και δεν έχει ίδια γνώση του θέματος θεωρείται ως “ανταποκριτής” του Μαξίμου… Στο σχήμα του υπουργείου προστίθεται και ένας υφυπουργός ο Χρήστος Κέλλας. Εκτός μένει ο Λευτέρης Αυγενάκης.
Σύντομες θητείες
Βαριά είναι η “αποστρατεία” της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία αντικαθίσταται από τη Νίκη Κεραμέως.
Αποτυχία χρεώνεται και ο Δημήτρης Καιρίδης, καθώς τη θέση του οποίου στο υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής αναλαμβάνει ο Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Κεραμέως… η “ανθεκτική”
Η Στο ΥΠΕΣ, στη θέση της Νίκης Κεραμέως τοποθετήθηκε ο Θεόδωρος Λιβάνιος, με υφυπουργό τον Βασίλη Σπανάκη. Ο τελευταίος ήταν έως σήμερα υφυπουργός Εργασίας, θέση την οποία αναλαμβάνει ο Κώστας Καραγκούνης.
Η Νίκη Κεραμέως είναι η μόνη υπουργός που μετακινείται μεν, αλλά δεν εκπαραθυρώνεται, ένδειξη ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θεωρεί ότι διαθέτει ικανό πολιτικό κεφάλαιο.
Ο Κώστας Γκιουλέκας αναλαμβάνει υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης.
Τί συνέβη με τους υφυπουργούς
Από τους υφυπουργούς, εντύπωση προκάλεσε η απομάκρυνση του Χάρη Θεοχάρη, τον οποία αντικαθιστά ο Χρήστος Δήμας, κίνηση που αποτελεί μήνυμα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες ότι δεν αλλάζει η πολιτική φορολόγισης, αλλά θα διαφοροποιηθεί η εφαρμογή της…
Εκτός υπουργείου και κυβέρνησης βρίσκεται η υφυπουργός Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου, η οποία αν και πρώτη σε σταυρούς στην Πάτρα, φαίνεται να έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια του Μαξίμου με τους χειρισμούς της σε μια σειρά θεμάτων, καθώς και για την τρόπο που προώθησε την προσωπική της ατζέντα.
Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Με κριτήρια όχι γεωγραφικά, αλλά εργατικότητας και αποτελεσματικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό την Έρευνα και την Καινοτομία αναλαμβάνει η Ζωή Ράπτη και το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα (το 3ο στέλεχος από τη Θεσσαλία που μπαίνει στη νέα κυβέρνηση).
Αλλαγές… κηπουρών
Στο Μέγαρο Μαξίμου, οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του Πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.
Εκτός Μαξίμου βρίσκεται ουσιαστικά και ο Σταν Γκίνμπεργκ, καθώς ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απαντώντας σε ερωτήσεις είπε ότι τέλος Ιουνίου λήγει η σύμβασή του με τη ΝΔ, αποφεύγοντας να αναφερθεί σε ενδεχόμενη ανανέωση…