Νευρικότητα και μικτά πρόσημα καταγράφονται στις Ευρωαγορές το πρωί της Πέμπτης, καθώς οι επενδυτές προσπαθούν να εμπεδώσουν τον αντίκτυπο της διαφοροποίησης Fed και ΕΚΤ, καθώς και της κλιμάκωσης του γεωοικονομικού ανταγωνισμού ΗΠΑ – Κίνας και της ευθυγράμμισης των Βρυξελλών με τον άξονα της Ουάσιγκτον.
Οι ευρωπαϊκές αγορές πλοηγούνται σε ένα σύνθετο τοπίο και δέχονται ένα ασύμμετρο σε ένταση και διάρθρωση μίγμα επιρροών. Σήμερα, οι ευρωαγορές παρουσιάζουν μικτά πρόσημα.
Παρά το σινιάλο της Fed που αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο για μια ακόμη μείωση επιτοκίων και τα μηνύματα της ΕΚΤ για την προοπτική αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού, που καθαρίζουν τον ορίζοντα, εν τέλει, οι επενδυτές εμφανίζονται αρκετά επιφυλακτικοί, καθώς οι αγορές βρίσκονται κοντά σε πολυετή υψηλά επίπεδα, ενώ η γεωπολιτική και γεωοικονομική πραγματικότητα είναι πολύ ρευστή και η πλεονάζουσα ρευστότητα παροχετεύεται.
Μείωση των ανησυχιών για τον πληθωρισμό: Πρόσφατα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός μπορεί να υποχωρεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, οδηγώντας σε αισιοδοξία ότι οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να επιβραδύνουν ή να αναστείλουν τις αυξήσεις των επιτοκίων.
Ισχυρά εταιρικά κέρδη: Ορισμένες εταιρείες αναφέρουν θετικά κέρδη, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη σε ορισμένους τομείς.
Οικονομική ανθεκτικότητα: Παρά τις συνεχιζόμενες προκλήσεις όπως ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι ανησυχίες για την ενέργεια, η ευρωπαϊκή οικονομία έχει επιδείξει κάποια ανθεκτικότητα, υποστηρίζοντας την αισιοδοξία της αγοράς.
Παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση: Οι ανησυχίες για μια πιθανή παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση επιβαρύνουν τη διάθεση των επενδυτών.
Γεωπολιτικές εντάσεις: Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία και άλλες γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να δημιουργούν αβεβαιότητα.
Αβεβαιότητα επιτοκίων: Ενώ ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ψύξη του πληθωρισμού, η μελλοντική πορεία των επιτοκίων παραμένει αβέβαιη, οδηγώντας σε αστάθεια της αγοράς.
Περιρέουσα ατμόσφαιρα
Διαφορές ανά τομέα: Ορισμένοι τομείς όπως η τεχνολογία και η ενέργεια έχουν καλύτερες επιδόσεις από άλλους, αντανακλώντας παράγοντες που αφορούν συγκεκριμένους τομείς και τις προτιμήσεις των επενδυτών.
Διακυμάνσεις συναλλάγματος: Οι μεταβολές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρεάζουν επίσης τις κινήσεις της αγοράς, ειδικά για εταιρείες με σημαντικές διεθνείς δραστηριότητες.