Μια από τις μεγαλύτερες πτώσεις των τελευταίων μηνών έκαναν σήμερα οι ευρωπαϊκές αγορές με κορυφαίους δείκτες να υποχωρούν έως και 2,18%, δείχνοντας ότι η χθεσινή ανοδική αναλαμπή ήταν μάλλον προσωρινή και χωρίς ουσιαστικό «πάτημα».
- Νέα μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές, πλήγμα και για το Χ.Α.
- Αδύναμο το Χρηματιστήριο, η πολιτική εσωστρέφεια επηρεάζει
- «Ρηχή» πτώση στο ελληνικό χρηματιστήριο με τζίρο στα 85 εκατ. ευρώ
- Η αναβολή του placement στην Εθνική φέρνει διήμερες απώλειες 4% στη μετοχή
Το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών έχει φέρει κλιμακωτά, μεγάλα προβλήματα στις κυβερνήσεις αρκετών χωρών και μεγάλων οικονομιών της Ευρώπης, που οδηγούνται σε εσωστρέφεια και προβλήματα διακυβέρνησης.
Από εκεί και πέρα, οι αγορές κάνουν τις δικές τους αναγνώσεις, τόσο για τις πολιτικές, όσο κυρίως, για τις οικονομικές εξελίξεις. Το σήμα της Fed ότι δεν θα προχωρήσει σε πολλές μειώσεις επιτοκίων το τρέχον έτος, ορισμένα δυσμενή στοιχεία για κορυφαίες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά και το ντόμινο που ενδέχεται να φέρει ο νέος πόλεμος δασμών ανάμεσα στην Ευρώπη και την Κίνα, έφερε σήμερα ρευστοποιήσεις από την πλευρά των επενδυτών.
Αν σε όλα αυτά, προστεθεί η κλιμάκωση της διαμάχης της Δύσης με τη Ρωσία, η οποία με τη σειρά της προχωρά σε νέες απειλές, τότε καταλαβαίνουμε ότι το ευρύτερο επενδυτικό περιβάλλον, μυρίζει μπαρούτι. Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά παραδοσιακών ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7) που συναντώνται στην Ιταλία κατέληξαν σήμερα σε “πολιτική συμφωνία” σχετικά με τη χρήση των τόκων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων που έχουν παγώσει μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, ώστε να αποδεσμευθούν 50 δισ. δολάρια για την Ουκρανία.
Την ίδια ώρα, η Μόσχα ανακοίνωσε πως αν η Δύση πειράξει τα περιουσιακά στοιχεία της Ρωσίας, τότε θα υπάρξει «επώδυνη απάντηση» με ό,τι μπορεί να σημαίνει αυτό.
Σε ό,τι αφορά τον πόλεμο των δασμών με την Κίνα, ήδη αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Volvo (που πλέον ανήκει σε κινεζικά συμφέροντα) ανακοίνωσε ότι θα φέρει την παραγωγή ηλεκτρικών οχημάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος ώστε να αποφύγει τους δασμούς της Ευρώπης για την εισαγωγή αυτοκινήτων, ενώ ευρύτερα έχει ξεκινήσει ένα γαϊτανάκι απειλών που μπορεί να φέρει τεράστιες αλλαγές στην αυτοκινητοβιομηχανία.
Δεν είναι τυχαίο ότι ο κλάδος επλήγη σήμερα τα μέγιστα, με πολλές μετοχές να υποχωρούν 2-3%. Τον κλάδο επηρεάζει η απόφαση της Κομισιόν για πρόσθετους δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, καθώς οι αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο θα επιβάλει δασμούς στα ευρωπαϊκά αυτοκίνητα.
Η σημερινή πτώση του κλάδου της αυτοκινητοβιομηχανίας ήρθε μετά από το διαρκές κρεσέντο ειδήσεων αυτή την εβδομάδα, κυρίως το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης να επιβάλει υψηλότερους δασμούς στους Κινέζους κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων.
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,96% σήμερα πέφτοντας στις 18.265,68 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 έχασε 1,99% στις 7.708,02 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε με πτώση 0,63% στις 8.163,67 μονάδες. Ο δείκτης του Μιλάνου FTSE MIB υποχώρησε κατά 2,18%, ο ισπανικός IBEX 35 έχασε 1,59% με κλείσιμο στις 11.066,10 μονάδες, ενώ ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1,31% στις 516,04 μονάδες.
Χαμηλότερα και το Χ.Α.
Το ελληνικό χρηματιστήριο επηρεάστηκε από το κλίμα των ευρωπαϊκών αγορών όμως έδειξε καλύτερες άμυνες και γενικά πιο ψύχραιμο προφίλ. Δεν απέφυγε βεβαίως την πτώση, καθώς τα ίδια χαρτοφυλάκια είναι που «γυρνούν» κεφάλαια ανά τις αγορές. Από εκεί και πέρα, η αγορά προσπαθεί να διαβάσει την επόμενη ημέρα και μολονότι η χώρα μας δεν αντιμετωπίζει πολιτικό πρόβλημα όπως άλλες χώρες της Ευρώπης, εντούτοις τις τελευταίες ημέρες η αγορά έχει επηρεαστεί από την ευρύτερη εσωστρέφεια, τη «γκρίνια» για τα ποσοστά της κυβέρνησης, αλλά και το… λιβανιστήρι του ανασχηματισμού που παρουσιάζεται από ορισμένα κέντρα ως η απόλυτη πανάκεια για τη φυγή προς τα εμπρός.
Βεβαίως, σε καθαρά επενδυτικό επίπεδο, η αγορά έχει επηρεαστεί από το ότι το placement της Εθνικής πάει για φθινόπωρο, καθώς είχε προεξοφληθεί ότι θα γίνει εντός των επόμενων εβδομάδων. Δεν είναι τυχαίο ότι η μετοχή της Εθνικής χθες και σήμερα πιέζεται τα μέγιστα, χάνοντας 1,40% χθες και σήμερα 2,42% που ήταν και οι μεγαλύτερες απώλειες σε όλο τον Large Cap.
Η εικόνα της αγοράς
O Γ.Δ. έκλεισε στις 1.438,44 μονάδες με απώλειες 0,88% σχεδόν στο χαμηλό ημέρας, ο FTSE 25 ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στις 3.497,08 μονάδες με απώλειες 0,85% πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας, ενώ ο Mid Cap έκλεισε στις 2.288,42 μονάδες με απώλειες 0,98%. Τέλος, ο τραπεζικός δείκτης υποχώρησε κατά 1,24% στις 1.285,41 μονάδες. Ο τζίρος, μετά τη χθεσινή αναλαμπή όπου διαμορφώθηκε πάνω από τα 107 εκατ. ευρώ, σήμερα υποχώρησε στα 84,8 εκατ. ευρώ, δείχνοντας ότι τουλάχιστον δεν υπήρξε διάθεση να σηκωθούν σημαντικά κεφάλαια από την αγορά.
Τα 75,2 εκατ. ευρώ έγιναν στον FTSE 25, εκ των οποίων τα 35,8 εκατ. ευρώ στις τράπεζες, ενώ στον Mid Cap έγιναν συναλλαγές 3,39 εκατ. ευρώ. Στην κορυφή των συναλλαγών η Eurobank με 13,4 εκατ. ευρώ. Στον Large Cap πλην της Εθνικής σημαντικές πιέσεις δέχτηκαν μετοχές όπως Mytilineos (-2,08%), Cenergy Holdings (-1,84%), Πειραιώς, ΓΕΚ Τέρνα, ΔΕΗ, Aegean Airlines κ.α. ενώ θετικά έκλεισαν μόνο οι ΟΠΑΠ, Σαράντης και Τιτάν.
Στον Mid Cap εντύπωση έκανε το νέο «χτύπημα» στην Intracom Holdings που βρέθηκε στην κορυφή της πτώσης με -4,60%, το οποίο ήρθε μετά το χθεσινό -2,93%. Στο σύνολο της αγοράς 35 μετοχές είχαν άνοδο έναντι 39 με απώλειες.