Αφού σημειώθηκε σημαντική πρόοδος στη μείωση των επιπέδων της παιδικής εργασίας παγκοσμίως μεταξύ των ετών 2000 και 2016, η πρόοδος αυτή έχει σταματήσει.
Μεταξύ 2016 και 2020 (τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία), το ποσοστό των παιδιών που εργάζονται σε αυτές τις συνθήκες παρέμεινε το ίδιο, ενώ ο απόλυτος αριθμός των παιδιών που εργάζονται στην παιδική εργασία αυξήθηκε ακόμη. Από τα 160 εκατομμύρια παιδιά που εκτιμάται ότι εργάζονταν το έτος εκείνο, 79 εκατομμύρια πιστεύεται ότι εργάζονταν σε επικίνδυνες συνθήκες, θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια και την ηθική τους ανάπτυξη. Αυτό σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε από κοινού από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας και τη Unicef.
Ενώ συνεχίζεται η πρόοδος στην καταπολέμηση της παιδικής εργασίας στην Ασία και τον Ειρηνικό, καθώς και στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική, η Υποσαχάρια Αφρική έχει σημειώσει αύξηση τόσο στον απόλυτο αριθμό των παιδιών όσο και στο ποσοστό των παιδιών στην παιδική εργασία από το 2012.
Στην έκθεση περιγράφονται μόνο μερικοί από τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε διάφορους τομείς. Στη γεωργία, για παράδειγμα, τα παιδιά μπορεί να εκτίθενται σε φυτοφάρμακα και άλλα επικίνδυνα αγροχημικά και να πρέπει να εκτελούν επαναλαμβανόμενες κινήσεις σε αδέξιες στάσεις του σώματος, συχνά σε ακραίες θερμοκρασίες. Τα παιδιά που εργάζονται σε ορυχεία μπορεί να χρειαστεί να εργαστούν σε βαθιά, υπόγεια φρεάτια, μεταφέροντας βαριά φορτία και χρησιμοποιώντας τοξικές χημικές ουσίες, ενώ εκείνα που εργάζονται στη θάλασσα μπορεί να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουν επικίνδυνο εξοπλισμό και να είναι μακριά από τις οικογένειές τους για μεγάλες χρονικές περιόδους.
Μια άλλη επίπτωση από την εργασία των παιδιών στην παιδική εργασία είναι ότι συχνά είναι εκτός σχολείου, επηρεάζοντας την πρόσβασή τους σε ευκαιρίες καθώς μεγαλώνουν. Σύμφωνα με την έκθεση, η Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία είναι η περιοχή του κόσμου με το υψηλότερο ποσοστό παιδιών στην παιδική εργασία που ήταν επίσης εκτός σχολείου το 2020, στο 37,2%. Ακολουθεί η Κεντρική και Νότια Ασία (35,3%), η Βόρεια Αφρική και η Δυτική Ασία (28,1%), η Υποσαχάρια Αφρική (28,1%) και η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική (15,5%).
Η 12η Ιουνίου είναι η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Εργασίας, που τηρείται από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας.
You will find more infographics at Statista