Διστάσεις εσωτερικής κρίσης λαμβάνουν πλέον οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, καθώς διαδοχικά προβεβλημένα στελέχη θέτουν ανοιχτά ζήτημα ηγεσίας, αμφισβητώντας το αφήγημα του Νίκου Ανδρουλάκη για τροχιά ενίσχυσης του κόμματος, ενώ που προσδίδουν μικροπολικές επιλογές.
Σε τροχιά ανακατάξεων έχει τεθεί αναπόδραστα το ΠΑΣΟΚ, καθώς οι μαζικές καταγγελίες στελεχών κατά του Νίκου Ανδρουλάκη και το αίτημα για συνέδριο και αλλαγή ηγεσίας δεν αφήνουν περιθώριο.
Θέμα ηγεσίας έθεσε και ο ευρωβουλευτής του κόμματος Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος εξελέγη πρώτος στις ευρωεκλογές με 123.294 σταυρούς, αποδίδοντας de facto ευθύνη στην ηγεσία για τα εκλογικά αποτελέσματα.
Προηγήθηκε η επιστολή του Οδ. Κωνσταντινόπουλου με την οποία ζητούσε εκλογές για ηγεσία εντός της χρονιάς, ενώ ακολούθησε και η Νάντια Γιαννακοπούλου. Στον χορό της αμφισβήτησης του Νίκου Ανδρουλάκη μπαίνει και ο Παύλος Γερουλάνος, αλλά χωρίς δημόσιες τοποθετήσεις και με γενικά χαμηλότερους τόνους.
Τα στελέχη που αμφισβητούν την ηγεσία του Νίκου Ανδρουλάκη ζητούν την ανάληψη πρωτοβουλιών για την ανασύνθεση όχι μόνο του κόμματος αλλά και γενικότερα της κεντροαριστεράς ως παράταξη, ανοίγοντας έτσι πόρτες και σε πολιτικό προσωπικό που έχει αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος, αναφέρουν, ότι είναι η εκμετάλλευση του κενού χώρου που αφήνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την στρατηγική Κασσελάκη και κατηγορούν τον Νίκο Ανδρουλάκη ότι απέτυχε να εκμεταλλευτεί παραγωγικό τους χώρους που δημιουργήθηκαν.
Άρθρο… κεραυνός από Νίκο Παπανδρέου
«Οι ευθύνες στην πολιτική είναι αντικειμενικές. Την ευθύνη έχει η ηγεσία de facto και είναι αυτή η οποία απορρίφθηκε από το πολιτικό σώμα», αναφέρει ο Νίκος Παπανδρέου, σε άρθρο του στο protothema.gr, ενώ τονίζει ότι «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα μας, το λόγο πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ.
Τα προβλήματα μεγαλώνουν και η κοινωνία δεν μπορεί να περιμένει. Η ιστορία τους απρόθυμους τους αφήνει πίσω».
Ο Νίκος Παπανδρέου, μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι για «διαδοχικές εκλογές επικράτησαν μικροπολιτικές, προσωποπαγείς και ευνοιοκρατικές στρατηγικές».
Εκτιμά δε ότι «αυτό οδήγησε σε διαιρέσεις που διέτρεξαν το κόμμα από τα στελέχη μέχρι και τη βάση των φίλων του.
Τίποτα από αυτά δεν συνάδουν με τις αξίες του ΠΑΣΟΚ. Αυτό το γνωρίζει η κοινωνία, η οποία στις πρόσφατες εκλογές, τις απέρριψε με κάθε τρόπο», σημειώνει.
Αμφισβήτηση από Οδ. Κωνσταντινόπουλο
Νωρίτερα σήμερα, ο βουλευτής Αρκαδίας του ΠΑΣΟΚ και αντιπρόεδρος της Βουλής Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος είχε θέσει άμεσο θέμα ηγεσίας με επιστολή του στον γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Σπυρόπουλο στην οποία ζητά την επίσπευση των διαδικασιών για νέα εκλογή.
Συγκεκριμένα, στην επιστολή ανέφερε ότι “ζητώ άμεσα, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, να συγκληθούν τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, και να αποφασίσουν το συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα: Οι καταστατικά προβλεπόμενες για το 2025 εκλογικές διαδικασίες για την ηγεσία της παράταξης, να επισπευστούν, ώστε μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, να έχουν ολοκληρωθεί τόσο αυτές, όσο και το μετέπειτα Συνέδριο για την ανάδειξη των πολιτικών μας και την εκλογή των συλλογικών μας οργάνων”.
Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια
«Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων» σχολιάζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη με αφορμή την επιστολή του Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου.
Στην επιστολή του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ έθετε θέμα ηγεσίας και ζητούσε σύγκληση οργάνων και νέες εκλογές για νέο αρχηγό.
Σύμφωνα με τις πηγές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ: «Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες.
Σε κάθε περίπτωση, ο σεβασμός στις καταστατικές λειτουργίες και πρόνοιες είναι ο εγγυητής της ενότητας.
Το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών θα ακολουθηθεί κατά γράμμα σύμφωνα με το καταστατικό.
Το ζήτημα τώρα είναι η δίκαιη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος για να βγουν γόνιμα συμπεράσματα και να οικοδομηθεί η στρατηγική του κόμματος και οι κινήσεις για την ανασυγκρότηση της δημοκρατικής παράταξης».
Επίθεση Γιαννακοπούλου σε Ανρουλάκη
Η Νάντια Γιαννακοπούλου επανέλαβε ότι μετά το εκλογικό αποτέλεσμα τίθεται ζήτημα για το πρόσωπο του προέδρου, συμφωνώντας ουσιαστικά με στελέχη του ΠΑΣΟΚ, όπως ο Νίκος Παπανδρέου, ο Παύλος Γερουλάνος, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Απόστολος Πάνας, που έθεσαν επιτακτικά θέμα προσφυγής στη βάση του κόμματος μετά την αποτυχία λήψης της δεύτερης θέσης στις ευρωεκλογές.
«Τα πράγματα πρέπει να τα δούμε αποδραματοποιημένα κι όπως είναι. Με μεγάλη υπευθυνότητα. Αυτή είναι η έγνοια μου. Υπάρχει ένα εκλογικό αποτέλεσμα, που, καλώς ή κακώς, είναι πολύ κάτω από τους στόχους που είχαμε θέσει. Αυτό που βγήκα και είπα από την πρώτη μέρα, εκφράζοντας την αγωνία των ψηφοφόρων μας, που έχουν ελπίδα και προσδοκία στο ΠΑΣΟΚ: Δεν πρέπει να συγκληθούν τα όργανα, να δούμε τι έγινε, τι δεν πήγε καλά;», ανέφερε αρχικά η Νάντια Γιαννακοπούλου, μιλώντας στο «Action24».
«Πρέπει να συγκληθούν τα όργανα και να κάνουμε την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Πρώτα να δούμε τι έγινε λάθος. Τα θέματα της φυσιογνωμίας, των πολιτικών επιλογών και της στρατηγικής. Μέσα σε όλα αυτά, θα το πω ευθαρσώς, τίθεται και το ζήτημα του πρόεδρου. Οι πολιτικές εκφράζονται από πρόσωπα, τα οποία έχουν ευθύνες. Ο πρόεδρος δεν υπάρχει μόνο για να παίρνει το χειροκρότημα, όταν τα πράγματα πάνε καλά. Υπάρχει και για να αναλαμβάνει την ευθύνη, όταν δεν πηγαίνουν καλά. Πόσο μάλλον όταν η ευθύνη των πολιτικών επιλογών είναι αποκλειστικά δική του. Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα. Είναι χρέος μας απέναντι στον κόσμο μας, ο οποίος θέλει να δει το ΠΑΣΟΚ ως κυβερνητικό κόμμα. Δεν είμαστε κόμμα διαμαρτυρίας».