Ζήτημα ασφάλειας της ξυλοτόλης εγείρει μελέτη του πανεπιστημίου του Κλίβλαντ, την οποία αναδεικνύει η S&P Intelligence σε report της, εξέλιξη που θα μπορούσε να επηρεάσει τις τάσεις στην κατανάλωση του υποκατάστατου και στη ζήτηση της ζάχαρης.
Το υποκατάστατο ζάχαρης με χαμηλές θερμίδες, η ξυλιτόλη, που χρησιμοποιείται σε καραμέλες χωρίς ζάχαρη και αρτοσκευάσματα, μπορεί να συνδέεται με υψηλότερους κινδύνους για καρδιαγγειακά νοσήματα και εγκεφαλικά επεισόδια, σύμφωνα με νέα μελέτη της Κλινικής του Κλίβελαντ που δημοσιεύτηκε στις 6 Ιουνίου. (S&P Global Commodity Insights Food and Agricultural Policy’s Joan Murphy)
- Η ξυλιτόλη είναι ένα γλυκαντικό μηδενικών θερμίδων που βρίσκεται σε τρόφιμα που συνιστώνται για διαβητικούς ή άτομα που επιθυμούν να χάσουν βάρος. Με το ένα τρίτο των θερμίδων της σακχαρόζης, η ξυλιτόλη χρησιμοποιείται ως γλυκαντική ουσία σε τρόφιμα από τη δεκαετία του 1960. Χρησιμοποιείται σε ποικιλία επεξεργασμένων τροφίμων όπως καραμέλες χωρίς ζάχαρη και αρτοσκευάσματα, καθώς και σε οδοντόκρεμες και σιρόπια για το βήχα.
- Όμως μια νέα μελέτη στο European Heart Journal υποδηλώνει ότι οι υψηλότερες ποσότητες του γλυκαντικού μπορεί να επηρεάσουν τις λειτουργίες πήξης του αίματος.
- Ο Stanley Hazen, που διευθύνει το Κέντρο Μικροβιώματος & Ανθρώπινης Υγείας της Κλινικής του Κλίβελαντ, ανέφερε ότι η ερευνητική του ομάδα βρήκε παρόμοιο σύνδεσμο μεταξύ της ερυθριτόλης και του καρδιαγγειακού κινδύνου πέρυσι.
- «Αυτή η μελέτη δείχνει ξανά την άμεση ανάγκη για διερεύνηση των ζαχαροαλκοολών και των τεχνητών γλυκαντικών, ειδικά καθώς συνεχίζουν να συνιστώνται για την καταπολέμηση καταστάσεων όπως η παχυσαρκία ή ο διαβήτης», είπε ο Hazen. «Δεν σημαίνει να πετάξετε την οδοντόκρεμα αν περιέχει ξυλιτόλη, αλλά θα πρέπει να είμαστε ενήμεροι ότι η κατανάλωση ενός προϊόντος που περιέχει υψηλά επίπεδα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο συμβάντων που σχετίζονται με πήξη του αίματος».
- Οι ερευνητές βρήκαν σύνδεσμο μεταξύ υψηλότερων ποσοτήτων της ζαχαροαλκόολης ξυλιτόλης και υψηλότερου κινδύνου για καρδιαγγειακά επεισόδια σε ανάλυση μεγάλου κλίμακας ασθενών, προκλινικά ερευνητικά μοντέλα και κλινική μελέτη παρέμβασης.
- Η μελέτη, η οποία ανέλυσε πάνω από 3.000 ασθενείς στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, διαπίστωσε ότι τα κυκλοφορούντα επίπεδα ξυλιτόλης συνδέονται με υψηλότερο τριετή κίνδυνο καρδιαγγειακών επεισοδίων. Ένα τρίτο των ασθενών με την υψηλότερη ποσότητα ξυλιτόλης στο πλάσμα τους ήταν πιο πιθανό να βιώσουν ένα καρδιαγγειακό επεισόδιο, σύμφωνα με τη μελέτη.
- Οι ερευνητές παρατήρησαν στη συνέχεια πώς η ξυλιτόλη μπορεί να προκαλέσει αυτές τις επιδράσεις σε προκλινικές δοκιμές και είδαν ότι τα αιμοπετάλια ήταν πιο πιθανό να σχηματίσουν θρόμβους και να προκαλέσουν θρόμβωση μετά την εισαγωγή της ξυλιτόλης. Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια ανθρώπινη μελέτη παρέμβασης, παρακολουθώντας τη δραστηριότητα των αιμοπεταλίων από ανθρώπους που κατανάλωσαν ένα ποτό γλυκαντισμένο με ξυλιτόλη σε σύγκριση με ένα ποτό γλυκαντισμένο με γλυκόζη.
- Ο Hazen είπε ότι κάθε μέτρηση της ικανότητας πήξης αυξήθηκε σημαντικά αμέσως μετά την κατανάλωση.
- Επιπλέον, η ερευνητική ομάδα του Hazen έχει αναπτύξει ένα τεστ που άλλες ομάδες μπορούν να χρησιμοποιήσουν για να επιβεβαιώσουν τα κυκλοφορούντα επίπεδα ξυλιτόλης, το οποίο θα είναι κρίσιμο για μελλοντικές έρευνες.
- «Πρέπει να είμαστε ολοκληρωμένοι στην προσέγγισή μας για την αξιολόγηση κοινών συστατικών στη διατροφή μας, συμπεριλαμβανομένων των ζαχαροαλκοολών και των τεχνητών γλυκαντικών», είπε ο Hazen. «Μόνο μέσω εκτεταμένης έρευνας μπορούμε να αναπτύξουμε ακριβείς οδηγίες ετικετών και να παρέχουμε τις καλύτερες διατροφικές συστάσεις για αυτά τα προϊόντα».
- Μαζί με τη μελέτη, το European Heart Journal δημοσίευσε ένα άρθρο με τίτλο “Ξυλιτόλη: πικρά καρδιαγγειακά δεδομένα για ένα επιτυχημένο γλυκαντικό.”
- Η επιστημονική κοινότητα και οι καταναλωτές ήταν πεπεισμένοι ότι τα τεχνητά γλυκαντικά ήταν ευεργετικά επειδή μειώνουν την πρόσληψη ζάχαρης και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο από την αύξηση του βάρους, σύμφωνα με το άρθρο. Αλλά η τελευταία μελέτη αποτελεί «ένα σημαντικό, έγκαιρο και σοβαρό προειδοποιητικό σήμα, επειδή δείχνει “σχετικές, ανησυχητικές καρδιαγγειακές επιπλοκές με την ενδογενή και εξωγενή ξυλιτόλη, δηλαδή σημαντικά ανεπιθύμητα καρδιαγγειακά συμβάντα (MACE).”