Η κρισιμότερη ημέρα του έτους ίσως αποδειχθεί η Τετάρτη για τις αγορές και την οικονομία, καθώς εκτός την κρίσιμη συνεδρίαση της Fed, σε εξέλιξη βρίσκονται διαπραγματεύσεις επί του αμερικανικού σχεδίου για τη Γάζα, ενώ ανακοινώνονται και σειρά ιδιαίτερα σημαντικών δεδομένων για τις ΗΠΑ. Παράλληλα, οι Ευρωελογές αντί να αποτελέσουν την αποκορύφωση του πολιτικού ρίσκου, εξελίχθηκαν σε θρυαλλίδα, τροφοδοτώντας πολιτική αβεβαιότητα στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, διαμορφώνοντας ένα ιδιαίτερα ρευστό πολιτικό σκηνικό.
Αντιμέτωπες αλληλεπικαλυπτόμενες κρίσεις και με την προοπτική φθηνότερου χρήματος να απομακρύνεται, οι αγορές καλούνται να αποτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση και τη δυνατότητά τους να διακρατούν θέσεις σε ένα τόσο ρευστό περιβάλλον.
Κεντρικό σημείο είναι η ολοκλήρωση της συνεδρίασης της Επιτροπής Ανοιχτών Αγορών της Fed (FOMC), η οποία θα σκιαγραφήσει τον οδικό χάρτη για τα επιτόκια, ενσωματώνοντας τα τελευταία δεδομένα, ενώ μετά τη συνεδρίαση ο πρόεδρος της Τζέι Πάουελ θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου, για την αποκρυστάλλωση του μηνύματος. Προηγουμένως, όμως, αναμένονται τα στοιχεία για τον πληθωρισμό του ΔΤΚ στις ΗΠΑ για τον Μάιο.
Οι αγορές προσδοκούν από τη Fed να προσδιορίσει με σαφήνεια πότε σκοπεύει να ανοίξει τον κύκλο χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Οι προβλέψεις
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο CPI θα δείξει αύξηση μόλις 0,1% από τον Απρίλιο, αν και αυτό θα ισοδυναμεί με ετήσια αύξηση 3,4%. Ο βασικός δείκτης τιμών καταναλωτή (Core CPI) προβλέπεται να δείξει μηνιαία αύξηση 0,3% και ετήσιο ρυθμό 3,5%.
Όσον αφορά τα επιτόκια, η Fed δεν θα κάνει τίποτα. Ωστόσο, οι αξιωματούχοι θα προσφέρουν διάφορες ενημερώσεις οικονομικών προβλέψεων που θα περιλαμβάνουν το πολύ παρατηρούμενο “dot plot” των προσδοκιών επιτοκίων της κεντρικής τράπεζας.
Η ημέρα “συγκεντρώνει μήνες μακροοικονομικού κινδύνου σε μία ημέρα”, αναφέρει σε σημείωμα του ο οικονομολόγος της UBS, Jonathan Pingle.
Όπως πολλοί άλλοι στη Wall Street, ο Pingle αναμένει ότι η αναφορά του CPI, σε συνδυασμό με την απροσδόκητα ισχυρή αναφορά των μη γεωργικών μισθοδοσιών την περασμένη Παρασκευή και άλλες πρόσφατες αναφορές δεδομένων, θα οδηγήσουν τους αξιωματούχους της Fed να επεξεργαστούν την πρόβλεψή τους για τον πληθωρισμό, την οικονομική ανάπτυξη και τα επιτόκια.
Οι αισιόδοξοι ελπίζουν ότι οι κινήσεις θα εμπίπτουν σε μεγάλο βαθμό στο αναμενόμενο πλαίσιο και ότι δεν θα αγχώσουν περαιτέρω τις αγορές.
Στην Ευρώπη
Μετά την τελευταία συνεδρίαση της ΕΚΤ οι αγορές εμφανίζονται πιο ευάλωτες στο ρίσκο, καθώς η προοπτική για τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024 απομακρύνθηκε και πιθανότερο σενάριο είναι πλέον οι δύο, ενώ ο πληθωρισμός αν και έχει υποχωρήσει συνεχίζει να ανθίσταται.
Σε γεωπολιτικό επίπεδο, η Ευρώπη έχει δύο ανοιχτά μέτωπα, την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, τη γενοκτονία κατά των Παλαιστινίων στη Γάζα. Επίσης, ο γεωοικονομικός ανταγωνισμός της ΕΕ με την Κίνα καθώς και οι κυρώσεις στη Ρωσία περιπλέκουν έτι περαιτέρω την κατάσταση, Αν σε αυτά περιληφθεί και η ανησυχία των αγορών για τις υψηλές θερμοκρασίες και την αύξηση ζήτησης ενέργειας, τότε αντιλαμβάνεται κανείς ότι οι αγορές καλούνται να πλοηγηθούν σε ναρκοπέδιο.
Οι Ευρωεκλογές, όμως, αντί να αποτελέσουν την κορύφωση του πολιτικού δράματος στην Ευρώπη, σήμαναν την έναρξη ενός νέου κύκλου αβεβαιότητας. Η απόφαση του Μακρόν να τζογάρει για να δημιουργήσει μέτωπο κατά της ακροδεξιάς, μπορεί να οδηγήσει σε συγκατοίκηση. Η αποδυνάμωση του κυβερνητικού συνασπισμού στη Γερμανία είναι τέτοια που επέτρεψε στην αντιπολίτευση να εγείρει ζήτημα νομιμοποίησης 15 μήνες πριν από τις εκλογές. Επίσης, σε πολιτική δίνη βρίσκεται και το Βέλγιο, με τον πρωθυπουργό να έχει παραιτηθεί. Η άνοδος της ακροεξιάς μπορεί να μην καθιστά κρίσιμη σε όρους συμφωνιών στο Ευρωεκοινοβούλιο και στο ευρωπαϊκό συμβούλιο, ο κίνδυνος όμως να συνεχίσει την επέλασή της είναι μεγάλος και υπ αυτό το πρίσμα αναμένεται ότι θα επηρεάσει την ατζέντα των ηγετών. Την ισχύ μπορεί να επηρεάσει πολλαπλασιαστικά ενδεχόμενη εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ, ενώ ήδη ακόμη και ο Μπάιντεν έχει υιοθετήσει πολλές πολιτικές του προκατόχου του…
Στην Ελλάδα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζεται έντονα εσωτερικά για σαρωτικό ανασχηματισμό και αλλαγή των “κηπουρών” του Μαξίμου, Ωστόσο ο ο ίδιος ανθίσταται και επιλέγει να κερδίσει χρόνο ώστε να συλλέξει περισσότερα ποιοτικά δεδομένα και να επανακαθορίσει την ατζέντα, ώστε μην διαπραγματευτεί αλλαγές με τους νέους υπουργούς.
Αν και η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και καθαρό διάδρομο τριετίας, εν τούτοις η κυριαρχεί η ανησυχία για το ενδεχόμενο συμβιβασμών που θα ανακόψουν είτε την ήδη μετριασμένη μεταρρυθμιστική ορμή, είτε θα στρέψουν την κυβέρνηση σε άλλη ρότα σε καίρια ζητήματα, όμως τα ελληνοτουρκικά. Θετικός για την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας είναι ο κατακερματισμός της αντιπολίτευσης και η αδυναμία οικοδόμησης μετώπου που μπορούσε να αμφισβητήσει την πολιτική ηγεμονία του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός όμως αναγνώρισε ότι το 41% πλέον δεν υπάρχει και ότι απαιτούνται αλλαγές και μάλιστα ευρείες.
Οι αγορές
Σε ένα τέτοιο σκηνικό οι αγορές αναμένεται να εμφανίσουν αυξημένη μεταβλητότητα. Στις ΗΠΑ, ο VIX παραμένει σε επίπεδο κάτω του 15, επίπεδο που σηματοδοτεί αύξηση του ρίσκου και μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση των αγορών. Στημν Ευρώπη, όμως, οι τελευταίες συνεδριάσεις έχουν δείξει ότι οι μεταβολές στο κλίμα επηρεάζουν εύκολα τους επενδυτές.
Σήμερα, οι ασιατικές αγορές κινούνται θετικά. Ο δείκτης Nikkei της Ιαπωνίας ενισχύεται κατά 0,47%, ο ASX στην Αυστραλία ανεβαίνει κατά 0,49%, ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ αυξάνεται κατά 2,2%, και ο KOSPI στη Νότια Κορέα ανεβαίνει κατά 1,7%1.
Αντίθετα, οι μετοχές στην ηπειρωτική Κίνα κινούνται ελαφρώς αρνητικά, με τον δείκτη Shanghai να υποχωρεί 0,08% και τον Shenzhen να καταγράφει οριακή πτώση.
Επίσης, οι επενδυτές παρακολουθούν τις αγορές της Ινδίας, καθώς τα exit polls δείχνουν ότι ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι και η συμμαχία του κόμματος Bharatiya Janata θα έχουν μια σπάνια τρίτη συνεχόμενη θητεία στην εξουσία1. Είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι ασιατικές αγορές επηρεάζονται από πολλούς παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των οικονομικών ειδήσεων και των γεωπολιτικών εξελίξεων.
Οι ευρωπαϊκές αγορές παρακολουθούν στενά τις πολιτικές αλλαγές εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η επιτυχία των δεξιών κομμάτων έχει επιπτώσεις στη συνοχή του μπλοκ.
Τα futures του EUROSTOXX 50 ενισχύονται κατά 0,2% μετά από πρόσφατη πτώση, ενώ του FTSE είναι αμετάβλητα.