Σημαντικά περιθώρια οργανικής ανάπτυξης στην ελληνική αγορά διακρίνει η Πειραιώς -που έχει πλέον εγκαταλείψει τον προσδιορισμό “Τράπεζα” στο πλαίσιο του rebranding-, ενώ βολιδοσκοπεί και αγορές εκτός συνόρων…
Στην ανάπτυξη σε τομείς υψηλών περιθωρίων, όπως το wealth και management και στην εμπέδωση νέας κουλτούρας παροχής premium υπηρεσιών από το δίκτυο, εστιάζει η διοίκηση της Πειραιώς, στέλνοντας μήνυμα και με το rebranding ότι έχει εγκαταλείψει το μοντέλο της κλασικής τράπεζας και έχει ήδη ώριμα μετεξελιχθεί σε financial services firm, εκμεταλλευόμενη όλο το εύρος των δυνατοτήτων της.
Με το 98% των συναλλαγών να εκτελούνται ήδη ηλεκτρονικά, ισχυρή ρευστότητα, με ratio καταθέσεων προς δάνεια στο 65%, η Πειραιώς επιδιώκει πλέον την προώθηση συνδυαστικών προϊόντων, τα οποία διευρύνουν τις σχέσεις φυσικών και νομικών προσώπων με την τράπεζα και εστιάζουν στην ολοκληρωμένη διαχείριση οικονομικής δραστηριότητας και καθημερινότητας.
Στο επίκεντρο της νέας κουλτούρας βρίσκεται το εκτεταμένο δίκτυο καταστημάτων, τα οποία όμως αλλάζουν εποχή και καθίστανται lounges για την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών. Η τάση είναι διεθνής και στοχεύει να αυξήσει την αποδοτικότητα του δικτύου ως προκεχωρημένο σημείο πώλησης και να εμβαθύνει την διάδραση με την κοινωνία, επικαλύπτοντας την έννοια τράπεζα με αυτή του financial partner.. Μέσα από το cross selling υπηρεσιών, όπως το bankassurance, τη διαχείριση χαρτοφυλακίου και την προϊόντα της ΑΕΔΑΚ, η Πειραιώς θα επιδιώξει να δώσει επιλογές που υπερβαίνουν το πλαίσιο κατάθεση, ανάληψη, δάνειο.
Ανάπτυξη δανειακού χαρτοφυλακίου
Παράλληλα, η διοίκηση εστιάζει στην διεύρυνση και διαφοροποίηση του δανειακού χαρτοφυλακίου το οποίο αναπτύσσεται με ρυθμό 5-6% ετησίως. Πλέον επιδιώκεται η χρηματοδότηση αυτοχρηματοδοτούμενων projects, κυρίως στο high end, η ανάπτυξη προϊόντων διαχείρισης ρευστότητας και χρηματοροών για επιχειρήσεις και η ενίσχυση της παρουσίας σε κλάδους με αναπτυξιακές προοπτικές και δραστηριότητες εκτός ελληνικών συνόρων.
Διαχείριση ακινήτων
Στο πλαίσιο διατήρησης υψηλών δεικτών στην απόδοση ιδίων κεφαλαίων, η Πειραιώς βρίσκεται κοντά στην ολοκλήρωση ενός πλέγματος συμφωνιών με Brook Lane, Resolute και Intrum, που θα επιτρέψει την ενεργή διαχείριση του χαρτοφυλακίου ακινήτων που διαθέτει, τόσο των ιδιοχρησιμοποιούμενων, όσο και των ανακτηθέντων. Στον σχεδιασμό έχει ενταχθεί και η ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός του αρχοντικού Σερπιέρη, επί της Πανεπιστημίου, -πρώην κεντρικά της Αγροτικής Τράπεζας-, το οποίο θα αποτελέσει τα Headquarters της Πειραιώς από το 2027.
Asset Management
Παράλληλα, αναμένει σημαντική άνοδο των εσόδων της από τον τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων (asset management), εκτιμώντας πως θα συνεχίσει να αναπτύσσεται με ταχείς ρυθμούς και τα επόμενα χρόνια. Σε αυτό θα συμβάλλει τόσο η στρατηγική ανάπτυξης στην εγχώρια αγορά, μέσω της διεύρυνσης των σχέσεων με υφιστάμενους πελάτες, όπου πλέον επιδιώκεται ενεργά η παροχή σύνθετων προϊόντων, με στόχο τόσο την προώθηση των fixed return προϊόντων της ΑΕΔΑΚ, όσο και των εξειδικευμένων υπηρεσιών private banking και wealth management.
Πέρα από το υφιστάμενο ελληνικό κοινό, πλέον, η Ελλάδα εξελίσσεται σε hub για επιχειρηματίες από τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική προς την Ευρώπη, δυναμική που αναπτύχθηκε κυρίως μέσω golden visa και πλέον διαχέεται.
Μη οργανική ανάπτυξη- Εξαγορές
Στον κλάδο αν και υπάρχουν ευκαιρίες για εξαγορές στο εξωτερικό, εν τούτοις η διοίκηση δεν έχει εντοπίσει επενδυτικά viable σενάρια, που θα ενίσχυαν την αξία για τους μετόχους, ενώ έχουν απορριφθεί deals μέσω των οποίων δεν διασφαλίζονταν η διατήρηση των στελεχών και κεφαλαίων υπό διαχείριση μετά από την εξαγορά.
Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση της Πειραιώς θα ανοίξει συζητήσεις για πιθανές εξαγορές αφού πρώτα κλείσει το gap σε επίπεδο αποτίμησης στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου, καθώς τώρα διαπραγματεύεται περίπου στο 0,75 -0,8% Price to Tangible Book Value (PTBV), όταν Εθνική και Eurobank κινούνται στο 1. Πρακτικά, αυτό μεταφράζεται σε περαιτέρω άνοδο της μετοχής… Ενδεχομένως και να το ξεπεράσει, με στόχο να διαθέτει διαπραγματευτικό πλεονέκτημα σε μια πιθανή εξαγορά, ώστε να μπορεί να προσφέρει ανταλλαγή μετοχών που δεν θα υπονομεύσει την αξία των μετόχων, αλλά θα την ενισχύσει.
Επέκταση στην Ευρώπη – Snappi
Όπως έχει από καιρό προαναγγείλει η διοίκηση της Πειραιώς, σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία της η νέα αμιγώς ψηφιακή τράπεζα, η Snappi, η οποία θα διαθέτει πανευρωπαϊκή άδεια.
«Με τον τρόπο αυτό θα είμαστε σε θέση να επεκταθούμε εκτός συνόρων, χωρίς δίκτυο καταστημάτων», δήλωσε ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου.
Μέσα από τη Snappi η Πειραιώς στοχεύει στην διεύρυνση και ηλικιακή διαφοροποίηση της πελατειακής της βάσης, επιτυγχάνοντας τόσο την διείσδυση στην καθημερινότητα των νέων, που θα δημιουργήσει και pipeline για το μέλλον, όσο και στη γεωγραφική διαφοροποίηση του κοινού της, με σχεδόν μηδενικό πρόσθετο κόστος.
Σύμφωνα με το τριετές πλάνο, οι επενδύσεις της Πειραιώς στην τεχνολογία θα φτάσουν τα 450 εκατ. ευρώ, ενδεικτικό της έντασης του ψηφιακού μετασχηματισμού και της στρατηγικής για ενίσχυση των περιθωρίων.
Τί είναι η Snappi
Η Neobank Snappi, δημιουργήθηκε ως μέρος μιας κοινοπραξίας μεταξύ της Πειραιώς του παρόχου λογισμικού τραπεζικών συστημάτων Natech και του συνεργάτη της Neptune International.
Σύμφωνα με τη διοίκηση της Πειραιώς, η ανεξάρτητη neobank θα προσφέρει “Banking-as-a-Service (BaaS), αγορά τώρα, πληρωμή αργότερα και άλλα καταναλωτικά χρηματοοικονομικά προϊόντα, αποκλειστικά με ψηφιακό και ευέλικτο τρόπο”.
Το λανσάρισμα και η επακόλουθη παροχή της θα βασίζονται στην τραπεζική τεχνολογία της Natech, την οποία ο ιστότοπος του προμηθευτή περιγράφει ως “καταλύτη για τον ψηφιακό μετασχηματισμό”, με ενότητες για καταθέσεις πολλαπλών νομισμάτων, έγκριση και χορήγηση πιστώσεων, διαχείριση πελατών, χρηματοδότηση εμπορίου και λογιστική και οικονομική αναφορά.
Η τεχνολογία επεκτάθηκε προηγουμένως στην ελληνική μονάδα της τουρκικής Ziraat Bank, η οποία επέλεξε τη Natech ως τεχνολογικό της συνεργάτη το 2020.
Μιλώντας στο λανσάρισμα της κοινοπραξίας με την Τράπεζα Πειραιώς το 2022, ο Θανάσης Ναυροζόγλου, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Natech, είχε δηλώσει ότι η Snappi θα επιδιώξει να “απευθυνθεί τόσο στους καταναλωτές όσο και στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, μέσω μιας αμιγώς ψηφιακής εμπειρίας”, με την προσδοκία να παρέχει “νέες ευκαιρίες για αυτούς, ενισχύοντας τις δυνατότητές τους μέσω της νέας πρότασης BaaS”.
Ανεβαίνει ο πήχης
Ήδη, η διοίκηση της Πειραιώς αναθεώρησε επί τα βελτίω τους στόχους για το 2024 και 2025, προβλέποντας αύξηση EBITDA, κερδών και διατήρηση υψηλών περιθωρίων, εμπεδώνοντας έτσι τις ισχυρότερες προοπτικές που δημιουργεί η οργανική ανάπτυξη στην ελληνική αγορά.
Σύμφωνα με το νέο business plan, τα καθαρά κέρδη του ομίλου της Πειραιώς εκτιμάται ότι θα φτάσουν τα 1 δισ. ευρώ εφέτος από 900 εκατ. ευρώ προηγουμένως, με την εξομαλυμένη απόδοση ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (RoaTBV) στο 15% περίπου έναντι 14% αντίστοιχα.
Η αναπροσαρμογή είναι αποτέλεσμα κυρίως των υψηλότερων καθαρών εσόδων από τόκους που αναμένονται για το σύνολο της χρονιάς.
Η εστίαση της Πειραιώς στην προσφορά προϊόντων ακόμα και παθητικής διαχείρισης κεφαλαίου, αντί για προθεσμιακές καταθέσεις, ως απάντηση στα υψηλά επιτόκια και στην προοπτική μείωσής τους, ενισχύει τη ρευστότητα, επιτυγχάνει βελτιστοποίηση της χρήσης τους και ανεβάζει τις αποδόσεις.
Η σταθερά αυξημένη οικονομική δραστηριότητα και η προώθηση επενδύσεων ενισχύουν και την παραγωγή εσόδων από προμήθειες, όπως καταγράφηκε ήδη στα αποτελέσματα του Q1 του2024, που αντιστοιχούν σε περίπου 0,8% ως ποσοστό επί του ενεργητικού για το 2024 σε σύγκριση με προηγούμενη εκτίμηση για 0,7%.
Επίσης, η μείωση του χαρτοφυλακίου των NPE’s έχει μειώσει αισθητά και το κόστος κινδύνου, το οποίο κινείται στο 0,7 από 0,8% επί του δανειακού χαρτοφυλακίου, μειώνοντας έτσι τις προβλέψεις και τα buffers.
Η πορεία της μετοχής