Από τις 6 έως τις 9 Ιουνίου, οι πολίτες των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσήλθαν στις κάλπες για να εκλέξουν τους εκπροσώπους τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ένα από τα νομοθετικά σώματα της ΕΕ και το μοναδικό άμεσα εκλεγμένο από τον λαό.
Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εκλογές που θα καθορίσουν τη σύνθεση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έως το 2029, οδήγησε σε μια στροφή προς τα δεξιά, καθώς συντηρητικές και ακροδεξιές ομάδες κέρδισαν έδαφος εν μέσω αύξησης ευρωσκεπτικιστικών, αντιμεταναστευτικών φωνών σε όλη την Ευρώπη.
Σύμφωνα με προσωρινά στοιχεία που δημοσίευσε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το πρωί της Δευτέρας, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, ένα συντηρητικό, κεντρώο η δεξιά ομάδα, συμπεριλαμβανομένων των Les Républicains της Γαλλίας και της Γερμανικής Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), πρόκειται να παραμείνει η πλειοψηφική ομάδα στο Κοινοβούλιο, με 185 εκλεγμένα μέλη, 9 περισσότερα από την προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο.
Η Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς, παραμένει η δεύτερη μεγαλύτερη ομάδα με 137 έδρες σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.
Όπως δείχνει το διάγραμμά, το Renew Europe, στο οποίο ανήκει η γαλλική προεδρική πλειοψηφία, υπέστη τις μεγαλύτερες απώλειες σε αυτές τις εκλογές, χάνοντας 22 έδρες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι Πράσινοι/Ευρωπαϊκή Ελεύθερη Συμμαχία σημείωσαν επίσης μεγάλη απώλεια, με επικεφαλής το πράσινο κόμμα της Γερμανίας, το οποίο έχασε πολλές ψήφους για τη συμμετοχή του στον ευρέως επικρινόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της χώρας, το λεγόμενο «Ampel», που μεταφράζεται σε φανάρι και συμβολίζει τα χρώματα των τριών εμπλεκόμενων κομμάτων.
Στο άλλο άκρο του πολιτικού φάσματος, οι δύο ακροδεξιές ομάδες σημείωσαν σημαντικά κέρδη:
Η ομάδα των Συντηρητικών και των Μεταρρυθμιστών, η οποία περιλαμβάνει μέλη του κόμματος Fratelli d’Italia της Ιταλίδας πρωθυπουργού Γεωργία Μελόνι, κέρδισε 4 έδρες και πιθανότατα θα είναι το τέταρτο ισχυρότερο μπλοκ στο κοινοβούλιο της ΕΕ.
Η ομάδα Ταυτότητα και Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων των νικητών των εκλογών της Γαλλίας, το Rassemblement National (Εθνικό Συλλαλητήριο) έχει κερδίσει 9 έδρες, δίνοντας στους ευρωσκεπτικιστές μια πιο δυνατή φωνή στο νομοθετικό σώμα της ΕΕ.