Ηεπίσημη έγκριση του SSM για τα μερίσματα των τραπεζών, η θετική αναθεώρηση της κερδοφορίας της Τρ. Πειραιώς και η βελτίωση της εικόνας των αγορών του εξωτερικού μετά την μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ ήταν γεγονότα που δεν πέρασαν απαρατήρητα από τους επενδυτές.
Του Μάνου Χατζηδάκη | Υπεύθυνος Τμ. Ανάλυσης | BETA ΑΧΕ
Παράλληλα η φημολογία περί ολοκλήρωσης σημαντικών εταιρικών συμφωνιών ανέβασαν την αδρεναλίνη της Αγοράς ανακόπτοντας το πτωτικό σερί των δύο προηγούμενων εβδομάδων. Πρόκειται για μια συγκυρία τακτοποίησης εκκρεμοτήτων, γεγονότα και εγκρίσεις που είναι καιρό στο προσκήνιο χωρίς να έχουν ολοκληρωθεί ενώ κατά καιρούς έχουν τύχει τιμολόγησης από τους επενδυτές. Όπως συμβαίνει κάθε φορά η Αγορά υποδέχεται τα νέα με αύξηση του βαθμού εμπιστοσύνης προς τα εμπλεκόμενα μέρη (εν προκειμένω τις τράπεζες) ανεβάζοντας τον πήχη των κεφαλαιοποιήσεων και παράλληλα αποτιμά το επόμενο γεγονός με μεγαλύτερη δόση αισιοδοξίας. Η επόμενη «εκκρεμότητα αξιοπιστίας» που έχει μπροστά του το ΧΑ έχει να κάνει με εξαγορές και συγχωνεύσεις σημαντικού ειδικού βάρους, νέα εν μέρει τιμολογημένα, σε κλίμακα που δεν θα αφήσει αδιάφορο κανένα τμήμα της αγοράς.
Τεχνική εικόνα: Κομβικό σημείο οι 1464 μονάδες
Τεχνικά, ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε φάση πώλησης έχοντας ωστόσο δώσει σοβαρές ελπίδες αντιστροφής τάσης επιστρέφοντας από τα τοπικά χαμηλά των 1.422 μονάδων. Η μάχη της ανόδου δεν έχει κερδηθεί ακόμα αφού η αναγκαία συνθήκη προϋποθέτει ανακατάληψη της αντίστασης των 1.464 μονάδων. Παρόλα αυτά η πτωτική δυναμική έχει αναχαιτιστεί, το αντίπαλο δέος των αγοραστών δήλωσε «παρών» πολύ πριν τις 1.400 μονάδες και η προοπτική πλέον αρχίζει να γυρίζει υπέρ των αισιόδοξων.
Η διάσπαση της αντίστασης των 1.464 μονάδων θα δώσει ένα νέο υψηλό 13 ετών καθώς θα σημάνει την ολοκλήρωση της διόρθωσης από τις 1.505 μονάδες με τους ταλαντωτές να υπόσχονται ένα πολύ αξιόλογο δυνητικό ανοδικό περιθώριο. Επί του παρόντος ο Γενικός Δείκτης κινείται ανάμεσα στους κινητούς μέσους των 30 και 50 ημερών, οι πτωτικές συνεδριάσεις έχουν τζίρους με φθίνουσα πορεία και ο τραπεζικός δείκτης δείχνει αρκετά ζωηρός σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά φτιάχνοντας τάση και διαθέσεις.
Αν και η εικόνα είναι οριακή το καθοδικό σενάριο μπορεί να ακυρωθεί ξαναβάζοντας στο τραπέζι την καταγραφή νέων υψηλών έτους. Η ένταση και η δυναμική της διαφυγής από την περιοχή των 1.464 μονάδων θα κρίνει και δυνητικό περιθώριο ανόδου πάνω από τις 1.505 μονάδες.
Η ατζέντα
Κομβικής σημασίας δείκτες και ανακοινώσεις αναμένονται την ερχόμενη εβδομάδα στο εξωτερικό. Την Τετάρτη αναμένεται η δημοσίευση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ με τις εκτιμήσεις να αναμένουν τον ονομαστικό δείκτη στο 3,4% και τον δομικό στο 3,6%. Ο Απρίλιος αναπτέρωσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων μετά από τρεις μήνες χειρότερων των αναμενομένων μεγεθών με τον ονομαστικό πληθωρισμό να ανακοινώνεται στο 3,4% και τον δομικό στο 3,6%, το χαμηλότερο ρυθμό από τον Απρίλιο του 2021. Μια αντίστοιχη μέτρηση θα ενισχύσει τις πιθανότητες για μείωση των αμερικανικών επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τον προσεχή Σεπτέμβριο, γεγονός που έχει τιμολογηθεί κατά 80% στις τιμές των ομολόγων.
Όλα αυτά θα γίνουν πιο ευδιάκριτα την Πέμπτη 13 Ιουνίου στην τακτική συνάντηση νομισματικής πολιτικής της FED κατά την οποία δεν αναμένονται αλλαγές στα επιτόκια παρέμβασης (5,25 – 5,50%) ωστόσο η εστίαση θα αφορά την προοπτική για το υπόλοιπο της χρονιάς.