Άγνωστες στην πραγματικότητα είναι οι απώλειες εσόδων στον τουρισμό στην Ελλάδα –χώρα που η οικονομία της στηρίζεται στον τουρισμό- από την FTI Touristik, της μητρικής του FTI Group.
«Ανάλογα με το είδος ασφαλιστηρίου συμβολαίου που είχε συνάψει η FTI Touristik, θα αποζημιωθούν οι πελάτες του», δηλώνει σήμερα στο Crisismonitor.gr ο γενικός διευθυντής της NP Ασφαλιστικής Νίκος Ζάχος. Τα δε, ξενοδοχεία για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν στα ζητήματα που θα ανακύψουν από την πτώχευση της επιχείρησης και για να καλύψουν τις απαιτήσεις τους χωρίς να έχουν δυσβάσταχτες οικονομικές επιβαρύνσεις στην διευθέτηση υποθέσεων, ο ίδιος τονίζει ότι θα πρέπει να έχουν ασφαλιστήρια νομικής προστασίας.
Εύθραυστη η οικονομία της Ελλάδος χωρίς πλέγμα ασφαλείας
Από τον ελληνικό τουρισμό λείπει το πλέγμα ασφαλείας του, παρά το γεγονός και τις προειδοποιήσεις του ΟΟΣΑ και των οικονομικών μελετών της Allianz ότι η ελληνική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και ούτως είναι εύθραυστη. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Αλέξανδρου Βασιλικού: «Αποδεικνύεται μία ακόμη φορά πως ο τουρισμός δεν προσφέρεται ούτε για υπεραισιοδοξία ούτε για εφησυχασμό, αφού από τη μια στιγμή στην άλλη μπορούν να ανατραπούν πολλά δεδομένα».
Μηχανισμός κινδύνων τουρισμού
Σύμφωνα με τον γενικό διευθυντή της NP Ασφαλιστικής το ιδανικό για την απρόσκοπτη πορεία του τουρισμού και της ελληνικής οικονομίας ήταν να υπήρχε ένα μηχανισμός ασφάλισης με άλλα λόγια μία δεξαμενή κινδύνων, ωστόσο αυτό είναι πολύ δύσκολο να γίνει στην Ελλάδα από την στιγμή που δεν έχουν γίνει τα βασικά μίας δομής δεξαμενής κινδύνων με το κράτος και ασφαλιστικές για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών.
Η πτώχευση ενός κολοσσού στον τουρισμό δεν γίνεται πρώτη φορά ώστε να δικαιολογείται η ίδια αντιμετώπιση. Εχουν γίνει πολλές στο παρελθόν και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα υπάρξουν και άλλες.