Νέους ασφαλείς διαδρόμους στις διασυνοριακές μεταφορές χρημάτων και συναλλαγές ακόμα και για αγοραπωλησίες εμπορευμάτων ανοίγει το Project Agorá της BIS, στο οποίο συμμετέχουν 7 κεντρικές τράπεζες και πολλές εμπορικές.
Η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (BIS) παρουσίασε το Project Agorá, μια πρωτοποριακή πρωτοβουλία που στοχεύει στην επανάσταση του correspondent banking μέσω του tokenization. Αυτή η κίνηση επιδιώκει να αντιμετωπίσει τις μακροχρόνιες προκλήσεις στον κλάδο, ιδιαίτερα στην προσαρμογή στις ολοένα και πιο αυστηρές κανονιστικές απαιτήσεις.
Οι παραδοσιακές διαδικασίες correspondent banking δυσκολεύτηκαν να συμβαδίσουν με τις εξελισσόμενες απαιτήσεις, εγείροντας ανησυχίες σχετικά με τη βιωσιμότητα του τρέχοντος μοντέλου. Το tokenization του correspondent banking, όπως προβλέπεται στο Project Agorá, υπόσχεται να βελτιστοποιήσει τον προέλεγχο και να επιτρέψει τον ατομικό διακανονισμό, ενισχύοντας έτσι την επαλήθευση πελατών και τις διαδικασίες καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες (AML).
Με την αξιοποίηση της tokenization, το Project Agorá στοχεύει στη σημαντική μείωση της επικάλυψης και της έλλειψης συντονισμού εντός του συστήματος. Αυτό θα ξεκλειδώσει ένα πιο αποτελεσματικό και ανθεκτικό τοπίο διασυνοριακών πληρωμών, ενισχύοντας ένα ισχυρό δίκτυο ανταποκριτών και διαδρόμων.
Στην πραγματικότητα, Με την υιοθέτηση του tokenization, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις που θέτουν τα εξελισσόμενα κανονιστικά τοπία, ενισχύοντας παράλληλα τη συνολική αποτελεσματικότητα και ασφάλεια των διασυνοριακών πληρωμών».
Η πρωτοβουλία έχει συγκεντρώσει την ευρεία προσοχή από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και ειδικούς του κλάδου.
Ενώ το Project Agorá δεν έχζει ακόμη ξεδιπλωθεί στις πραγματικές του διαστάσεις, η δυναμική του για την αναζωογόνηση του correspondent banking είναι αναμφισβήτητη. Αντιμετωπίζοντας τα προβλήματα του τρέχοντος μοντέλου, το tokenization θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για ένα πιο αποτελεσματικό, ασφαλές και συμβατό μέλλον για τις διασυνοριακές πληρωμές.
Auditor’s note: Ψηφιοποίηση δεδομένων και διαδικασιών
Το tokenization στο πλαίσιο των διασυνοριακών πληρωμών αναφέρεται στη διαδικασία μετατροπής ευαίσθητων οικονομικών πληροφοριών, όπως αριθμοί πιστωτικών καρτών ή στοιχεία τραπεζικού λογαριασμού, σε ένα μοναδικό αναγνωριστικό ή διακριτικό. Αυτό το διακριτικό χρησιμοποιείται στη συνέχεια για την αναπαράσταση των αρχικών οικονομικών πληροφοριών με ασφαλή και αποτελεσματικό τρόπο. Το tokenization χρησιμοποιείται για τη βελτίωση της ασφάλειας, τη μείωση του κινδύνου απάτης και τον εξορθολογισμό της διαδικασίας διασυνοριακών πληρωμών. Δείτε πώς λειτουργεί συνήθως το tokenization στο πλαίσιο των διασυνοριακών πληρωμών:
Προστασία ευαίσθητων δεδομένων:
Όταν ένας χρήστης ξεκινά μια διασυνοριακή πληρωμή, τα ευαίσθητα οικονομικά στοιχεία του, όπως στοιχεία πιστωτικής κάρτας, συλλέγεται αρχικά. Αντί να μεταδίδονται αυτές οι ευαίσθητες πληροφορίες απευθείας σε δίκτυα, τα οποία θα μπορούσαν να είναι ευάλωτα σε υποκλοπή ή πειρατεία, τα δεδομένα είναι διακριτικά.
Δημιουργία διακριτικών:
Οι ευαίσθητες οικονομικές πληροφορίες αντικαθίστανται από ένα διακριτικό που δημιουργείται τυχαία, το οποίο είναι μια μοναδική και χωρίς νόημα σειρά χαρακτήρων. Το διακριτικό συνήθως δημιουργείται χρησιμοποιώντας έναν ασφαλή αλγόριθμο και δεν έχει εγγενή αξία ή νόημα.
Ασφαλής μετάδοση:
Τα κωδικοποιημένα δεδομένα μεταδίδονται μέσω του διασυνοριακού δικτύου πληρωμών αντί των αρχικών ευαίσθητων πληροφοριών. Αυτό ενισχύει την ασφάλεια της συναλλαγής, καθώς τα υποκλαπέντα διακριτικά δεν χρησιμεύουν χωρίς το αντίστοιχο κλειδί για την αποκρυπτογράφηση τους.
Ασφαλής αποθήκευση:
Τα πρωτότυπα ευαίσθητα δεδομένα αποθηκεύονται με ασφάλεια σε ένα σύστημα διακριτοποίησης, το οποίο συχνά διατηρείται από ένα αξιόπιστο τρίτο μέρος, όπως ένας υπεύθυνος επεξεργασίας πληρωμών ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα. Μόνο εξουσιοδοτημένα μέρη με τα κατάλληλα κλειδιά αποκρυπτογράφησης μπορούν να ανακτήσουν και να χρησιμοποιήσουν τα αρχικά δεδομένα.
Επεξεργασία στον προορισμό:
Όταν τα δεδομένα πληρωμής με διακριτικό φτάνουν στον προορισμό, όπως ένας επεξεργαστής πληρωμών ή ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα σε άλλη χώρα, αποκρυπτογραφούνται χρησιμοποιώντας το κατάλληλο κλειδί. Στη συνέχεια, τα αποκρυπτογραφημένα δεδομένα χρησιμοποιούνται για την ολοκλήρωση της διαδικασίας πληρωμής.
Πρόληψη απάτης:
Το tokenization βοηθά στον μετριασμό του κινδύνου απάτης, καθώς τα υποκλαπόμενα διακριτικά δεν έχουν νόημα χωρίς τα αντίστοιχα κλειδιά αποκρυπτογράφησης. Ακόμα κι αν ένας κακόβουλος παράγοντας αποκτήσει πρόσβαση στα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί σε διακριτικά, έχει μικρή αξία χωρίς τη δυνατότητα αποκρυπτογράφησης τους.
Tο Project Agorá
Το Project Agorá είναι μια συλλογική προσπάθεια με επικεφαλής το BIS Innovation Hub, στην οποία συμμετέχουν επτά κεντρικές τράπεζες και πολλά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Στόχος του είναι να διερευνήσει τις δυνατότητες της tokenization στη μετατροπή των διαδικασιών correspondent banking, ενισχύοντας τελικά την αποτελεσματικότητα, την ασφάλεια και τη συμμόρφωση των διασυνοριακών πληρωμών.
Τί κάνει το tokenization
Το tokenization του correspondent banking είναι η διαδικασία μετατροπής των παραδοσιακών διαδικασιών και των περιουσιακών στοιχείων του correspondent banking σε ψηφιακά tokens σε ένα blockchain ή distributed ledger. Αυτά τα tokens αντιπροσωπεύουν αξία και μπορούν να μεταφερθούν και να διακανονιστούν με ασφάλεια και διαφάνεια.
Εφαρμογές του tokenization
Πληρωμές: Τα χρηματικά ποσά μπορούν να γίνονται tokenized (είδος ψηφιοποίησης), επιτρέποντας ταχύτερες, φθηνότερες και πιο διαφανείς διασυνοριακές πληρωμές.
Συμμόρφωση: Τα δεδομένα συμμόρφωσης, όπως οι πληροφορίες KYC (Know Your Customer) και AML (Anti-Money Laundering), μπορούν και αυτά να γίνουν tokenized και να μοιράζονται με ασφάλεια μεταξύ των τραπεζών, απλοποιώντας τις διαδικασίες συμμόρφωσης.
Περιουσιακά στοιχεία: Άλλα περιουσιακά στοιχεία, όπως τίτλοι ή εμπορεύματα, μπορούν επίσης να να καταστούν tokenized, διευκολύνοντας τη μεταφορά και τη διαχείρισή τους.
Πλεονεκτήματα
Αυξημένη αποτελεσματικότητα: Οι διαδικασίες μπορούν να αυτοματοποιηθούν και να βελτιστοποιηθούν, μειώνοντας το κόστος και τον χρόνο που απαιτείται για τις συναλλαγές.
Ενισχυμένη ασφάλεια: Η τεχνολογία blockchain παρέχει ένα ασφαλές και αμετάβλητο καθολικό για την καταγραφή των συναλλαγών.
Βελτιωμένη διαφάνεια: Όλα τα μέρη που συμμετέχουν σε μια συναλλαγή μπορούν να έχουν πρόσβαση στο ίδιο σύνολο πληροφοριών, μειώνοντας τον κίνδυνο απάτης και σφαλμάτων.
Μεγαλύτερη πρόσβαση: Το tokenization μπορεί να ανοίξει νέες αγορές και ευκαιρίες για μικρότερες τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Ποιές κεντρικές τράπεζες συμμετέχουν
Το Project Agorá είναι μια συνεργασία με επικεφαλής το BIS Innovation Hub, στο οποίο συμμετέχουν επτά κεντρικές τράπεζες:
- Τράπεζα της Γαλλίας (εκπροσωπώντας το Ευρωσύστημα)
- Τράπεζα της Ιαπωνίας
- Τράπεζα της Κορέας
- Τράπεζα του Μεξικού
- Ελβετική Εθνική Τράπεζα
- Τράπεζα της Αγγλίας
- Ομοσπονδιακή Τράπεζα Αποθεμάτων της Νέας Υόρκης