Απόφαση να παρατείνει τη μειωμένη παραγωγή πετρελαίου και τις εθελοντικές μειώσεις έλαβαν οι OPEC+, επιβεβαιώνοντας ή και υπερβαίνοντας εν μέρει τις προβλέψεις των αναλυτών, δημιουργώντας νέα δεδομένα για τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας.
Το όριο της παραγωγής στα 39 εκατ. βαρέλια, μέχρι το τέλος του 2025 επιβεβαιώνει ουσιατικά η νέα συμφωνία των OPEC+ κατά τη συνεδρίαση στο Ριάντ, μετά την ακύρωση του σχεδιασμού για τη συνεδρίαση στα κεντρικά του ΟΠΕΚ στη Βιέννη.
Οι χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ καθώς και η Ρωσία και άλλες χώρες που παράγουν πετρέλαιο, συμφώνησαν σε ένα πλαίσιο που θα συνεχίζει να υποστηρίζει υψηλότερα -από τα τρέχοντα- επίπεδα τιμών, εν μέσω διεθνούς οικονομικής επιβράδυνσης.
Η απόφαση, αν και εν πολλοίς, αναμενόμενη περιπλέκει το στοίχημα της χαλιναγώγησης του πληθωρισμού, της μείωσης των επιτοκίων και κατ επέκταση της επανάκαμψης των οικονομιών, διεθνώς και ιδιαίτερα στη Δύση.
Συνολικά, οι χώρες των OPEC+ θα συνεχίσουν να παρέχουν 39,725 εκατ. βαρέλια αργού ημερησίως έως το 2025. Αυτό που διαφοροποιήθηκε είναι τα όρια ανά χώρα, καθώς είχαν αντιδράσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).
Η συμφωνία
Αν και επετράπη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα να χαλαρώσουν τις δικές τους περικοπές κατά περίπου 300.000 βαρέλια ημερησίως, συνολικά θα διατηρηθούν εν ισχύ από όλα τα μέλη περικοπές 3,66 εκατ. βαρελιών ημερησίως έως και τα τέλη της επόμενης χρονιάς. Πέρα από αυτό, 8 κορυφαίοι παραγωγοί του οργανισμού συμφώνησαν επίσης να συνεχίσουν τις εθελοντικές περικοπές 2,2 εκατ. βαρελιών ημερησίως.
Οι περιορισμοί στοχεύουν στην ενίσχυση των τιμών και στην αποφυγή ενός παγκόσμιου πλεονάσματος προσφοράς, σε μία περίοδο μάλιστα που τα υψηλά επιτόκια, αλλά και η ενεργειακή μετάβαση πυροδοτούν ανησυχίες για τη ζήτηση.
Η τιμή του συμβολαίου Brent διαπραγματεύεται επί του παρόντος γύρω στα 83 δολάρια το βαρέλι, μακριά από το εφετινό υψηλό των 91,17 δολαρίων, ενώ το αμερικανικό ελαφρύ αργό (WTI) κινείται κοντά στα 79 δολάρια το βαρέλι.
Οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου ανέκτησαν κάποιο έδαφος την περασμένη εβδομάδα, υποστηριζόμενα από τις προσδοκίες της αγοράς για περικοπές του OPEC+ , αλλά και εν μέσω αυξημένων εντάσεων στη Μέση Ανατολή. Δεν έχουν καταφέρει πάντως να συγκεντρώσουν σημαντική δυναμική.
Αντιφατικές προσδοκίες
Η συμφωνία των OPEC+ -κατά πολλούς- κινείται εντός του πλαισίου που έχουν προεξοφλήσει οι αγορές και συνεπώς η μακροπρόθεσμη προοπτική παραμένει πτωτική, ενώ ενδεχομένως να επηρεαστεί η βραχυχρόνια τάση, διαπιστώνοντας την συσπείρωση και ευθυγράμμιση του καρτέλ.
Εάν δεν υπάρξουν αλλαγές στα θεμελιώδη δεδομένα, τα futures υποδηλώνουν επί του παρόντος ότι το WTI θα διαπραγματεύεται στα 73 δολάρια το βαρέλι σε ένα χρόνο από τώρα, επίπεδα 5% χαμηλότερα από τα τρέχοντα.
Τον Απρίλιο, οι fund managers περιόρισαν τις καθαρές τους θέσεις long στο WTI – το κύριο συμβόλαιο μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου των ΗΠΑ – κατά 20,6% και αύξησαν τις θέσεις τους short (πώλησης) κατά 97,5%.
Οι υπολογισμοί με βάση το WTI είναι διαφορετικοί από του Brent, καθώς λαμβάνουν υπόψη κυρίως τα αποθέματα και την παραγωγή στις ΗΠΑ και ενσωματώνουν την πορεία του Brent και της παραγωγής του OPEC+ συμπληρωματικά.
Ελλιπής συμμόρφωση
Οι προβλέψεις για πτώση των τιμών έχουν να κάνουν εν πολλοίς με το γεγονός ότι οι έως τώρα συμφωνηθείσες μειώσεις προσφοράς δεν τηρήθηκαν από αρκετά μέλη.
Η ελλιπής συμμόρφωση με τους συμφωνηθέντες περιορισμούς αποτέλεσε μήλο έριδος μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και άλλων κορυφαίων παραγωγών. Η Ρωσία, το Ιράκ και το Καζακστάν αντίστοιχα υπερπαρήγαγαν 200.000 βαρέλια την ημέρα, 240.000 βαρέλια την ημέρα και 72.000 βαρέλια την ημέρα τον Απρίλιο, σύμφωνα με την υπηρεσία εμπορευμάτων Platts της S&P Global.
Παρόλα αυτά η ζήτηση για αργό του OPEC+ αναμένεται να αυξηθεί το επόμενο έτος κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα. Αν αυτή η εκτίμηση επιβεβαιωθεί τότε δεν αποκλείεται να δώσει ώθηση στις τιμές – αν και συγκρατημένη.