Κλειστά κρατά τα χαρτιά της η διοίκηση της Ελλάκτωρ για την επόμενη μέρα του ομίλου, οι δραστηριότητές του οποίου έχουν περιοριστεί ασφυκτικά πλέον.
Ο όμιλος Ελλάκτωρ μπορεί να προσέφερε ιδιαίτερα μεγάλες αποπληρωμές μετόχων για το 2023, καθώς οι πωλήσεις περιουσιακών στοιχείων ανέβασαν τα κέρδη στα 116 εκατ. και το ταμείο στα 700 εκατ., η στρατηγική όμως για την επόμενη ημέρα παραμένει θολή, και η προοπτική επίτευξης οργανικών αποδόσεων απογοητευτική.
Ο CEO της Ελλάκτωρ, Ευθύμιος Μπουλούτας, στην ενημέρωση των αναλυτών ανέφερε ότι οι μέχρι τώρα κινήσεις δημιούργησαν αξία στον μέτοχο, με τον όμιλο να έχει αυξημένη κερδοφορία, ύψους 116 εκατ. ευρώ. Ερωτηθείς όμως για την στρατηγική είπε ότι: «Επεξεργαζόμαστε σενάρια, αλλά το Δ.Σ. δεν έχει πάρει ακόμα αποφάσεις».
Αναφορικά με τη θυγατρική για τα ακίνητα, Reds, η οποία οδεύει εκτός Χρηματιστηρίου, ο κ. Μπουλούτας είπε ότι ήδη η Ελλάκτωρ έχει στην κατοχή της μερίδιο 97%. Η κίνηση της δημόσιας πρότασης σύμφωνα με τη διοίκηση του εν λόγω Ομίλου, θα του δώσει ευελιξία για την ανάπτυξη των επενδύσεων ύψους περίπου 350 εκατ. ευρώ (Γούρνες Ηρακλείου όπου ωριμάζει η έκταση για χρήσεις εμπορικές – τουριστικές, καζίνο κ.α., Καμπάς όπου είναι σε εξέλιξη το τελικό business plan, Μαρίνα Αλίμου όπου αναμένεται η ΚΥΑ για έκδοση οικοδομικών αδειών κ.α.).
Στο παρελθόν είχαν κυκλοφορήσει σενάρια για το ενδεχόμενο ισχυροποίησης της συμμετοχής των Ολλανδών της Reggeborgh στην Alpha Bank, είτε αυτόνομα είτε σε συνδυασμό με την Ελλάκτωρ. Το σενάριο αυτό υποχώρησε μετά το deal με τη Unicredit για τη Ρουμανία. Το θέμα ωστόσο παραμένει ανοιχτό…
Μέρισμα για… λίγους
Η Ελλάκτωρ ανακοίνωσε μεν τη μεγαλύτερη διανομή κερδών που έχει υπάρξει τα τελευταία 25 χρόνια, με την έγκριση επιστροφής κεφαλαίου 174,096 εκατ. ευρώ, ή 0,50 ευρώ ανά μετοχή.
Ωστόσο, όπως έχει επισημάνει το Crisis Monitor, βασικοί δικαιούχοι του μερίσματος είναι οι Ολλανδοί και ο όμιλος Βαρδινογιάννη. Ειδικότερα, βάσει του μετοχολογίου της Ελλάκτωρ, το ευρύ επενδυτικό κοινό με συνολικό ποσοστό 15,17% θα μοιραστεί περίπου 26 με 27 εκατ., ο βασικός μέτοχος, η ολλανδική Reggeborgh με 45,17%, περίπου 80 εκατ. και η Motor Oil με 29,87% περίπου 52 εκατ. ευρώ.
Διπλό όφελος για τη Motor Oil
Η εισηγμένη με τις πωλήσεις των assets της (μεταξύ άλλων, Άκτωρ, Άνεμος, Smart Park) έχει συγκεντρώσει ρευστότητα ύψους 700 εκατ. ευρώ.
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι η Motor Oil λαμβάνει μέσω της επιστροφής κεφαλαίου μέρος των κεφαλαίων που διέθεσε για την εξαγορά της Anemos, περιορίζοντας έτσι ουσιαστικά το συνολικό τίμημα.
Σύμφωνα με όσα είπε κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Ομίλου, Γιώργος Μυλωνογιάννης, βάσει του αρχικού προγραμματισμού, η αποκοπή του δικαιώματος της επιστροφής εκτιμάται για τις 22 Ιουλίου, με την έναρξη της καταβολής στις 26 Ιουλίου. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η καταβολή του ποσού δεν θα επηρεάσει τη χρηματοοικονομική εικόνα της Ελλάκτωρ.
Συμβιβασμός με Καλλιτσάντση
Στην πρόσφατη γενική συνέλευση των μετόχων της Ελλάκτωρ εγκρίθηκε και θέμα που αφορούσε στην παροχή έγκρισης στο διοικητικό συμβούλιο για τη διαπραγμάτευση και υλοποίηση συμφωνίας με τον πρώην βασικό μέτοχο Τάσσο Καλλιτσάντση, με τον οποίο οι Ολλανδοί βρίσκονται στα δικαστήρια. Το θέμα που υπερψηφίστηκε αφορούσε στην «Παροχή εξουσιοδότησης προς το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας για τη διαπραγμάτευση και υπογραφή ιδιωτικών συμφωνητικών εξώδικης επίλυσης διαφορών και ανάκλησης δικαστικών μέτρων».