Εκτός θέσης πιάνονται -εκ νέου- η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση καθώς μερικές ώρες πριν τη διάλυση της βρετανικής Βουλής για τις πρόωρες εκλογές, διακομματική ομάδα 50 πολιτικών -και εν ενεργεία βουλευτών-, με αυξημένη επιρροή, κατέθεσε μέσω Κοινοβουλίου αίτημα για έμμεση αναγνώριση των κατεχομένων από το Ηνωμένο Βασίλειο.
Μια διακομματική ομάδα 50 πολιτικών (βουλευτών, πρώην βουλευτών και κομματικών στελεχών) με επιρροή προέτρεψε τον υπουργό Εξωτερικών Λόρδο Κάμερον να τερματίσει την «τιμωρητική και άδικη απαγόρευση» του Ηνωμένου Βασιλείου στις απευθείας πτήσεις προς την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ), όπως αναφέρουν τα Κατεχόμενα στην επιστολή.
Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη απάντησης-αντίδρασης από την Ελλάδα, καθώς σε αυτή τη συγκυρία η σιωπή συνιστά αποδοχή της προσπάθειας της Τουρκίας να θέσει την ατζέντα στη διεθνή σκηνή. Έτσι επιβεβαιώνεται η άτυπη συμφωνία Αθήνας – Άγκυρας για διαχωρισμό του Κυπριακού από τα διμερή θέματα και απουσία κινήσεων που θα μπορούσαν να διαταράξουν τον διμερή διάλογο.
Η επιστολή
Η επιστολή στάλθηκε στον Υπουργό Εξωτερικών ως τελευταία προσπάθεια πριν από τη διάλυση του κοινοβουλίου για τις γενικές εκλογές, αλλά είχε την υποστήριξη μεταξύ άλλων του Εργατικού Τζακ Στρο και του Τόρις Sir Iain Duncan Smith.
Η κίνηση αυτή αποτελεί απόδειξη της βαθιάς επιρροής της Τουρκίας στη βρετανική πολιτική, της μεθοδικής δουλειάς που γίνεται στα παρασκήνια και αποκαλύπτει την πλήρη απουσία αντίρροπων δυνάμεων από την Ελλάδα, καθώς και πλήρη εγκατάλειψη της Κύπρου. Τέτοιες εξελίξεις καταδεικνύουν ότι το κλίμα για την Λευκωσία στη Μεγάλη Βρετανία δεν είναι καλό, ενόψει του νέου κύκλου διαπραγματεύσεων με τον νέο απεσταλμένο του ΟΗΕ.
Αν και το αίτημα δεν μπορεί να επηρεάσει την τρέχουσα κυβερνητική πολιτική, που είναι στη γραμμή απαγόρευσης πτήσεων προς την κατεχόμενη Κύπρο, οι βουλευτές, πρώην βουλευτές και πολιτικά στελέχη επιχειρούν με τον τρόπο αυτό να προτάξουν το ζήτημα στο πλαίσιο του επανασχεδιασμού της εξωτερικής πολιτικής της Μεγάλης Βρετανίας.
Μόνο η αναφορά στην κατεχόμενη Κύπρο ως Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου συνιστά μήνυμα στην κατεύθυνση όχι μόνο της έμμεσης αναγνώρισης αλλά και της αποδοχής της λύσης των δύο κρατών που προωθεί ο Ταγίπ Ερντογάν, η οποία αντίκειται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Τέτοιες πρωτοβουλίες κατοχυρώνουν και εμπεδώνουν την αναθεωρητική στρατηγική της Τουρκίας μέσα σε μια από τις εγγυήτριες δυνάμεις και καταδεικνύουν την πρόθεση της Τουρκίας να ανεβάσει έτι περαιτέρω το ζήτημα σε εθνικά και διεθνή φόρα.
Περνάνε την πλατφόρμα Ερντογάν
Μεταξύ των υπογραφόντων είναι και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των Εργατικών, Τζακ Στροου, είχε την ευθύνη για τις εν τέλει αποτυχημένες προσπάθειες για την προώθηση του σχεδίου Ανάν, λόγω της άρνησης των Ελληνοκυπρίων στο Δημοψήφισμα. Ο ίδιος αργότερα διαφώνησε ανοιχτά με την επιλογή της Βρετανίας να επιτρέψει την εισδοχή της Κύπρου στην ΕΕ, χωρίς να έχει επιλυθεί το Κυπριακό.
Πρώην και νυν Βουλευτές έστειλαν επιστολή στον Λόρδο Κάμερον, τον Υπουργό Εξωτερικών, εκφράζοντας σοβαρές ανησυχίες για τη μεταχείριση της ΤΔΒΚ -όπως την χαρακτηρίζουν- και ζητώντας «την έναρξη απευθείας πτήσεων από το Ηνωμένο Βασίλειο προς το διεθνές αεροδρόμιο Ercan – το μεγαλύτερο αεροδρόμιο της νήσου Κύπρου».
Ζητούν από τον υπουργό Εξωτερικών να τερματίσει «μία από τις πιο περιοριστικές πολιτικές οποιασδήποτε χώρας στην Ευρώπη όσον αφορά τα αεροπορικά ταξίδια στο Ερτζάν».
Οι βουλευτές επισημαίνουν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επιτρέπει πτήσεις προς κράτη που δεν είναι μέλη του ΟΗΕ, όπως το Κοσσυφοπέδιο και σε χώρες που δεν αναγνωρίζει, όπως η Ταϊβάν. Το ερώτημα είναι «γιατί όχι στη βόρεια Κύπρο;»
Ρωσική και Ιρανική απειλή
Ισχυρίζονται ότι τα αεροπορικά ταξίδια προς τα κατεχόμενα -ΤΔΒΚ αναφέρουν στην επιστολή- δεν αποτελούν κίνδυνο και δεν υπάρχει ιστορικό κακής ασφάλειας. Ισχυρίζονται ότι το αεροδρόμιο Ercan συμμορφώνεται με τα διεθνή πρότυπα αεροπορικής ασφάλειας και φιλοξενεί με ασφάλεια εκατοντάδες χιλιάδες επιβάτες κάθε χρόνο.
Αλλά οι βουλευτές από διάφορα κόμματα έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι εάν το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίσει να αποτυγχάνει να συνεργάζεται με την ΤΔΒΚ, «θα διακινδυνεύσει να αφήσει χώρες όπως η Ρωσία και το Ιράν να το κάνουν – αμφισβητώντας ουσιαστικά τη στρατηγική βάση του Ηνωμένου Βασιλείου στην ανατολική Μεσόγειο».
Το lobbying της Τουρκίας
Η επιστολή ακολουθεί έκκληση για δράση από την ισχυρή τουρκοκυπριακή διασπορά που αριθμεί 300,000 άτομα στη Βρετανία και έρχεται καθώς ανακοινώθηκαν νέες γενικές εκλογές, συνιστώντας αποτέλεσμα πίεσης στους βουλευτές. Οι Τουρκοκύπριοι, οι φίλοι και οι οικογένειές τους, θα ασκήσουν επίσης πίεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και σε άλλα μεγάλα κόμματα να δεσμευτούν για τον τερματισμό αυτής της άδικης κατάστασης.
Της εκστρατείας ηγείται ο πρόεδρος της ΤΔΒΚ Ερσίν Τατάρ, ο οποίος υποστηρίζει την πρόταση Ερντογάν για λύση δύο κρατών.
Ο Τσετ Ραμαντάν, ιδρυτής του Freedom and Fairness για τη Βόρεια Κύπρο, δήλωσε: «Είναι καιρός το Ηνωμένο Βασίλειο να τερματίσει την οπισθοδρομική απαγόρευση πτήσεων προς την ΤΔΒΚ. Αυτό είναι κάτι που είχε υποσχεθεί πριν από 20 χρόνια και δεν έχει ακόμη εκπληρωθεί.
«Στο Ηνωμένο Βασίλειο ζουν περίπου 300.000 Τουρκοκύπριοι και στη Βόρεια Κύπρο 15.000 Βρετανοί ομογενείς. Οι επαχθείς και περιττοί κανόνες πτήσης δημιουργούν μόνο ένα σκληρό βάρος για όσους επιθυμούν να επισκεφθούν μέλη της οικογένειας ή να πάνε διακοπές.
«Τα κόμματα του Ηνωμένου Βασιλείου πρέπει να δεσμευτούν ότι θα επιτρέψουν την επανεκκίνηση των απευθείας πτήσεων και θα επαναλάβουμε αυτήν την έκκληση σε όποιον σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση».
Ωστόσο, μια τέτοια κίνηση θα συναντήσει σθεναρές αντιστάσεις από την κυπριακή κυβέρνηση στα νότια του νησιού που είναι το αναγνωρισμένο κράτος και θα μπορούσε να απειλήσει με επανάληψη της σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ΕΕ.