Μπορεί η Ευρωζώνη να μετράει αντίστροφα για την πρώτη μείωση επιτοκίων που έχει δρομολογηθεί για τη συνεδρίαση του Ιουνίου, ο χρονισμός της δεύτερης και ο βηματισμός της ΕΚΤ δεν έχουν ακόμη αποσαφηνιστεί, ενώ οι τοποθετήσεις των αξιωματούχων και ή έως τώρα ροή δεδομένων έχουν μετριάσει τις προσδοκίες.
Οι οικονομολόγοι ανατρέπουν τις προσδοκίες τους για το πόσο θα μειώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, πριν ακόμη ανακοινώσει την πρώτη κίνηση στην κατεύθυνση αλλαγής του κύκλου της νομισματικής πολιτικής, σύμφωνα με έρευνα του Bloomberg.
Οι ερωτηθέντες αναμένουν ότι η πρώτη από τις έξι 25άρες μειώσεις στα επιτόκια — που επί του παρόντος βρίσκονται στο 4% — θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.
Πρόκειται για αναθεώρηση της πολιτικής που σκιαγραφούσαν τον πριν από τη συνεδρίαση του Απριλίου.
Έκτοτε, αξιωματούχοι προεξάρσουσας της Κριστίν Λαγκάρντ ενίσχυσαν τις προσδοκίες για μείωση τον Ιούνιο που θα έδινε προβάδισμα στην ΕΚΤ έναντι της Federal Reserve και της Τράπεζας της Αγγλίας. Αλλά η οικονομία της Ευρωζώνης αποδεικνύεται εξαιρετικά ανθεκτική και ήδη δείχνει σαφείς ενδείξεις ανάκαμψης, με αποτέλεσμα οι αναλυτές να μετριάσουν τις προσδοκίες τους για τη δραστικότητα των μέτρων της ΕΚΤ.
Γεράκια όπως το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel και ο πρόεδρος της Bundesbank Joachim Nagel θέλουν να περιμένουν μέχρι τον Σεπτέμβριο πριν σκεφτούν μια δεύτερη κίνηση στο μέτωπο των επιτοκίων, ενώ οι οικονομολόγοι εκτιμούν ότι μια διστακτική Fed θα περιορίσει το περιθώριο ελιγμών της ΕΚΤ.
Η επικοινωνία των προθέσεων της ΕΚΤ χωρίς να εγκλωβιστεί σε ένα συγκεκριμένο σενάριο μπορεί -για άλλη μια φορά- να είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για τη Λαγκάρντ.
Οι ερωτηθέντες εξακολουθούν να θεωρούν ότι ο πληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την οικονομία της ευρωζώνης, ακολουθούμενος από τις επιπτώσεις από τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ και τις γεωπολιτικές εντάσεις.
Ο πληθωρισμός πιθανώς επιτάχυνε τον Μάιο μετά από δύο μήνες στο 2,4%. Κοιτάζοντας κάτω από το καπό, η αύξηση των μισθών απροσδόκητα απέτυχε να χαλαρώσει στις αρχές του 2024,
ενισχύοντας την πίεση στις τιμές των υπηρεσιών που συνεχίζουν να αυξάνονται με ρυθμό σχεδόν 4%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων δεν αναμένουν από την ΕΚΤ να προσφέρει κανενός είδους καθοδήγηση από τη μια συνάντηση πολιτικής στην άλλη – ειδικά επειδή οι αξιωματούχοι έχουν δεσμευτεί να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στις τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις.
Περίπου το 84% των οικονομολόγων λέει ότι μια τέτοια εστίαση καθιστά πιο πιθανές τις μετακινήσεις επιτοκίων κάθε τρεις μήνες, αν και το 92% λέει ότι αυτό δεν αποκλείει τη δράση στο ενδιάμεσο. Υπογραμμίζοντας ακριβώς αυτή την πιθανότητα, ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau έχει προειδοποιήσει να μην προεξοφληθεί νέα μείωση επιτοκίων τον Ιούλιο.
Αυτή τη φορά, oι ερωτηθέντες στην έρευνα δεν αναμένουν αναθεωρήσεις των προβλέψεων της ΕΚΤ – εκτός από την αύξηση των προοπτικών για οικονομική επέκταση το 2024 μετά από ένα καλύτερο από το προβλεπόμενο πρώτο τρίμηνο.
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι οι προοπτικές θα παραμείνουν σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητες
Σύμφωνα με τις προβλέψεις και τα στοιχήματα στα παράγωγα, οι αγορές έχουν ενσωματώσει πλήρως σενάριο για δύο μειώσεις επιτοκίων, ενώ μια τρίτη συγκεντρώνει πιθανότητες 30%. Για τις ΗΠΑ οι αγορές προβλέπουν με σιγουριά μία μείωση, ενώ μια δεύτερη συγκεντρώνει πιθανότητες μόλις 20%.
Arbitrage…
Σχεδόν τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων λένε ότι η ευρωζώνη έχει τη δική της δυναμική πληθωρισμού και δεν ακολουθεί απλώς τις ΗΠΑ. Ωστόσο, μόνο το 6% λέει ότι η ΕΚΤ μπορεί να αποσυνδεθεί πλήρως από τη Fed στον καθορισμό των επιτοκίων.
Περίπου το 85% εκτιμά ότι η ΕΚΤ θα πρέπει να διατηρήσει τα επιτόκια υψηλότερα από ό,τι θα έκανε διαφορετικά εάν η Fed καθυστερήσει τη χαλάρωση, για να αντιμετωπίσει τις πληθωριστικές πιέσεις από το ασθενέστερο ευρώ. Οι περισσότεροι οικονομολόγοι λένε ότι η ΕΚΤ μπορεί να μειώσει τρεις φορές εάν η Fed υποστηρίξει.