Ενδείξεις συσσώρευσης με αυξημένη μεταβλητότητα παρουσίασε το Χρηματιστήριο της Αθήνας, καθώς οι επενδυτές προετοιμάζονται για τη λήξη του πενταμήνου και την αναθεώρηση των MSCI, ενώ ταυτόχρονα τα τεχνικά μοντέλα trading έχουν υποχρεώσει μεγάλα accounts σε κινήσεις stop loss και risk limmiting, επηρεάζονται και μετοχές που η γενικότερη εικόνα τους είναι ανθεκτική.
Παρά τις αρχικές ενδείξεις για εκδήλωση αντίδρασης η αγορά δεν κατάφερε να ανταποκριθεί, με αποτέλεσμα να δοκιμάσει τελικά στηρίξεις σε χαμηλότερα επίπεδα. Ωστόσο, ο περιορισμένος τζίρος που ξεπέρασε οριακά τα 100 εακτ. -αφαιρουμένων των πακέτων, καταδεικνύει το κλίμα επιφυλακτικότητας που επικρατεί ενόψει και της λήξης του χρηματιστηριακού πενταμήνου καθώς και ενόψει της αναδιάρθρωσης των δεικτών MSCI, με τις αλλαγές να έχουν μεν ανακοινωθεί, η εφαρμογή τους όμως ξεκινά από την πρώτη συνεδρίαση του Ιουνίου.
Στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι πωλητές πήραν λιγότερο επιθετικές πρωτοβουλίες, εξ ου και ο σχετικά χαμηλότερος τζίρος, όμως αποδείχθηκαν ικανές προκειμένου να πιέσουν τους βασικούς δείκτες και επιμέρους μετοχές, σε ακόμα χαμηλότερα επίπεδα, πριν την αντίδραση που ήλθε κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών και η οποία δεν έδωσε το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Με διαθέσεις αντίδρασης και οριακά κέρδη οι κύριες Ευρωπαϊκές Αγορές, με τους ενεργούς επενδυτές να τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού στην Ευρωζώνη που θα ανακοινωθούν αύριο, ενώ θα ακολουθήσει η ανακοίνωση του δείκτη για δαπάνες προσωπικής κατανάλωσης στις ΗΠΑ, ο προτιμώμενος δείκτης της Federal Reserve για τον πληθωρισμό.
Ταυτόχρονα οι traders τιμολογούν τα στοιχεία από την έκθεση Beige Book της Fed σύμφωνα με τα οποία “η Αμερικανική Οικονομία συνέχισε να αναπτύσσεται από τις αρχές Απριλίου έως τα μέσα Μαΐου, αλλά οι Επιχειρήσεις έγιναν πιο απαισιόδοξες όσον αφορά το μέλλον ενώ ο πληθωρισμός αυξήθηκε με μέτριο ρυθμό”.
Υπό επανεξέταση και τα στοιχεία του ΑΕΠ στις ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, η Αμερικανική Οικονομία αναπτύχθηκε με βραδύτερο ρυθμό το πρώτο τρίμηνο του 2024 από ότι είχε μετρηθεί αρχικά, σύμφωνα με τα αναθεωρημένα στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών. Ειδικότερα, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 1,3%, έναντι αρχικής μέτρησης 1,6%. Η αναθεωρημένη μέτρηση ευθυγραμμίστηκε με τις προβλέψεις των αναλυτών.
Η συνεδρίαση
Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε μεταξύ 1449,49 (+0,50%) και 1433,71 μονάδων (-0,59%). Στις 17.00 βρέθηκε στις 1440,38 (-0,13%) και ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στις 1439,91 μονάδες, με ημερήσιες απώλειες 0,16%.
Ο τζίρος στα 122 εκατ., από τα οποία τα 13,1 εκατ. αφορούν προσυμφωνημένες συναλλαγές (ΜΠΕΛΑ, ΣΑΡ, OPTIMA, ΠΕΙΡ, ΙΝΚΑΤ, ΕΥΡΩΒ, ΕΤΕ, ΟΤΕ), ενώ οι ΠΕΙΡ, ΕΤΕ, ΑΛΦΑ και ΕΥΡΩΒ απασχόλησαν το 52% της συνολικής μικτής αξίας συναλλαγών.
Από τον συνολικό τζίρο των 122 εκατ., τα 110,5 εκατ. αφορούν συναλλαγές σε μετοχές του FTSE25.
Καλύτερη της ενδοσυνεδριακής, αλλά δεν ενθουσιάζει η τελική εικόνα με 53 ανοδικούς τίτλους, έναντι 79 πτωτικών, ενώ 7 τίτλοι τερμάτισαν τη συνεδρίαση με απώλειες μεγαλύτερες του 3%.
Καμία ουσιαστική διάθεση αλλαγής εικόνας σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση, καθώς οι traders που δραστηριοποιούνται σε αυτό το κομμάτι του ταμπλώ, περιμένουν τα “βαριά χαρτιά” να πάρουν περισσότερες πρωτοβουλίες.
Μετά το ανοδικό σερί των προηγούμενων ημερών αλλά, πολύ περισσότερο, μετά την αναθεωρημένη, προς τα κάτω, μέτρηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ, διαθέσεις αποκλιμάκωσης των αποδόσεων, καταγράφεται στην Αγορά ομολόγων. Πιο συγκεκριμένα, στο 4,93% υποχωρεί η απόδοση του Αμερικανικού 2ετους τίτλου, στο 4,56% αυτή του αντίστοιχου 10ετους, στο 3,665% η απόδοση του Ελληνικού 10ετους τίτλου.
Στο ταμπλό
Στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων του Χ.Α., η ΕΕΕ (11,6), ακολουθούμενη από EΥΡΩΒ (7,6), ΕΤΕ (7,4), ΟΤΕ (5,7), ΟΠΑΠ (5,4), ΜΥΤΙΛ (5,2), ΠΕΙΡ (4,5), ΔΕΗ (4,3), ΑΛΦΑ (3,7), ΜΠΕΛΑ (3,7), ΜΟΗ (3), ΕΛΠΕ (2,5), TITC (2,4), ΤΕΝΕΡΓ (2,2), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (1,7), BIO (1,6), CENER (1,6), ΛΑΜΔΑ (1,2) και ΑΡΑΙΓ (1,1 δισ. ευρώ).
Και τα δύο πρόσημα άλλαξαν οι μετοχές των τεσσάρων συστημικών Τραπεζών, με την τελική εικόνα να μην αφήνει και μεγάλα περιθώρια αισιοδοξίας, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα (Alpha BankΑΛΦΑ -2,42% -2,42%, Εθνική +0,05%, Eurobank +0,74%, Πειραιώς -0,25%).
Καλύτερη του Τραπεζικού, η τελική εικόνα στο ταμπλώ των μη Τραπεζικών blue chips, όπου διακρίθηκαν οι ΑΡΑΙΓ (+1,12%), ΒΙΟ (+2,66%), ΓΕΚΤΕΡΝΑ (+1,58%), ΔΕΗ (+1,07%), ΜΠΕΛΑ (+1,73%), ΚΟΥΕΣ (+0,94%), ΟΤΟΕΛ (+0,84%), CENER (+2,24%), TITC (+1,31%), ΤΕΝΕΡΓ (+1,05%)
Υπενθυμίζεται ότι από σήμερα, οι μετοχές της ΕΕΕ (-2,75%) διαπραγματεύονταν χωρίς τα €0,93 ανά μετοχή.
Ο μοναδικός τίτλος, από το σύνολο των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης, που κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, ήταν αυτός της Cenergy (+2,24%), που συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις και δείχνει να διαθέσεις να επαναπροσεγγίσει τα πρόσφατα ιστορικά υψηλά, καθώς άρεσαν στην Αγορά τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου που ανακοίνωσε η Εισηγμένη Η πρώτη στήριξη στα 7,06 ευρώ (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και η πρώτη αντίσταση στα 9,00 ευρώ.
Σύμφωνα με τις χθεσινές ανακοινώσεις, η μετοχή της ΕΥΔΑΠ (-0,84%) παραμένει στην σύνθεση του FTSE25, αλλά ο τίτλος συνεχίζει να δείχνει αδύναμος. Σήμερα δεν ήλθε σε επαφή με το θετικό πρόσημο, ενώ συμπλήρωσε τρεις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις. Το ημερήσιο “stop long” στα 5,42 ευρώ, ενώ για μία πρώτη ένδειξη αλλαγής της τεχνικής εικόνας, η μετοχή πρέπει να αφήσει πίσω της την ζώνη 5,90 – 5,98 ευρώ (συγκλίνουν οι δύο ΚΜΟ 200 ημερών).
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία της Alpha Trust, η σημερινή συνεδρίαση αφαίρεσε από τη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χ.Α. 0,2 δισ., στα 100,2 δισ. ευρώ.
Οι Citi και JP Morgan εκτιμούν ότι τα αποτελέσματα του ΟΠΑΠ, για το πρώτο τρίμηνο, ήταν συνεπή με τις εκτιμήσεις των αναλυτών και το consensus. H Citi δίνει σύσταση “buy” με τιμή – στόχο τα 18,50 ευρώ και η JPM σύσταση “overweight” με τιμή – στόχο τα 20 ευρώ.
Μέσω των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι Alpha Bank, Motor Oil, ΟΠΑΠ και στο υψηλό οι ΓΕΚΤΕΡΝΑ, Viohalco, Quest, Autohellas.