Αφού οι παγκόσμιες τιμές των τροφίμων σκαρφάλωσαν σε πρωτοφανή υψηλά το 2022, καθώς οι κρυμμένες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19 επιδεινώθηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το επακόλουθο μπλοκάρισμα των ζωτικών εξαγωγών σιτηρών της χώρας, οι τιμές των βασικών προϊόντων έπεσαν ξανά στα επίπεδα του 2021 το 2023.
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO), ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO διαμορφώθηκε στις 119,1 μονάδες τον Απρίλιο του 2024, υποδηλώνοντας αύξηση 19% στις παγκόσμιες τιμές των βασικών προϊόντων διατροφής σε σύγκριση με τη βασική περίοδο 2014-2016.
Πρόκειται όμως για κάμψη, συγκριτικά με το υψηλό του Μαρτίου του 2022 όταν και οι τιμές είχαν εκτοξευθεί στο 160, λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ακόμη και πριν από αυτό, οι τιμές των τροφίμων κατέγραφαν σημαντικά κέρδη καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021, καθώς οι διακοπές της εφοδιαστικής αλυσίδας επηρέασαν πολλά αγαθά κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι οπισθοδρομήσεις στη συγκομιδή προστέθηκαν επίσης στην ανάπτυξη.
Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ιδιαίτερα μεγάλο αντίκτυπο στους υποδείκτες για τα δημητριακά και το λάδι, δύο από τους πέντε δείκτες που συνθέτουν τον Δείκτη Τιμών Τροφίμων του FAO. Παρά όλα αυτά, η περιοχή αναφέρεται συχνά ως το καλάθι του ψωμιού του κόσμου λόγω του κύριου ρόλου της στον παγκόσμιο εφοδιασμό σιτηρών με φυτικά έλαια, ένα άλλο από τα κύρια εξαγωγικά αγαθά της Ουκρανίας. Και οι δύο δείκτες εκτινάχθηκαν αμέσως μετά την επίθεση της Ρωσίας, αλλά έχουν υποχωρήσει ξανά στα επίπεδα που παρατηρήθηκαν τελευταία φορά στα τέλη του 2020 έκτοτε.
Μετά την αρχική διακοπή των εξαγωγών τροφίμων από την Ουκρανία, η Πρωτοβουλία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας και οι εναλλακτικές ναυτιλιακές διαδρομές επέτρεψαν στη χώρα να επαναλάβει αυτές τις ζωτικής σημασίας εξαγωγές, τόσο για την οικονομία της Ουκρανίας όσο και για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
You will find more infographics at Statista