Σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις για βρίσκονται Τουρκία και Κίνα τη δημιουργία εργοστασίων παραγωγής πυρηνικής ενέργειας.
Ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ, δήλωσε, μιλώντας στο δίκτυο CGTN, ότι οι διαπραγματεύσεις Τουρκίας-Κίνας για τους σταθμούς πυρηνικής ενέργειας, που σχεδιάζονται στην περιοχή της Θράκης, συνεχίζονται.
Οι σχεδιασμοί έχουν προκαλέσει αντιδράσεις στην Ελλάδα, η οποία έχει ζητήσει την παρέμβαση της Ευρώπης, αλλά μετά την τελευταία ενεργειακή κρίση, δεν υπάρχουν αρκετές φωνές που θα ήθελαν να περιορίσουν την αύξηση της ενεργειακής ικανότητας της Τουρκίας….
«Η συνεργασία μας με την Κίνα στον πυρηνικό τομέα χρονολογείται από το 2016. Εκτοτε βρισκόμαστε σε διαπραγματεύσεις για την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών αντιδραστήρων στη Θράκη. Τώρα έχουμε έναν πιο στέρεο οδικό χάρτη μπροστά μας και ελπίζω ότι θα μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε όλες αυτές τις διαπραγματεύσεις. Εργαζόμαστε για να οριστικοποιήσουμε αυτή τη διακυβερνητική συμφωνία μέσα σε λίγους μήνες», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, υπογραμμίζοντας τις μεγάλες ευκαιρίες συνεργασίας στον τομέα της ενέργειας μεταξύ Τουρκίας και Κίνας.
Ο Αλπαρσλάν Μπαϊρακτάρ είπε ότι οι επενδύσεις θα πρέπει να αυξηθούν προκειμένου να καλυφθεί η αυξανόμενη ενεργειακή ζήτηση στην Τουρκία, ενώ παράλληλα καταβάλλονται προσπάθειες και για τη μείωση της τουρκικής εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας.
«Η Κίνα ξεχωρίζει ως παγκόσμια ηγέτιδα στο μέτωπο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Έχει τους μεγαλύτερους προμηθευτές εξοπλισμού για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στον κόσμο. Αλλά και στον χώρο της πυρηνικής ενέργειας, κατασκευάζει πολλούς νέους αντιδραστήρες. Ως εκ τούτου, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στη συνεργασία με την Κίνα στον τομέα της ενέργειας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, υποστηρίζοντας ότι είναι πιθανό ως τον ερχόμενο Οκτώβριο να έχουν υπογραφεί σινοτουρκικές συμφωνίες και στον τομέα της εξόρυξης πρώτων υλών.