Καθώς το Χρηματιστήριο της Αθήνας “κατακτά” διαρκώς νέες κορυφές και βρίσκεται σε τροχιά αναβάθμισης με στόχο να ενταχθεί στο κλαμπ των ανεπτυγμένων αγορών, ο CEO Γιάννος Κοντόπουλος, απαντά σε ερωτήματα του Crisis Monitor για την ποιότητα της αγοράς που προσπαθεί να οικοδομήσει, τις προοπτικές που δημιουργούνται, την ανταπόκριση των επενδυτών και σκιαγραφεί δυνατότητες που προσφέρει το Χ.Α τόσο στις εταιρίες όσο και στο Δημόσιο.
Συνέντευξη στον Χρήστο Φράγκου
Οι ευρείες και δομικές αλλαγές αλλαγές στον κανονισμό του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που πρότεινε η διοίκηση του Χ.Α και ενέκρινε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς συνιστούν πλέον την πιο ριζική αναδιάρθρωση από την εισαγωγή του πριν από περίπου 20 χρόνια, στοχεύοντας έτσι στην ουσιαστική διαφοροποίηση του περιβάλλοντος της Αγοράς.
ΕΡ: Η αναβάθμιση του Χ.Α σε «ώριμη» αγορά αποτελεί μείζονα κυβερνητικό στόχο, όπως δήλωσε προσφάτως και ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού, Αλέξης Πατέλης. Η προσδοκία αυτή έχει αποτελέσει ένα από τα βασικά συστατικά της εμπέδωσης του θετικού κλίματος; Θεωρείτε ότι η επιμήκυνση του χρόνου αναμονής θα μπορούσε να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην θεσμική αξιοπιστία του Χ.Α και της Ελλάδας στο εξωτερικό;
ΑΠ: H επιστροφή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών είναι προφανές ότι θα σημάνει την εκκίνηση ενός νέου κύκλου για την αγορά μας. Θα αποτελέσει στην πραγματικότητα συνέχεια της ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας της χώρας μας η οποία ούτως ή άλλως ήταν προαπαιτούμενο για να ξεκινήσουν οι διεθνείς οίκοι την ουσιαστική επαναξιολόγηση του Χρηματιστηρίου. Τα οφέλη που συνεπάγεται αυτή είναι εξέλιξη είναι πολλαπλά. Τα funds που παρακολουθούν ανεπτυγμένες αγορές είναι πολύ περισσότερα σε αριθμό αλλά και σε αξία. Κατά συνέπεια, η αυξημένη προβολή του Χρηματιστηρίου θα ταυτιστεί με διευρυμένη πρόσβαση στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Όμως και οι ίδιες οι εισηγμένες εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να επιτύχουν καλύτερες αποτιμήσεις. Από την πλευρά μας εργαζόμαστε συντονισμένα την τελευταία διετία προς τον σκοπό αυτό και την εκπλήρωση των ποσοτικών και ποιοτικών κριτηρίων Σίγουρα, η προσδοκία επαναφοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις ανεπτυγμένες αγορές επιδρά θετικά στην δημιουργία καλού κλίματος, ωστόσο δεν λειτουργούμε αποκλειστικά σε αναμονή αυτής της εξέλιξης ούτε πιστώνεται σε αυτή μόνο την προσδοκία το θετικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί στην εγχώρια αγορά. Σας θυμίζω ότι τα τελευταία δύο χρόνια το Χρηματιστήριο Αθηνών βρέθηκε στις πρώτες θέσεις διεθνώς βάσει της απόδοσης του γενικού δείκτη. Η εξωστρέφεια της εγχώριας αγοράς αποτελεί μείζονα στόχο για εμάς και αυτός είναι ο κύριος λόγος που σε τακτική βάση διοργανώνουμε επενδυτικά συνέδρια στο εξωτερικό για την προβολή και ανάδειξη των εταιρειών μας. Διαπιστώνουμε πλέον σαφές ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές εταιρείες, τον στρατηγικό σχεδιασμό και τα αναπτυξιακά τους προγράμματα. Και οι ίδιες οι εταιρείες έχουν πλέον την ευκαιρία να διατηρούν μία σταθερή επαφή με τη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Υπό το πρίσμα αυτό, η απόφαση κάθε επενδυτικού οίκου για επαναφορά μας στην κατηγορία των ανεπτυγμένων αγορών θα αποτελέσει στην πραγματικότητα την τυπική πιστοποίηση του προφίλ που ήδη έχει αρχίσει να διαμορφώνει το Χρηματιστήριο Αθηνών στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη.
ΕΡ: Δώστε μας μια εικόνα του περιβάλλοντος που στοχεύει να δημιουργήσει ο νέος κανονισμός λειτουργίας του Χ.Α, τόσο για τις υφιστάμενες εταιρίες, όσο και για την προσέλκυση νέων. Ποια είναι τα μηνύματα από τους ξένους επενδυτές;
ΑΠ: Έχουν περάσει σχεδόν είκοσι χρόνια από τη δημοσίευση του πρώτου Κανονισμού Λειτουργίας του Χρηματιστηρίου και οι νέες διατάξεις που προωθούμε τώρα αποτελούν τη μεγαλύτερη σε εύρος αλλαγή του Κανονισμού στη διάρκεια αυτής της 20ετίας. Είναι λογικό μετά από ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα να απαιτείται επανεξέταση, εκσυγχρονισμός αλλά και προσαρμογή στα νέα δεδομένα που έχουν πλέον διαμορφωθεί. Στόχος μας είναι η δημιουργία ενός πιο ελκυστικού και σύγχρονου προφίλ για τις εισηγμένες εταιρείες και κατά συνέπεια για τους μετόχους αυτών. Αυτό με τη σειρά του θα φέρει ενίσχυση του κύρους της αγοράς μας, αύξηση της συναλλακτικής δραστηριότητας και θα προσελκύσει πιθανώς νέες εταιρείες. Όμως το κύριο μέλημά μας -με τις αλλαγές- είναι να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον συνέπειας, θα έλεγα, από τις εισηγμένες εταιρείες προς τους μετόχους τους. Όλες οι αλλαγές που έχουμε προωθήσει, τόσο όσον αφορά στην επίτευξη της απαιτούμενης διασποράς όσο και στα επόμενα βήματα, την αναστολή ή και τη διαγραφή μίας εταιρείας από το Χρηματιστήριο, δίνουν εύλογο χρόνο στις εταιρείες να ολοκληρώσουν βελτιωτικές κινήσεις προκειμένου να αποφύγουν κάποια από τις παραπάνω εξελίξεις αλλά και στους επενδυτές να μελετήσουν και να λάβουν εγκαίρως αποφάσεις τους για τις επόμενες κινήσεις τους. Απαντώντας στο ερώτημά σας για τα μηνύματα των ξένων επενδυτών είναι προφανές ότι εταιρείες με ελάχιστη διασπορά ή παραμονή στην κατηγορία Επιτήρησης για παράδειγμα, δεν περιλαμβάνονται στο ραντάρ τους. Άρα και υπό αυτή την έννοια θέλουμε να ενισχύσουμε το κύρος των εταιρειών μας.
ΕΡ: Η προώθηση ηχηρών αποκρατικοποιήσεων μέσω του Χρηματιστηρίου συνέβαλλε καθοριστικά στην επανάκτηση του ρόλου της Αγοράς ως πύλη εισόδου Άμεσων Ξένων Επενδύσεων; Υπάρχει προοπτική για τη διατήρηση αυτής της δυναμικής με την εισαγωγή νέων εταιριών ή/και υλοποίηση άλλων project που θα συμβάλλουν στη διεύρυνση του πεδίου των επενδυτικών επιλογών; Σκιαγραφήστε τους βασικούς άξονες.
ΑΠ: Τους προηγούμενους μήνες, το Χρηματιστήριο απέδειξε πως μπορεί να φέρει εις πέρας με απόλυτη επιτυχία αποεπενδύσεις του Δημοσίου. Η εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών αποτελεί το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα, όπως επίσης και οι αποεπενδύσεις του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από τις συστημικές τράπεζες. Η δυναμική και απολύτως επιτυχημένη συμμετοχή του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις αποεπενδύσεις αυτές, ενίσχυσε περαιτέρω τη ρευστότητα της αγοράς μας, αλλά και την ελκυστικότητα αυτής στον παγκόσμιο επενδυτικό χάρτη. Από κει και πέρα, οι επαφές μας με νέες εταιρείες, προερχόμενες από όλους τους δυναμικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας είναι συνεχείς. Αποτελεί ένα διαρκές στοίχημα για όλους εμάς να κατανοήσουν οι ελληνικές εταιρείες πως η εισαγωγή τους στο Χρηματιστήριο σημαίνει αυτόματα περιβάλλον απόλυτης διαφάνειας και εταιρικής διακυβέρνησης, στοιχεία που λειτουργούν ως δικλίδες ασφαλείας για τους μετόχους αλλά και ως σηματωροί για την αύξηση της αναγνωρισιμότητας των ίδιων των εταιρειών.
ΕΡ: Θεωρείτε επαρκή την εκπροσώπηση της ελληνικής οικονομίας στο ταμπλό του Χ.Α; Υπάρχουν κλάδοι που υποεκπροσωπούνται και θα μπορούσαν να ενισχυθούν; Υπάρχουν πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση;
ΑΠ: Είναι βέβαιο πως υπάρχουν πολλοί κλάδοι οι οποίοι δεν εκπροσωπούνται επαρκώς ή και καθόλου σήμερα στο Χρηματιστήριο. Όπως ανέφερα ήδη, οι επαφές μας με κορυφαίες εταιρείες όλων των κλάδων είναι συνεχείς. Όπως επίσης και με μικρομεσαίες ή καινοτόμες εταιρείες που διανύουν τα πρώτα χρόνια λειτουργίας τους και η Εναλλακτική Αγορά μπορεί να αποτελέσει μία ουσιαστική πηγή χρηματοδότησης και να τους εξασφαλίσει αυξημένη αναγνωρισιμότητα, λειτουργία με κανόνες εταιρικής διακυβέρνησης και αν το επιθυμούν, να αποτελέσει το εφαλτήριο για την εισαγωγή τους στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.
ΕΡ: Η ΕΧΑΕ φαίνεται ότι έχει ολοκληρώσει μια διαδικασία εσωτερικής αναδιάρθρωσης, μπορείτε να σκιαγραφήσετε τη νέα δομή, τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει ως προς τη λειτουργία της αγοράς και τα αποτελέσματα που προσδοκάτε στα μεγέθη της ΕΧΑΕ;
ΑΠ: Κύριος πυλώνας της στρατηγικής μας είναι να αυξήσουμε την εξωστρέφεια και ανταγωνιστικότητα του Χρηματιστηρίου, να το καταστήσουμε έναν ισότιμο εταίρο στη διεθνή επενδυτική κοινότητα. Ως προς την κατεύθυνση αυτή υλοποιούμε μία σειρά πρωτοβουλιών τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Πέραν των επενδυτικών συνεδρίων αλλά και των θεσμικών αλλαγών που προωθούμε, βρισκόμαστε σε επαφή με όλα τα συναρμόδια Υπουργεία και φορείς για την υιοθέτηση κινήτρων, φορολογικών και άλλων, για την εισαγωγή αλλά και παραμονή εταιρειών στο Χρηματιστήριο. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός και η ενσωμάτωση ψηφιακών λύσεων επόμενης γενιάς αποτελούν επίσης βασική μας προτεραιότητα. Εφαρμόζουμε ήδη ένα νέο μοντέλο λειτουργίας στα πληροφοριακά μας συστήματα αναβαθμίζοντας σημαντικά τις ψηφιακές μας υπηρεσίες.
Παραμένοντας πιστοί στη δέσμευσή μας για τη στήριξη της βιώσιμης ανάπτυξης, πρόκειται πολύ σύντομα να δημοσιεύσουμε την επικαιροποιημένη έκδοση του Οδηγού Πληροφοριών ΕSG του Χρηματιστηρίου η οποία έχει λάβει υπόψη κατά κύριο λόγο τις απαιτήσεις της νέας Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), και έχει στόχο να κινητοποιήσει τις εταιρείες ώστε να προετοιμαστούν έγκαιρα για τις νέες απαιτήσεις δημοσιοποίησης. Επίσης, το ΑΤHEX ESG Data Portal που ξεκίνησε τη λειτουργία του πέρυσι με στόχο τη συγκέντρωση ESG δεδομένων για εισηγμένες και μη εταιρείες, έχει ήδη τύχει μεγάλης αποδοχής. Η στοχευμένη εφαρμογή της στρατηγικής μας αποτυπώθηκε στα αποτελέσματα 2023 του Ομίλου που σημειώθηκε ιδιαίτερα σημαντική αύξηση του κύκλου εργασιών και της κερδοφορίας μας. Είμαστε αισιόδοξοι πως και τα αποτελέσματα α΄ τριμήνου θα επιβεβαιώσουν την συνεχιζόμενη αναπτυξιακή δυναμική μας.
ΕΡ: Καθώς το περιβάλλον στις κεφαλαιαγορές είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικό και η συγκέντρωση αποτελεί αποδεδειγμένη τάση, ποιο είναι το μέλλον του μικρού και περιφερειακού Χρηματιστηρίου της Αθήνας, σε ένα περιβάλλον «ελεφάντων» (ευρωπαϊκών και μη, Euronext, Deutsche Boerse LSE, SIX, ICE). Ποιο το μέλλον των συνεργασιών με τις αγορές της Κύπρου και της Σερβίας;
ΑΠ: Η πολυετής συνεργασία μας με το Χρηματιστήριο της Κύπρου και η πολύ πιο πρόσφατη με αυτό της Σερβίας αποδεικνύουν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών μπορεί αφενός να παρέχει ανταγωνιστικές υπηρεσίες και συστήματα που μειώνουν το οριακό κόστος λειτουργίας σε άλλα χρηματιστήρια και αφετέρου να διαχειρίζεται έργα μεγάλης κλίμακας. Αν και το μέγεθος των αγορών αυτών είναι σχετικά μικρό σε σχέση με την ελληνική αγορά, είναι δεδομένο ότι καθώς παράλληλα ενδυναμώνουμε τη δική μας αγορά, ενισχύουμε σταθερά τη δυνατότητα να «εξάγουμε» και τεχνογνωσία στην οργάνωση και ανάπτυξη αγορών. Αυτό μας επιτρέπει, σε βάθος χρόνου, να ενδυναμώσουμε τη θέση μας στην ευρύτερη γεωγραφική περιοχή και να ενισχύσουμε το brand μας στον παγκόσμιο χάρτη.. ‘Όταν επιτευχθούν αυτά, και ας μην ξεχνάμε την υψηλή θέση του ΧΑ στον πίνακα των παγκόσμιων αποδόσεων, θα έχουμε ακόμα ένα διαπραγματευτικό ατού στη φαρέτρα μας.