Ισχυρά και αντιφατικά μηνύματα στέλνει η Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, καθώς ενώ παρασκηνιακά άφησε να διαφανεί ότι στήριξε την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ αμέσως μετά απηχεί τιμωρητικές κραυγές και απειλές για κυρώσεις.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν και το Κογκρέσο θα επεξεργαστούν πιθανές κυρώσεις κατά του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, μετά το αίτημα του γενικού εισαγγελέα Καρίμ Χαν να εκδοθούν εντάλματα σύλληψης εναντίον του Ισραηλινού πρωθυπουργού Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας Γκαλάντ, μεταδίδουν οι Financial Times.
Βέβαια, πρέπει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν δικαιοδοσία του ΔΠΔ έναντι του αμερικανικού στρατού, ενώ οι κινήσεις Μπάιντεν ταυτίζονται με αυτές του Τραμπ όταν ήταν πρόεδρος και είχε απαγορεύσει την είσοδο ανωτάτων δικαστών στις ΗΠΑ. Επίσης, αναφορικά με το Ισραήλ ο Νετανιάχου έχει περάσει νόμο που υπονομεύει και πρακτικά καταργεί τη διοικητική αυτοτέλεια και ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης.
Για την ώρα, πάντως, οι κραυγές από την Ουάσιγκτον παραμένουν άναρθρες και φαίνεται να επιχειρούν να καλύψουν τις έντονες πιέσεις που ασκούνται από διάφορα ισραηλινά λόμπι. Θα είναι οι τελικές δράσεις και ο τρόπος που αυτές θα ξεδιπλωθούν, τα στοιχεία που θα κρίνουν τελικά τη θέση των ΗΠΑ, οι οποίες φαίνεται ότι έχουν απωλέσει τη δυνατότητα να επηρεάσουν τις εξελίξεις.
Η αντίδραση των ΗΠΑ
Ο Τζέιμς Ρις, Ρεπουμπλικανός επικεφαλής της επιτροπής εξωτερικών σχέσεων της Γερουσίας, ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν εάν θα υποστήριζε νομοθετική πρωτοβουλία με σκοπό να αντιμετωπιστεί «το ΔΠΔ, που χώνει τη μύτη του σε υποθέσεις χωρών που διαθέτουν ανεξάρτητο, νόμιμο και δημοκρατικό δικαστικό σύστημα».
«Να το δούμε», απάντησε ο Μπλίνκεν στο Κογκρέσο. «Θέλουμε να συνεργαστούμε σε δικομματική βάση για να βρούμε την κατάλληλη απάντηση».
Τυχόν ψηφοφορία στο Κογκρέσο για κυρώσεις εναντίον του ΔΠΔ θα μπορούσε να επιδεινώσει τις διαφορές εντός των Δημοκρατικών αναφορικά με την υποστήριξή τους στο Ισραήλ. Ορισμένοι προοδευτικοί εξέφρασαν ήδη την υποστήριξή τους στο ΔΠΔ και την έρευνά του, ενώ η κυβέρνηση Μπάιντεν και η ηγεσία του Δημοκρατικού Κογκρέσου υιοθέτησαν επικριτική στάση.
Σε διελκυστίνδα ο Μπάιντεν
Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε χθες Δευτέρα ότι οι ευρείας κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας από τον Οκτώβριο «δεν είναι γενοκτονία».
Παράλληλα, δήλωσε ότι η απόφαση του εισαγγελέα του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου είναι εξοργιστική. «Όπως κι αν το βλέπει ο εισαγγελέας, δεν υπάρχει καμία ισοδυναμία μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς», είπε.
«Θα στεκόμαστε πάντα στο πλευρό του Ισραήλ ενάντια στις απειλές για την ασφάλειά του», πρόσθεσε. Θέλουμε να ηττηθεί η Χαμάς και συνεργαζόμαστε με το Ισραήλ γι’ αυτό».
Ο Μπάιντεν έχει βρεθεί αντιμέτωπος επανειλημμένα στην προεκλογική του εκστρατεία με διαδηλώσεις υπέρ των Παλαιστινίων· συμμετέχοντες τον χαρακτηρίζουν «Genocide Joe», εξαιτίας της υποστήριξής του στο Ισραήλ στον πόλεμο με το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς.
Τους τελευταίους μήνες ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει ολοένα πιο έντονη πίεση, ειδικά από μερίδα υποστηρικτών του Δημοκρατικού Κόμματος, για το πώς χειρίζεται τον πόλεμο, καθώς ο απολογισμός των θυμάτων γίνεται ολοένα πιο βαρύς στη Λωρίδα της Γάζας -πλέον πλησιάζει τους 36.000 νεκρούς, στην πλειονότητά τους αμάχους, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στον πολιορκημένο κι ερειπωμένο θύλακα -όπου η ανθρωπιστική κατάσταση είναι καταστροφική, με το σύνολο του πληθυσμού να κινδυνεύει να υποστεί λιμό, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Ο Νετανιάχου στα κάγκελα
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τόνισε εξάλλου σε συνέντευξή του σήμερα Τρίτη ότι ο γενικός εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ) Καρίμ Χαν μετατρέπει το ΔΠΔ σε «δικαστήριο καγκουρό» και «ίδρυμα παρία», προσθέτοντας ότι ο Χαν και όχι ο ίδιος θα πρέπει να ανησυχεί για τη διεθνή του νομιμοποίηση.
«Ρίχνει λάδι στη φωτιά του αντισημιτισμού που εξαπλώνονται σε όλο τον κόσμο», πρόσθεσε.