Σημαντικά κέρδη, ανθεκτικότητα και βάθος επιδεικνύουν οι αγορές διεθνώς στο πρώτο 20ήμερο του Μαΐου, με το Χρηματιστήριο της Αθήνας να εντάσσεται και ενίοτε να πρωταγωνιστεί στο ευρύτερο σκηνικό, καθώς η δραστηριότητα των ξένων επενδυτών είναι έντονη και καταλυτική, συμβάλλοντας έτσι καταλυτικά στη διαμόρφωση και της βραχυχρόνιας τάσης.
- Ξεχώρισαν ΕΛΠΕ, Τιτάν, Alpha Bank, Lamda, Jumbo, Viohalco, Eurobank
- Παρά την άνοδο του Γ.Δ., το ταμπλό ήταν μοιρασμένο
Παρά τις μικροδιορθώσεις, οι κορυφαίοι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπης και τη Wall Street κινούνται σε νέα ιστορικά υψηλά ή φλερτάρουν με αυτά, έχοντας αποκτήσει μια δυναμική που πλέον ξεφεύγει από νόρμες και δομές του παρελθόντος. Η παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία βρίσκεται σε ξέφρενη διάθεση ανάληψης ρίσκου, -προβλέποντας μειώσεις επιτοκίων- με το Μάιο να κινείται κόντρα στο χρηματιστηριακό ρητό “sell in may and go away”, με ταυτόχρονη άνοδο σε μετοχές, ομόλογα, εμπορεύματα και κρυπτονομίσματα.
Η ρευστότητα του συστήματος είναι μεγαλύτερη από ποτέ, η οποία έχει συγκεντρωθεί τόσο από το μακροχρόνιο bull market των αγορών που ξεκίνησε μετά τη Lehman Brothers και με μικρά διαλείμματα – λόγω απρόσμενων κρίσεων – συνεχίζεται ουσιαστικά έως σήμερα, αλλά και λόγω των δημοσιονομικών μέτρων για την πανδημία και των μηδενικών επιτοκίων για χρόνια.
Νέο ρεκόρ 13 ετών
Μέσα σε αυτό το περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο μετά την άνοδο της περασμένης εβδομάδας, ξεκίνησε ανοδικά και την τρέχουσα, πετυχαίνοντας μάλιστα νέο ρεκόρ 13 ετών, με υπέρβαση των 1.500 μονάδων για πρώτη φορά από τις 13 Απριλίου 2011. Ο Γ.Δ. έκλεισε στις 1.502,79 μονάδες με άνοδο 0,83% κινούμενος μόνιμα σε θετική τροχιά, ενώ ο FTSE 25 έκλεισε στις 3.658,13 μονάδες με άνοδο 1,01%.
Ο Mid Cap υστέρησε με οριακή άνοδο 0,01% και κλείσιμο στις 2.400,62 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ήταν ξανά πρωταγωνιστής με άνοδο 1,12% και κλείσιμο στις 1.338,14 μονάδες.
Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 113,6 εκατ. ευρώ με τις τράπεζες να διακινούν τα 55,3 εκατ. ευρώ, ενώ κυριάρχησε η Εθνική με τζίρο 17,9 εκατ. ευρώ, ακολουθούμενη από την Πειραιώς με 15,3 εκατ. ευρώ και την Alpha Bank με 12,57 εκατ. ευρώ. Στον FTSE 25 άνοδο άνω του 2% είχαν οι HelleniQ Energy, Τιτάν και Alpha Bank, ενώ άνω του 1% ενισχύθηκαν οι Σαράντης, Lamda Development, Jumbo, Viohalco, Eurobank, Coca Cola HBC και ΔΕΗ.
Αντιθέτως, η Aegean Airlines υποχώρησε αισθητά κατά 2,98% λόγω αποκοπής μερίσματος, ενώ απώλειες 2,18% είχε και η Cenergy Holdings που προέρχεται από σημαντική άνοδο με διαρκή ιστορικά υψηλά. Στο χώρο του Mid Cap η εικόνα ήταν υπέρ των πωλητών, καθώς μόνο οι Αλουμύλ και ΕΧΑΕ είχαν άνοδο άνω του 1%, ενώ πτώση 2,80% είχε η Profile Software, στο -1,64% έκλεισε η Lavipharm και -1,12% το ΑΔΜΗΕ. Στο σύνολο της αγοράς παρά την άνοδο των κεντρικών δεικτών, στο ευρύτερο ταμπλό ήταν μοιρασμένα τα πρόσημα, καθώς 59 μετοχές ενισχύθηκαν έναντι 58 που υποχώρησαν.