Το ελικόπτερο που μετέφερε τον πρόεδρο του Ιράν Ιμπραίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών συνετρίβη την Κυριακή, τελικά, με τις για ώρες αντιφατικές πληροφορίες περί αναγκαστικής προσγείωσης. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ιρανικά κρατικά media η περιοχή του δυστυχήματος είναι δύσβατη και η πρόσβαση των ομάδων διάσωσης καθυστερεί.
Το ελικόπτερο που μετέφερε τον Ιρανό πρόεδρο Ιμπραχίμ Ραΐσι και τον υπουργό Εξωτερικών του συνετρίβη την Κυριακή καθώς διέσχιζε ορεινό έδαφος μέσα σε πυκνή ομίχλη, δήλωσε Ιρανός αξιωματούχος στο Reuters και οι διασώστες προσπαθούσαν να φτάσουν στο σημείο του συμβάντος. Ο αξιωματούχος είπε ότι οι ζωές του Ραΐσι και του υπουργού Εξωτερικών Χοσεΐν Αμιραμπντολαχιάν «κινδυνεύουν μετά τη συντριβή του ελικοπτέρου», που συνέβη κατά την επιστροφή από μια επίσκεψη στα σύνορα με το Αζερμπαϊτζάν στα βορειοδυτικά του Ιράν.
«Είμαστε ακόμη αισιόδοξοι, αλλά οι πληροφορίες που προέρχονται από το σημείο της συντριβής είναι πολύ ανησυχητικές», είπε ο αξιωματούχος στο Reuters, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.
Η κρατική τηλεόραση επικαλέστηκε έναν αξιωματούχο που είπε ότι τουλάχιστον ένας επιβάτης και ένα μέλος του πληρώματος είχαν έρθει σε επαφή με διασώστες. Ανέφερε επίσης ότι το ελικόπτερο βρέθηκε, αν και η Ερυθρά Ημισέληνος του Ιράν διέψευσε αυτήν την αναφορά.
Τα κρατικά μέσα ενημέρωσης του Ιράν ανέφεραν ότι η κακοκαιρία ήταν η αιτία της συντριβής και ότι περιπλέκει τις προσπάθειες διάσωσης. Ο αρχηγός του επιτελείου του στρατού του Ιράν κινητοποίησε όλους τους πόρους του στρατού και της επίλεκτης Φρουρών της Επανάστασης σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.
«Είναι σκοτεινά και έχει αρχίσει να βρέχει, αλλά η έρευνα συνεχίζεται.
Τα σωστικά συνεργεία έχουν φτάσει στην περιοχή… ωστόσο, η βροχή έχει δημιουργήσει λάσπη, καθιστώντας δύσκολη την έρευνα», είπε ένας τοπικός δημοσιογράφος στην κρατική τηλεόραση.
Πολιτικές ανακατατάξεις και αντίκτυπος
Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος κατέχει την τελική εξουσία με τον τελευταίο λόγο για την εξωτερική πολιτική και το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, προσπάθησε να καθησυχάσει τους Ιρανούς, λέγοντας ότι δεν θα υπάρξει διακοπή στις κρατικές υποθέσεις.
Καθώς περνούν οι ώρες το ενδεχόμενο να βρεθούν ζωντανοί οι αγνοούμενοι περιορίζεται δραστικά, εντείνοντας τα σενάρια για τη δρομολόγηση κυβερνητικών πολιτικών ανακατατάξεων. Το δυστύχημα έρχεται ενώ στο Ιράν έχει η ανοίξει η συζήτηση για την υποβάθμιση ή διαδοχή του ανώτατου θρησκευτικού ηγέτη Χαμενεΐ. Δεν είναι σαφές πως οι αλλαγές αυτές θα μπορούσαν να επηρεάσουν το εσωτερικό και εξωτερικό μέτωπο του Ιράν. Ωστόσο, ήδη υφίσταται κενό εξουσίας, το οποίο δημιουργεί ανασφάλεια και ανεβάζει τον κίνδυνο αυτονόμησης ομάδων.
Οι γειτονικές χώρες εξέφρασαν ανησυχία και πρόσφεραν βοήθεια σε οποιαδήποτε διάσωση. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενημερώθηκε για τις αναφορές σχετικά με τη συντριβή. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόσφερε τεχνολογία έκτακτης δορυφορικής χαρτογράφησης για να βοηθήσει το Ιράν στην αναζήτηση.
Το δυστύχημα έρχεται σε μια περίοδο αυξανόμενης εσωτερικών πολιτικών συγκρούσεων στο Ιράν για μια σειρά από πολιτικές, κοινωνικές και οικονομικές κρίσεις. Οι κληρικοί ηγέτες του Ιράν αντιμετωπίζουν διεθνή πίεση για το αμφισβητούμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης και τους στρατιωτικούς δεσμούς της με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Ουκρανία.
Από τότε που η σύμμαχος του Ιράν Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου, προκαλώντας την επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα, πυρκαγιές που εμπλέκουν ομάδες ευθυγραμμισμένες με το Ιράν έχουν ξεσπάσει σε όλη τη Μέση Ανατολή.
Ο 63χρονος Ραΐσι, άνοιξε νέο κεφάλαιο. Εξελέγη πρόεδρος το 2021 και από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του επέβαλε αυστηρότερους νόμους περί ηθικής, επιβλέποντας μια αιματηρή καταστολή των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων, ενώ προώθησε και τις πυρηνικές συνομιλίες με τις παγκόσμιες δυνάμεις.
Στο διττό πολιτικό σύστημα του Ιράν, χωρισμένο μεταξύ του κληρικού κατεστημένου και της κυβέρνησης, είναι ο 85χρονος μέντορας του Ραΐσι, ο Χαμενεΐ, ανώτατος ηγέτης από το 1989, που κατέχει την εξουσία λήψης αποφάσεων για όλες τις σημαντικές πολιτικές.
Για χρόνια πολλοί θεωρούσαν τον Ραΐσι ως ισχυρό υποψήφιο για να διαδεχθεί τον Χαμενεΐ, ο οποίος έχει υποστηρίξει τις κύριες πολιτικές του Ραΐσι.
Η νίκη του Ραΐσι σε μια στενά διαχειριζόμενη εκλογή το 2021 έφερε όλους τους κλάδους της εξουσίας υπό τον έλεγχο των σκληροπυρηνικών.
μετά από οκτώ χρόνια όταν την προεδρία είχε ο πραγματιστής Χασάν Ροχανί και μια πυρηνική συμφωνία διαπραγματεύθηκε με την Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, η θέση του Ραΐσι μπορεί να έχει υποβαθμιστεί από τις εκτεταμένες διαμαρτυρίες κατά της κληρικής εξουσίας και την αποτυχία να αλλάξει την οικονομία του Ιράν, που περιορίστηκε από τις δυτικές κυρώσεις.
Ο Ραΐσι βρισκόταν στα σύνορα του Αζερμπαϊτζάν την Κυριακή για να εγκαινιάσει το φράγμα Qiz-Qalasi, ένα κοινό έργο. Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν Ιλχάμ Αλίεφ, ο οποίος είπε ότι είχε αποχαιρετήσει “φιλικά” τον Ραΐσι νωρίτερα την ίδια ημέρα, πρόσφερε βοήθεια για τη διάσωση.