Με έξι νεκρούς διαδηλωτές και τέσσερις τραυματίες αστυνομικούς και ενώ οι διεθνείς αγορές ανησυχούν για ενδεχόμενα προβλήματα στις προμήθειες νικελίου, ο Μακρόν διέταξε να ξεκινήσει επιχείρηση πλήρους καταστολής των διαδηλωτών στη Νέα Καληδονία.
Οι δυνάμεις ασφαλείας στη γαλλική υπερπόντια επικράτεια της Νέας Καληδονίας ξεκίνησαν μια μεγάλη επιχείρηση για να ανακτήσουν τον έλεγχο των υποδομών σε όλο το αρχιπέλαγος του Ειρηνικού Ωκεανού από διαδηλωτές υπέρ της ανεξαρτησίας. Οι διαδηλώσεις που βρίσκονται στην έβδομη μέρα έχουν οδηγήσει στον θάνατο έξι διαδηλωτών, τον τραυματισμό τεσσάρων αστυνομικών και χωροφυλάκων και τον τραυματισμό χιλιάδων ακόμη διαδηλωτών.
Διεθνώς, οι διαδηλώσεις στη Νέα Καληδονία προκάλεσαν εκτόξευση της τιμής του νικελίου στα υψηλά του Σεπτεμβρίου στη σκιά ανησυχιών για υποχώρηση της παραγωγής και προβλήματα στην τροφοδοσία της αγοράς.
Το βράδυ του Σαββάτου, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανίν επιβεβαίωσε ότι 600 χωροφύλακες, συμπεριλαμβανομένων εκατό από τις επίλεκτες αντιτρομοκρατικές ειδικές δυνάμεις του Παρισιού, είχαν φτάσει στην πολιτεία για να «αποκαταστήσουν την τάξη της Δημοκρατίας».
Σύμφωνα με τον Darmanin, ο πρωταρχικός στόχος της επιχείρησης είναι να ανακτήσει έναν αυτοκινητόδρομο 60 χιλιομέτρων που συνδέει την πρωτεύουσα της Nouméa με το κοντινό αεροδρόμιο, επιτρέποντας τη μεταφορά των προμηθειών.
Τα καμένα συντρίμμια έχουν χρησιμοποιηθεί από διαδηλωτές για να αποκλείσουν τον κεντρικό δρόμο, με τον ύπατο αρμοστή του νησιού να αναφέρει ότι τουλάχιστον δύο πυρκαγιές είχαν ανάψει και ένα βενζινάδικο δέχθηκε επιδρομή. Οι πτήσεις από και προς την επικράτεια έχουν σταματήσει από την Τρίτη, αφήνοντας περίπου 3.200 ανθρώπους αποκλεισμένους σύμφωνα με τις αρχές.
Μια πομπή τεθωρακισμένων οχημάτων και βαρέων κατασκευαστικών μηχανημάτων απεστάλη από την πρωτεύουσα, με το Γαλλικό Πρακτορείο να αναφέρει ότι ακτιβιστές εξακολουθούσαν να επάνδρωναν αυτοσχέδια οδοφράγματα το μεσημέρι της Κυριακής, τοπική ώρα. Τουλάχιστον 230 άτομα έχουν τεθεί υπό κράτηση και ο Louis Le Franc, ύπατος αρμοστής της Νέας Καληδονίας,
έκτοτε είπε ότι ο δρόμος είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο.
Τα αίτια της αναταραχής
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έχει κηρυχθεί στη Νέα Καληδονία από την Τετάρτη, μετά από μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας που έχουν πλέον στοιχίσει έξι ζωές. Καταστήματα, αυτοκίνητα και κυβερνητικά κτίρια πυρπολήθηκαν στις ταραχές,
που ξεκίνησαν μετά την ψήφιση των Γάλλων βουλευτών μέσω συνταγματικών αλλαγών που θα επέτρεπαν σε όλους τους κατοίκους του αρχιπελάγους να ψηφίσουν στις τοπικές εκλογές. Πολλοί από τους ιθαγενείς Κανάκ του νησιού φοβούνται ότι η κίνηση θα περιθωριοποιήσει τις φωνές τους και θα υπονομεύσει τις προσπάθειες να αποκτήσουν ανεξαρτησία από το Παρίσι.
Ο στρατηγός της τοπικής χωροφυλακής Νικόλαος Ματθαίος, έδωσε τελεσίγραφο στους διαδηλωτές να αποσυρθούν. «Θα κερδίσουμε αυτή τη σύγκρουση», είπε. «Εάν οι ταραξίες αντισταθούν, θα πάρουν πολλά ρίσκα για τον εαυτό τους. Έτσι, τους καλώ να σταματήσουν τις συγκρούσεις, τις εχθροπραξίες με την αστυνομία και τους χωροφύλακες», προειδοποίησε ο Ματθαίος.
Η Νέα Καληδονία
Η Νέα Καληδονία, που ονομάστηκε από τον Βρετανό εξερευνητή Τζέιμς Κουκ το 1774, κατακτήθηκε από τη Γαλλία το 1853. Έκτοτε, η ανάπτυξη έχει μείνει πολύ πίσω από τα περισσότερα γαλλικά κράτη, και οι εθνικοί ηγέτες της κοινότητας Κανάκ λένε ότι αντιμετωπίζουν διακρίσεις και χρόνια υποεπένδυση.
Ωστόσο, μια σειρά δημοψηφισμάτων ανεξαρτησίας απέτυχαν να δείξουν σημαντική υποστήριξη για ρήξη με το Παρίσι. Οι γηγενείς μποικόταραν δημοψήφισμα τπ 2021 – με αποτέλεσμα κατά πλειοψηφία -96,5%- για να ψηφιστεί η παραμονή στη γαλλική επικράτεια. Προγενέστερο δημοψήφισμα του 2020, ωστόσο, διαπίστωνε ότι σχεδόν το 47% του πληθυσμού ήθελε την ανεξαρτητοποίηση.
Για τη Γαλλία η Νέα Καλληδονία είναι εξαιρετικά σημαντική, λόγω του μεγάλου αποθέματα νικελίου που έχει και της πρόσβασης που δίνει στη χώρα στον Νότιο Ειρηνικό.