Μέχρι τώρα η στρατηγική των impact investors θεωρούνταν ότι υποαποδίδει, μια πιο προσεκτική εξέταση όμως δείχνει ότι οι επενδύσεις σε AI, Microfinance, ΑΠΕ, Υγεία, στέγαση, κ.α εξελίχθηκαν σε ιδιαίτερα αποδοτικό front running τάσεων που κυριαρχούν, δημιουργώντας έτσι σημαντικές υπεραξίες και συμβάλλοντας ενεργά στην αλλαγή του playbook στις αγορές.
Το ζήτημα του impact investing εγείρει τώρα μετ επιτάσεως η Goldman Sachs, με τους Brian Singer από την GS Research και τον Greg Shell, από τον τομέα Ανανεώσιμων στην Goldman Sachs Asset & Wealth Management, να σκιαγραφούν μια διαφορετική εικόνα.
Οι impact investors επιδιώκουν ενεργά να τοποθετήσουν κεφάλαια σε επιχειρήσεις, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς και κεφάλαια σε βιομηχανίες όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η στέγαση, η υγειονομική περίθαλψη, η εκπαίδευση, οι μικροχρηματοδοτήσεις και η βιώσιμη γεωργία.
Πολλοί θεωρούν ότι η στρατηγική impact investing είναι μια σχετικά εξειδικευμένη. Αλλά ο Γκρεγκ Σελ, partner στις βιώσιμες επενδύσεις στη Goldman Sachs Asset & Wealth Management, υποστηρίζει ότι οι μεγάλες τάσεις που διαμορφώνουν την οικονομία σήμερα – τεχνητή νοημοσύνη, απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και το μέλλον της εργασίας – δημιουργούν ευκαιρίες για τους impact investors ώστε κάνουν τη διαφορά. Αυτές οι τάσεις επηρεάζουν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού, ειδικά εργαζόμενοι με χαμηλή και μεσαία ειδίκευση. Στην πραγματικότητα πρόκειται για επενδύσεις μακροπρόθεμσου ορίζοντα οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν ενεργά στην αλλαγή του επιχειρηματικού τοπίο, ενώ βραχυχρόνια μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως risk hedging.
Όπως αποδεικνύεται από το ράλι στην AI, στην Υγεία και αλλού, οι impact investors δεν χρειάζεται απαραίτητα να θυσιάσουν τις αποδόσεις.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs υπογραμμίζουν ότι το impact investing υπερβαίνει τις βιώσιμες επενδύσεις και ως εκ τούτου δεν περιορίζεται σε κλάδους με ισχυρά τρέχοντα θεμελιώδη, αλλά επικεντρώνοντας στο R&D μπορεί να επενδύουν σε εταιρίες και έργα με προοπτικές απόδοσης σε μεταγενέστερο χρόνο. Πρόκειται στην ουσία για τη σύμπραξη και μεταφορά του project finance και του seed finance στα χρηματιστήρια. Έτσι δημιουργούνται πιο διαφοροποιημένες αγορές, ενισχύονται οι προοπτικές, η διαφάνεια και η παραγωγικότητα.