Μπλόκο στο νομοσχέδιο που ψήφισε η κυβέρνηση για τον χαρακτηρισμό ξένων media και ΜΚΟ ως “πράκτορες” βάζει η πρόεδρος της Γεωργίας, καθώς το Σάββατο αρνήθηκε να υπογράψει το νόμο, ανοίγοντας νέα κόντρα με τον πρωθυπουργό ο οποίος προωθεί την κύρωση ανεξαρτήτως της θέσης της προέδρου.
Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην πρωτεύουσα Τιφλίδα το Σάββατο, η πρόεδρος Σαλομέ Ζουραμπισβίλι επιβεβαίωσε ότι είχε ασκήσει βέτο στο νομοσχέδιο — το οποίο περίμενε την υπογραφή της μετά την ψήφισή της στο κοινοβούλιο νωρίτερα αυτή την εβδομάδα. Οι επικριτές λένε ότι οι προτάσεις, οι οποίες θα ισχύουν για οργανισμούς που λαμβάνουν περισσότερο από το 20% της χρηματοδότησής τους από το εξωτερικό, είναι παρόμοιες με αυτές που χρησιμοποιεί το Κρεμλίνο για να καταργήσει τη διαφωνία στη Ρωσία.
«Αυτός ο νόμος είναι, στην ουσία, στο πνεύμα του, ένας ρωσικός νόμος, ο οποίος έρχεται σε αντίθεση με το σύνταγμά μας και όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα και αποτελεί εμπόδιο στον ευρωπαϊκό δρόμο», είπε ο Ζουραμπισβίλι.
«Το βέτο είναι νομικά σωστό και θα υποβληθεί στο κοινοβούλιο σήμερα», πρόσθεσε. «Ο νόμος δεν υπόκειται σε αλλαγές ή βελτιώσεις — αυτός ο νόμος πρέπει να καταργηθεί».
Το Κοινοβούλιο υποστήριξαν τη νομοθεσία, που εισήγαγε το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο, με 84 ψήφους υπέρ και 30 κατά την Τρίτη, παρά τις προειδοποιήσεις από τις Βρυξέλλες ότι ο προτεινόμενος νόμος θα τορπιλίσει ουσιαστικά τις ελπίδες της χώρας του Νοτίου Καυκάσου για ένταξη στην ΕΕ.
Δυσκολεύει ο δρόμος προς την ΕΕ
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απένειμε στη Γεωργία το καθεστώς υποψήφιας χώρας τον Δεκέμβριο, παρά τις προειδοποιήσεις για οπισθοδρόμηση στα ανθρώπινα δικαιώματα και αποτυχία εφαρμογής βασικών μεταρρυθμίσεων.
Η Ζουραμπισβίλι είχε δεσμευτεί σταθερά να μην υπογράψει τη νομοθεσία για να γίνει νόμος, όπως έκανε με πολλά άλλα βασικά νομοσχέδια που της είχε παρουσιάσει το Γεωργιανό Όνειρο. Ωστόσο, το βέτο της μπορεί να παρακαμφθεί με απλή πλειοψηφία στο κοινοβούλιο — κάτι που αναμένεται τις επόμενες ημέρες.
Δεκάδες χιλιάδες Γεωργιανοί βγήκαν στους δρόμους τις τελευταίες εβδομάδες απαιτώντας την οριστική άρση του προτεινόμενου νόμου. Αστυνομία ταραχών με ασπίδες,
Τα δακρυγόνα και τα κανόνια νερού έχουν επιτεθεί σε ειρηνικούς διαδηλωτές και όρμησαν για να συλλάβουν διοργανωτές και πολιτικούς της αντιπολίτευσης.
Μετά το βέτο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είπε ότι θα πρέπει να δώσει στην κυβέρνηση «ένα χρόνο για περαιτέρω προβληματισμό» για να διασφαλίσει ότι το νομοσχέδιο δεν θα παρεμποδίσει τον δρόμο της Γεωργίας προς την ΕΕ.
«Καλώ όλους τους πολιτικούς και τους ηγέτες στη Γεωργία να αξιοποιήσουν σωστά αυτό το παράθυρο ευκαιρίας και να διασφαλίσουν ότι η Γεωργία θα παραμείνει στην ευρωπαϊκή πορεία που υποστηρίζει ο πληθυσμός», έγραψε στο Διαδίκτυο.