Εκρηκτική αύξηση στις ενεργειακές ανάγκες των datacenters αναμένεται να προκαλέσει η διεύρυνση της χρήσης του AI έως το 2030 σύμφωνα με τη Goldman Sachs, δυναμική που για ορισμένες περιοχές μπορεί να αποδειχθεί καταστροφική δεδομένων των προβληματικών και γηρασμένων ενεργειακών υποδομών που διαθέτουν καθώς και εξαιτίας του σταθερά αυξανόμενου κόστους της ενέργειας.
Για χρόνια, τα κέντρα δεδομένων έδειχναν μια αξιοσημείωτα σταθερή όρεξη για ενέργεια, ακόμη και όταν ο φόρτος εργασίας τους αυξανόταν. Τώρα, καθώς ο ρυθμός της αποδοτικότητας στη χρήση ηλεκτρικής ενέργειας επιβραδύνεται και η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης ενισχύεται, η Goldman Sachs Research εκτιμά ότι η ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί κατά 160% έως το 2030.
Σε τρεις εκθέσεις, η Goldman Sachs Research σκιαγραφεί τις επιπτώσεις αυτής της απότομης αύξησης στη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας. τόσο σε τοπική κλίμακα, για τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, όσο και σε παγκόσμια Προς το παρόν, τα κέντρα δεδομένων παγκοσμίως καταναλώνουν το 1-2% της συνολικής ενέργειας, αλλά αυτό το ποσοστό πιθανότατα θα αυξηθεί στο 3-4% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Σύμφωνα με την ανάλυση της Goldman Sachs, οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τα κέντρα δεδομένων μπορεί να υπερδιπλασιαστούν από το 2022 έως το 2030.
Το 40% της αύξησης της ζήτησης στις ΗΠΑ θα έρθει από τα datacenters
Στις ΗΠΑ, μεταξύ 2022 και 2030, η ζήτηση για ενέργεια θα αυξηθεί περίπου κατά 2,4%, εκτιμά η Goldman Sachs Research — και περίπου 0,9% θα συνδέεται με τα κέντρα δεδομένων.
Αυτό το είδος αύξησης της ζήτησης ενέργειας δεν έχει παρατηρηθεί στις ΗΠΑ από τα πρώτα χρόνια αυτού του αιώνα. Θα ενισχυθεί εν μέρει από την ηλεκτροδότηση και τη βιομηχανική αναβάθμιση, αλλά και από την τεχνητή νοημοσύνη. Τα κέντρα δεδομένων θα χρησιμοποιούν το 8% της ενέργειας των ΗΠΑ έως το 2030, έναντι 3% το 2022.
Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας των ΗΠΑ θα χρειαστεί να επενδύσουν περίπου 50 δισεκατομμύρια δολάρια σε δυναμικότητα νέας παραγωγής μόνο για να υποστηρίξουν μόνο τα κέντρα δεδομένων.
Μεταξύ 2023 και 2033, χάρη στην επέκταση των κέντρων δεδομένων, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% και ίσως ακόμη και 50%, σύμφωνα με την έρευνα της Goldman Sachs. Σήμερα, περίπου το 15% των κέντρων δεδομένων στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη.
Μέχρι το 2030, οι ανάγκες σε ενέργεια αυτών των κέντρων δεδομένων θα αντιστοιχούν με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί.
Η Ευρώπη χρειάζεται 1 τρισ. δολάρια
Η Ευρώπη έχει το παλαιότερο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας στον κόσμο, επομένως η διατήρηση των νέων κέντρων δεδομένων ηλεκτρισμένα θα απαιτήσει περισσότερες επενδύσεις.
Οι αναλυτές της Goldman Sachs αναμένουν σχεδόν 800 δισ. ευρώ (870 δισ. δολάρια) σε δαπάνες για μεταφορά και διανομή την επόμενη δεκαετία, καθώς και σχεδόν 850 δισ. ευρώ σε επενδύσεις σε ηλιακή, χερσαία αιολική και υπεράκτια αιολική ενέργεια.
Τα τελευταία 15 χρόνια, η ζήτηση ενέργειας της Ευρώπης έχει πληγεί σοβαρά από μια σειρά κραδασμών: την παγκόσμια οικονομική κρίση, την πανδημία του Covid και την ενεργειακή κρίση που προκλήθηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αλλά έχει επίσης υποφέρει λόγω μιας πιο αργής από την αναμενόμενη ανάκαμψη της ηλεκτροκίνησης και της συνεχιζόμενης αποβιομηχάνισης της ευρωπαϊκής οικονομίας. Ως αποτέλεσμα, από την κορύφωση του 2008, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας μειώθηκε σωρευτικά κατά σχεδόν 10%.
Οι χώρες που θα τροφοδοτήσουν τα datacenters
Στο μέλλον, μεταξύ 2023 και 2033, χάρη τόσο στην επέκταση των κέντρων δεδομένων όσο και στην επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 40% και ίσως ακόμη και 50%, σύμφωνα με την Goldman Sachs Research. Αυτή τη στιγμή, περίπου το 15% των κέντρων δεδομένων στον κόσμο βρίσκονται στην Ευρώπη. Μέχρι το 2030, οι ανάγκες σε ενέργεια αυτών των κέντρων δεδομένων θα ταιριάζουν με την τρέχουσα συνολική κατανάλωση της Πορτογαλίας, της Ελλάδας και της Ολλανδίας μαζί.
Η ζήτηση ενέργειας για τα κέντρα δεδομένων θα αυξηθεί σε δύο είδη ευρωπαϊκών χωρών. Το πρώτο είδος είναι εκείνα με φθηνή και άφθονη ενέργεια από πυρηνικές, υδροηλεκτρικές, αιολικές ή ηλιακές πηγές, όπως τα σκανδιναβικά έθνη, η Ισπανία και η Γαλλία. Το δεύτερο είδος θα περιλαμβάνει χώρες με μεγάλες χρηματοοικονομικές υπηρεσίες και εταιρίες τεχνολογίας, που προσφέρουν φορολογικές ελαφρύνσεις ή άλλα κίνητρα για την προσέλκυση κέντρων δεδομένων. Η τελευταία κατηγορία περιλαμβάνει τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία.