Μήνυμα στενότερης και ευρύτερης συνεργασίας σε αντιδυτικό άξονα για την ενίσχυση της επιρροής τους ανακοίνωσαν ο Βλάντιμιρ Πούτιν και ο Σι Ζινπίνγκ στο πλαίσιο της πρώτης επίσκεψης του Ρώσου προέδρου στο Πεκίνο -η πρώτη σε ξένη χώρα- μετά την επανεκλογή του.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ υποσχέθηκαν την Πέμπτη να εργαστούν από κοινού ενάντια στην «καταστροφική και εχθρική πίεση των ΗΠΑ» και να εμβαθύνουν τους δεσμούς τους.
Η διακήρυξη των δύο ηγετών απέναντι στις ΗΠΑ καταδεικνύει ότι ο άξονας δεν είναι γενικά αντιδυτικός, αλλά στοχευμένα αντιαεμερικανικός, που συνεπάγεται ότι αφήνουν ενεργά ανοιχτή πόρτα για συνεργασία με την Ευρώπη και άλλες χώρες. Επίσης, η ισχύς των δηλώσεων στέλνει μήνυμα ότι ο βαθμός ωρίμανσης είναι τέτοιος και ευνοείται από τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Καθώς πρώτα η Ευρώπη και μετά οι ΗΠΑ οδεύουν σε κρίσιμες εκλογές, εν μέσω αλληλεπικαλυπτόμενων κρίσεων, ακριβότερου χρήματος, αυξημένου γεωπολιτικού ρίσκου και ενώ γεωοικονομικοί ανταγωνισμοί βρίσκονται σε έξαρση, η στενότερη συνεργασία δύο μεγάλων χωρών πλούσιων σε πρώτες ύλες, με πληθυσμό που υπερβαίνει αθροιστικά ΗΠΑ και ΕΕ, έχει χαρακτηριστικά δημιουργίας αντίπαλου δέους. Με δεδομένο ότι οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή δεν ικανοποιούν παραδοσιακούς συμμάχους των ΗΠΑ και της ΕΕ, τα εσωτερικά ρήγματα στην ΕΕ και το ενεχόμενο επανόδου του Τραμπ στις ΗΠΑ, η νέα τροπή που λαμβάνουν οι Σινορωσικές σχέσεις είναι ιδιαίτερα ανησυχητική.
Η συνάντηση Σι – Πούτιν
Ο Πούτιν βρίσκεται στην Κίνα για την πρώτη ξένη επίσκεψη από την ορκωμοσία του την περασμένη εβδομάδα για πέμπτη προεδρική θητεία, υποδεικνύοντας τη σημασία της σχέσης με τον Xi για να μπορέσει η Μόσχα να αντισταθεί στις άνευ προηγουμένου κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους σχετικά με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο Κινέζος πρόεδρος καλωσόρισε τον Ρώσο ομόλογό του στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού στο Πεκίνο.
Η διήμερη επίσκεψη του Πούτιν, το πρώτο ταξίδι του στο εξωτερικό από τότε που ορκίστηκε για πέμπτη θητεία ως πρόεδρος της Ρωσίας, αποσκοπεί να στείλει ένα μήνυμα στις ΗΠΑ στον απόηχο της προτροπής του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν τον περασμένο μήνα στην Κίνα να σταματήσει να παράσχει στήριξη στον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σε κοινή δήλωση που εξέδωσαν, Ρωσία και Κίνα δεσμεύτηκαν να ενισχύσουν τους στρατιωτικούς δεσμούς και να επεκτείνουν την κλίμακα των κοινών στρατιωτικών ασκήσεών τους.
Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο νέος υπουργός Άμυνας του Πούτιν και επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας θα τον συνοδεύσει για συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Σι στο δείπνο που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Πέμπτης.
Αποφυγή σύγκρουσης πυρηνικών δυνάμεων
Ο Πούτιν και ο Σι κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι σχεδιάζουν να τοποθετήσουν πυραυλικά συστήματα σε όλο τον κόσμο που «αποτελούν άμεση απειλή για την ασφάλεια της Ρωσίας και της Κίνας», σε κοινή δήλωση μετά από περισσότερες από δύο ώρες συνομιλιών στο Πεκίνο την Πέμπτη. Συμφώνησαν να ενισχύσουν τον συντονισμό, μεταξύ άλλων μεταξύ των στρατευμάτων τους,
ενάντια σε αυτό που αποκαλούσαν την «καταστροφική και εχθρική πορεία της Ουάσιγκτον».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Σι Τζινπίνγκ στο Πεκίνο στις 16 Μαΐου. Πηγή: Getty Images
Οι δύο ηγέτες προειδοποίησαν επίσης για «αυξημένους στρατηγικούς κινδύνους» από τις σπειροειδείς εντάσεις μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων.
Κατηγόρησαν τις ΗΠΑ ότι επιδιώκουν να παραβιάσουν τη στρατηγική πυρηνική ισορροπία για να αποκτήσουν ένα «αποφασιστικό στρατιωτικό πλεονέκτημα».
Οι ηγέτες δήλωσαν ότι «η αποτροπή άμεσης στρατιωτικής αντιπαράθεσης μεταξύ των πυρηνικών δυνάμεων είναι το καθήκον προτεραιότητας,
αλλά καταδίκασαν τα πυρηνικά κράτη που «παραβιάζουν το ένα τα ζωτικά συμφέροντα του άλλου» επεκτείνοντας στρατιωτικές συμμαχίες κοντά στα σύνορά τους, μια ανασκαφή στην επέκταση του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη και τις προσπάθειες υπό την ηγεσία των ΗΠΑ να σφυρηλατήσουν συνεργασίες ασφαλείας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού για την αντιμετώπιση της Κίνας.
Παράγουν γεωπολιτική σταθερότητα
Στα εναρκτήρια σχόλιά του, ο Πούτιν χαιρέτισε τους οικονομικούς δεσμούς Ρωσίας και Κίνας και τόνισε ότι η συνεργασία των δύο χωρών ήταν «ένας από τους κύριους σταθεροποιητικούς παράγοντες στη διεθνή σκηνή». Ο Σι υπογράμμισε τη «φιλία» μεταξύ Μόσχας και Πεκίνου, λέγοντας ότι αυτός και ο Πούτιν παρείχαν ο ένας στον άλλο «στρατηγική καθοδήγηση», προτού οι δύο ηγέτες υπογράψουν τη δήλωση για την εμβάθυνση της στρατηγικής τους συνεργασίας.
Η δήλωση καταδικάζει των ανάπτυξη, όπως υποστηρίζει, αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων που απειλούν τη Ρωσία και την Κίνα, καθώς και τη συμμαχία Aukus της Ουάσιγκτον με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Η Μόσχα και το Πεκίνο «σκοπεύουν να αυξήσουν την αλληλεπίδραση και να ενισχύσουν τον συντονισμό προκειμένου να αντιμετωπίσουν την καταστροφική και εχθρική πορεία της Ουάσιγκτον προς τον λεγόμενο “διπλό περιορισμό” των χωρών μας», τονίζεται στην κοινή δήλωση.
Η Ρωσία χαιρέτισε τις προσπάθειες της Κίνας να μεσολαβήσει για ειρήνη στην Ουκρανία.
Οι δύο χώρες υπόσχονται επίσης να εμβαθύνουν την οικονομική τους συνεργασία, η οποία έχει αναδειχθεί σε «σανίδα σωτηρίας» για τη στήριξη της Ρωσίας, καθώς οι δυτικές κυρώσεις την έχουν αποκόψει από τις παγκόσμιες αγορές και τις αλυσίδες εφοδιασμού.
Η δήλωση καταδικάζει επίσης τις προσπάθειες κατάσχεσης κρατικών περιουσιακών στοιχείων – μια σαφής αναφορά στις δυτικές συζητήσεις για τη χρησιμοποίηση «παγωμένων» κρατικών κεφαλαίων της Ρωσίας για τη στήριξη της Ουκρανίας – και προειδοποιεί ότι οι δύο χώρες επιφυλάσσονται του δικαιώματος να απαντήσουν.